Sažetak programa u Noći muzeja

Već dugi niz godina Arheološki muzej Zadar, s ciljem unaprjeđenja svoga temeljnog poslanja, koristi suvremene tehnologije. U našemu se radu digitalno i stvarno, koliko god u svojoj osnovi bili u suprotnosti, nadopunjuju, omogućujući učinkovitije sakupljanje, zaštitu, izlaganje i predstavljanje povjerene nam baštine. Uporaba suvremene tehnologije osigurala je neprekinutu komunikaciju s našim posjetiteljima i u ovim izvanrednim okolnostima, posebice u organizaciji Noći muzeja. Ove godine program koji su za vas priredili muzejski djelatnici, samostalno ili u suradnji s vanjskim suradnicima ili ustanovama, donosi 3D virtualne šetnje, digitalnu pamtilicu, videopriloge i nagradne igre. Vaš Arheološki muzej Zadar

Program

18.00 - 00.00
div
JEDAN MUZEJ – BEZBROJ PRIČA / Odjel za marketing i odnose s javnošću i Alba Digital
Promidžbeni spot Arheološkoga muzeja Zadar na inovativan način popularizira muzejsku građu i djelatnost muzeja općenito. U spotu se mogu vidjeti najatraktivniji muzejski izlošci kao i prekrasni kadrovi Muzeja snimljeni iz zraka. U sklopu programa Noći muzeja spot će biti premijerno prikazan na Facebook stranici Arheološkoga muzeja Zadar.
19.00 - 00.00
div
MUZEJ + IGRA = PAMTILICA / Neven Mazić, Anabela Teslić i Jelena Vekić Bašić
Da bismo naše najmlađe posjetitelje upoznali s građom koju Arheološki muzej Zadar izlaže u stalnome postavu, priredili smo novu digitalnu igru. Nakon 2D i 3D slagalice došla je na red i igra pamćenja. Cilj je igre pronaći parove i proći sve razine. Naš je cilj da ilustracije muzejskih predmeta ostanu u pamćenju još dugo nakon što igra završi.
20.00 - 00.00
div
RIMSKI HRAM UZ MODERNE TEHNOLOGIJE / Vladimir Kusik, Robert Maršić, Kornelija A. Giunio i Neven Vlakić
U obliku videopriloga predstavit će se rimski hram u današnjemu Ninu – najveći antički hram na istočnoj obali Jadrana. Zračne snimke, fotografije i trodimenzionalni modeli pratit će obradu raznolikih tema iz prošlosti – od rimske religije i rituala do arhitektonskih značajki i povijesti arheoloških istraživanja hrama rimske Enone.
21.00 - 00.00
div
3D VIRTUALNI PRIKAZ TREĆEGA ŠIVANOG BRODA IZ ANTIČKE LUKE U ZATONU KOD NINA / Dušanka Romanović
Izložba „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“ pruža kratak pregled istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, tzv. serilija. Tehnika gradnje tih brodova sa sigurnošću se može atribuirati Liburnima koji su bili poznati kao vrsni brodograditelji. Brod Zaton 3 detaljno je dokumentiran, a Kotaro Yamafune napravio je njegov 3D georeferencirani fotogrametrijski model.
22.00 - 00.00
div
KERAMIČKA AMFORA S NATPISOM „FELIX ARBA“, suvenir antičkog doba / Martina Rajzl
Keramička amfora s natpisom FELIX/ARBA (‘Sretni Rab’) pronađena je u grobu u Ninu 1895. Stilske i tipološke značajke, natpis izveden tehnikom „a la barbotine“, svrstavaju je u grupu predmeta lokalne proizvodnje koji se mogu interpretirati kao antički suveniri. Lagana i lako prenosiva bila je namijenjena tržištu malih razmjera i s eventualnim tekućim sadržajem imala je funkciju mementa s putovanja.
23.00 - 00.00
div
PROJEKT 3D DOKUMENTACIJE MATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE / Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Arheološki muzej Zadar
Studenti i profesori Odjela za geografiju u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar proveli su projekt 3D dokumentacije materijalne kulturne baštine na primjeru pluteja iz crkve sv. Nediljice i kipa cara Tiberija u stalnome postavu Muzeja. Za prikupljanje podataka korišteni su ručni 3D skeneri Artec Eva i Artec Spider koji predstavljaju najnoviju tehnologiju za digitalnu 3D dokumentaciju predmeta.
00.00 - 01.00
div
U 190, 15 / Ivan Čondić, Jakov Vučić i Jelena Vekić Bašić
U godini u kojoj obilježavamo 190. obljetnicu Arheološkoga muzeja Zadar obilježavamo i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Sada već davne 2008. AMZd je, u suradnji s Muzejom antičkoga stakla, prvi put sudjelovao u Noći muzeja. Za kraj večerašnjega programa donosimo vam film iz muzejske produkcije koji je pratio izložbu „Lux in Tenebris“ otvorenu u Noći muzeja 2009.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej Zadar