Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja razgledajte stalni postav Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Nakon netom dovršene sanacije kupole kojom je onemogućeno prodiranje vlage te spriječeno propadanje kamene građe i reljefa, te postavljanjem unutarnje rasvjete, crkvica je zasjala u novom ruhu.
Istovremeno, u novouređenoj osnovnoj školi u Otavicama koja je 1931. izgrađena prema Meštrovićevim nacrtima, postavljena je edukativna izložba “'Nisu mogli naći većeg da ih proslavi': Meštrovićev spomenik u Chicagu“. Izložba obrađuje proces nastanka Spomenika Indijancima kojeg je Ivan Meštrović izradio 1928. godine za Grant Park u Chicagu na poziv odbora Ferguson fonda i Instituta za umjetnost u Chicagu.

Program

12.00 - 20.00
div
Razgled stalnog Postava Crkve Presvetog Otkupitelja
Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata na unutarnjoj kamenoj građi, sanacije kupole te postavljanja rasvjete u unutrašnjosti, crkvica je u 2022. godini zasjala novim sjajem.
12.00 - 20.00
div
Promotivna prodaja publikacija
Tijekom Noći muzeja kupite knjige u izdanju Muzeja Ivana Meštrovića uz popust od 50%.
18.00 - 20.00
div
'Nisu mogli naći većeg da ih proslavi': Meštrovićev spomenik u Chicagu
Kroz izbor povijesnih fotografija iz razdoblja nastanka spomenika, izložba prikazuje različite faze njegova stvaranja, počevši od samog natječaja, odabranih modela, produkcije, transporta, reakcije javnosti u Hrvatskoj i SAD-u, do značenja koja se vezuju uz spomenik danas. Uz fotografije se prikazuje i originalni film iz vremena kojim je popraćen cijeli proces nastanka spomenika.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović