Sažetak programa u Noći muzeja

Muzeji - inovacije i digitalna budućnost

Program

18.00 - 01.00
div
Religije kamenog doba / Natalija Čondić (Arheološki muzej Zadar) i Ivor Karavanić (Sveučilište u Zagrebu)
Religiozan način mišljenja jedan je od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Izložba donosi izbor najvažnijih materijalnih dokaza religioznog ponašanja kojim arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor.
18.00 - 01.00
div
Digitalna budućnost je SADA! / Dino Taras, Neven Vlakić i Ines Šelendić (Arheološki muzej Zadar)
U ovogodišnjoj Noći muzeja pokazat će se kako digitalizirati muzejsku građu, ali i sačuvati trodimenzionalni oblik arheološkog terena u digitalnoj dokumentaciji pomoću programa za fotogrametriju Agisoft Photoscan. Također, prezentirat će se način izrade 3D modela muzejskog predmeta. Najzanimljiviji modeli ispisat će se upotrebom muzejskog 3D printera.
18.00 - 01.00
div
Prezentacija fotografija iz fundusa AMZd preko interaktivnog ekrana / Robert Maršić (Arheološki muzej Zadar)
Dokumentacijski odjel Arheološkoga muzeja Zadar čuva preko 165 000 snimaka koje su velikim dijelom digitalizirane. Posredstvom interaktivnog ekrana na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke (fotografije), posjetitelji će moći upoznati rad Muzeja. Također, fotografije će se moći pretraživati po razdobljima, vrstama istraživanja, godinama, materijalu, arhitekturi, događanjima i sl.
18.00 - 01.00
div
Kip carice iz stalnog postava antike Arheološkog muzeja Zadar, Konzervatorsko-restauratorski radovi / Siniša Bizjak (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu) i Kornelija A. Giunio (Arheološki muzej Zadar)
Radi se o ulomku monumentalnog kipa carice, izrađenog od mramora najvjerojatnije grčkog podrijetla. Kako bi se spriječio daljnji gubitak mramorne mase, bilo je potrebno stabilizirati mramor. Nakon čišćenja površine od nataložene prljavštine izvedena je konsolidacija mramora vakuumskom tehnologijom. Radovi su izvedeni pod vodstvom prof. Ive Donellija i doc. Siniše Bizjaka.
18.00 - 01.00
div
Upotreba suvremenih tehnologija u bioarheologiji: primjer neolitičkog ukopa iz Smilčića / Mario Novak (Institut za antropologiju, Zagreb)
U posljednjih desetak godina uporaba moderne tehnologije i multidisciplinarni pristup omogućili su uvid u dosad nepoznate aspekte života i smrti drevnih populacija. Ovom prilikom bit će predstavljene neke od analiza (računalna tomografija, analize stabilnih izotopa i drevne DNK), a posebna pozornost bit će posvećena analizama koje su provedene na neolitičkom kosturu odraslog muškarca iz Smilčića.
18.00 - 01.00
div
Rekonstrukcija izgleda i života nepoznatih ljudi / Krešimir Filipec (Sveučilište u Zagrebu)
Interdisciplinarnim istraživačkim metodama na odabranom manjem broju grobnih cjelina ispituju se mogućnosti interpretacije različitim znanstvenim metodama. Glavni je cilj dobivanje slike svakodnevnih kulturnih navika i značajki srednjovjekovne populacije, određivanje njihovih životnih i radnih uvjeta, patoloških osobitosti koje su manifestirane na koštanim ostatcima te njihova fizičkog izgleda.
18.00 - 00.00
div
Condura Croatica – spoj povijesti, izazova tehnologije i kreacije / Sanja Srbljinović Čuček (Hrvatsko origami društvo, Zagreb) i Jelena Vekić Bašić (Arheološki muzej Zadar)
Izrađujući tradicionalne i autorske origami modele, okušat ćemo se u savijanju različitih vrsta papira, naučiti ponešto o čitanju dijagrama i o drevnoj vještini koja danas nezaustavljivo prodire u znanost i umjetnost. Ako vas zanima odgovor na pitanje kako je hrvatski srednjovjekovni brod iz prošlosti doplovio na Miura mapi u budućnost, pridružite nam se u ovogodišnjoj Noći muzeja.
18.00 - 01.00
div
Nagradne igre / Marina Brkić i Donata Smokrović (Arheološki muzej Zadar)
Nagradne igre
18.00 - 01.00
div
Prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira
Prigodna prodaja muzejskih publikacija i suvenira

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej Zadar