Sažetak programa u Noći muzeja

Kao i prijašnjih godina u Pazinskom kaštelu Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria i Muzej grada Pazina zajedno organiziraju Noć muzeja . Posjetitelji će moći u programu sudjelovati uživo (uz pridržavanje svih popisanih epidemioloških mjera) ili on line. Biti će tu prezentacija i igranje tradicijskih igara, razgovori s kustosima, stručna predavanja i vodstvo, promocija kataloga kao i slobodno razgledavanje postava oba muzeja. Program započinje u 17:00, a završava u 22:00 sata.

Program

17.00 - 18.30
div
Igre pod reflektorima: pljočkanje i mlin
Program „Igre pod reflektorima, pljočkanje i mlin“ održati će se na u dvorištu Kaštela. Posjetitelji će imati prilike upoznati se i zaigrati dvije igre. Jedna je tradicijska igra pljočkanja koju će voditi članovi Istarskog Pljočkarskog Saveza, a druga igra je mlin. Polja za ovu društvenu igru na ploči nekada su se urezivala u kamene stolove, čiji primjer se može vidjeti u dvorištu Kaštela.
18.30 - 19.15
div
Promocija kataloga i stručno vodstvo izložbom DOBRODOŠLI!
Izložbom DOBRODOŠLI! obilježeno je 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje između Italije i Jugoslavije u Istri i Pazinu. Kustos izložbe Ivan Smoljan i stručni suradnik Eric Ušić predstaviti će katalog izložbe koji je tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku krajem 2021. godine i nakon toga publiku provesti izložbom uz stručno vodstvo.
19.30 - 19.50
div
Pitajte ravnateljicu: Ivona Orlić
Kroz interaktivno druženje s posjetiteljima Noći muzeja u programu „Pitajte ravnateljicu: Ivona Orlić“ posjetitelji će saznati sve što ih zanima o Etnografskom muzeju Istre iz pogleda ravnateljice. Pri tome će moći postavljati pitanja i davati prijedloge o tome što žele ili očekuju od muzeja kao kulturne ustanove.
20.00 - 20.45
div
Gostujuće predavanje: Pazinska knežija u 16. stoljeću: migracije, nemiri i sukobi u osvit novog vijeka, doc. dr. sc. Robert Kurelić
Doc. dr. sc. Robert Kurelić, profesor sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održati će gostujuće predavanje pod naslovom Pazinska knežija u 16. stoljeću: migracije, nemiri i sukobi u osvit novog vijeka. Predavanje nas vraća u živahna, ne uvijek lijepa i lagana pa i nemirna vremena kada je Pazinski kaštel bio središte austrijskog dijela Istre. Prilika je ovo da čujemo i naučimo nešto novo i zanimlji
21.00 - 21.40
div
Razgovori s kustosima: Mario Buletić i Tamara Nikolić Đerić
https://us06web.zoom.us/j/88313403642?pwd=RUlaelFFenhJLzJwcUVrQTh0a0FuZz09 Izazovi muzejske komunikacije, edukacije i participacije: može li nas digitalizacija približiti korisnicima? Na temelju prošlogodišnjih iskustva i u susret novoj digitalnoj strategiji kustosi M. Buletić i T. Nikolić Đerić otvorit će dijalog na temu aktivnog korištenja digitalnih medija u realizaciji društvene uloge muzeja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria