Sažetak programa u Noći muzeja

Arheološki muzej Zadar od svog utemeljenja prije 188 godina do danas neprekinuto djeluje u Zadru i na području sjeverne Dalmacije. U ovogodišnjoj, jubilarnoj Noći muzeja izdvajamo nekoliko obljetnica iz njegove bogate povijesti. Prije 140 godina muzej se izdvojio iz općeg muzeja i počeo samostalno djelovati u crkvi sv. Donata, a prije 48 godina uselio se u zgradu uz rub rimskog foruma u kojoj djeluje i danas. Proteklo je 110 godina od Starinarske zbirke u crkvi Sv. Križa u Ninu i 60 godina od prvog stalnog postava u Područnoj zbirci u Ninu, danas Muzeju ninskih starina. Prigodan, obljetnički program odvijat će se upravo na te tri povijesne lokacije: u matičnoj zgradi uz rub rimskog foruma, u crkvi sv. Donata i u Muzeju ninskih starina.

Program

18.00 - 01.00
div
Muzejske obljetnice – slikom kroz prošlost Arheološkoga muzeja Zadar / Natalija Čondić, Robert Maršić i Ivan Čondić
Arheološki muzej Zadar druga je najstarija muzejska ustanova u Republici Hrvatskoj. Osnovan je 1832. godine kao dio mješovitog Narodnog ili Pokrajinskog muzeja. Osobit značaj za povijest njegova djelovanja je osamostaljenje izdvajanjem iz najstarijeg općeg muzeja 1880. godine, od kada kao zaseban Arheološki muzej djeluje u prostoru crkve sv. Donata.
18.00 - 23.00
div
110 godina od Starinarske zbirke u crkvi sv. Križa u Ninu i 60 godina od prvog stalnog postava u Područnoj zbirci u Ninu / Majda Dadić i Vladimir Kusik
U Muzeju ninskih starina javnosti će se predstaviti povijest izlaganja arheološke građe u Ninu. Informativnim tekstom i fotografijama posjetiteljima će se pokušati približiti kako su izgledali Starinarska zbirka iz 1910. i prvi stalni postav Područne zbirke, otvoren 1960.
18.00 - 23.00
div
Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića / Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić i Majda Dadić
Prof. dr. Luka Jelić, istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je upravo na zadarskom području. Izložba je postavljena u crkvi sv. Donata i Arheološkom muzeju Zadar – mjestima koja evociraju vrijeme Jelićeva djelovanja i rada na zadarskom području.
18.00 - 01.00
div
Ex libris ljubitelja starina don Frane Bulića u Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar / Marina Maruna
U fondovima knjižnica danas nerijetko nailazimo na rukopisne bilješke (ex libris) kao „dodatak“ ili „ukras“ na naslovnicama knjiga. U Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar danas se čuvaju dvije publikacije s rukopisnim bilješkama don Frane Bulića. Navedeni su primjerci među rijetkim knjižničnim primjercima koji su „preživjeli“ razaranja Muzeja u Drugom svjetskom ratu.
18.00 - 00.00
div
20 nam je godina tek / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić
Od 2000. godine do danas, u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela, ostvaren je niz edukativnih programa za djecu i mlade. U ovogodišnjoj, obljetničkoj Noći planiramo izraditi novi stalni postav Muzeja. Naš su alat bojice, škare, papir, ljepilo, plastelin, a naš je cilj drukčiji, razigran i obojen stalni postav, skrojen baš po našoj mjeri. S veseljem vas očekujemo!
18.00 - 01.00
div
Zaronimo ispod površine mora / Dušanka Romanović, Dino Taras i Mario Radaljac
Odjel podvodne arheologije predstavit će se prezentacijom opreme koja se koristi u radu, a koja se prilično razlikuje od alata i opreme koji se koriste na jednom kopnenom istraživanju. Na videozidu vrtjet će se, s naglaskom na važnim datumima u povijesti Odjela, kratak film s isječcima dosadašnjih istraživanja na kojima je Odjel sudjelovao.
18.00 - 21.00
div
Bajkovita ninska Noć / Miro Jurić
Povijesni grad Nin diči se svojom bogatom kulturnom baštinom. Odnosi se to na prapovijesne liburnske i rimske ostatke. S ponosom se ističe da je Nin povremena prijestolnica ranofeudalne hrvatske države i prvo sjedište hrvatske biskupije. Sadašnjost se na svakom koraku susreće s prošlošću. Pridružite nam se u noćnom razgledu Nina, Riznice župne crkve sv. Anselma i Muzeja ninskih starina.
19.00 - 23.00
div
Mozaik znanja / Odjel za marketing i odnose s javnošću
Kako bismo nagradili interes i znanje vjernih posjetitelja, Odjel za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar ove je godine u Noći muzeja pripremio kviz pod nazivom Mozaik znanja. Pobjednike očekuju i vrijedne nagrade. Posjetite nas i zabavite se!

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej Zadar