Sažetak programa u Noći muzeja

Arheološki muzej u Splitu je u prilici kroz manifestaciju Noć muzeja 2020. podsjetiti svekoliku javnost na važnu dvjestotu obljetnicu njegova osnutka. Svi posjetitelji koji dođu u Salonu moći će doživjeti starokršćanski lokalitet Manastirine i Tusculum na poseban način kroz "Šetnju s don Franom" u igrano-dokumentarnoj predstavi koja će pod stručnim vodstvom Nina Švonje odvesti publiku u borbu protiv zaborava povijesti, ali i vlastitog identiteta. Osiguran je besplatni prijevoz autobusom iz Muzeja u Salonu.
Večer započinje predavanjem više kustosice Eme Višić-Ljubić pod naslovom "Otkrivanje antičkog grada kroz djelovanje Arheološkog muzeja" u izložbenoj dvorani u Tusculumu, u kojoj će na kraju programa klapa Kampaneli održati koncert.

Program

18.30 - 19.15
div
Otkrivanje antičkog grada kroz djelovanje Arheološkog muzeja
Predavanje o najvažnijim otkrićima i istraživanjima djelatnika Arheološkog muzeja od njegova osnutka 1820. godine do danas na prostoru Salone.
20.15 - 21.45
div
"Šetnja s don Franom"
Igrano-dokumentarna predstava u produkciji Arheološkog muzeja prema ideji više kustosice E. Višić-Ljubić. Tekst su priredili N. Švonja i F. Đaković prema članku "Nekoliko doživljaja don Frane Bulića..." A. Duplančića. Režija: F. Đaković. Scenografija: T. Vukasović. Glume: N. Švonja, V. Boban Jurišić, M. Elezović, F. Đaković, I. Medić.
22.00 - 22.30
div
Klapa Kampaneli
Klapa Kampaneli osnovana je 2005. u Donjim Kaštelima. Umjetnička voditeljica i vodeći glas klape od 2011. je Mira Đukić-Milašević. Između ostalog Kampaneli su trostruki pobjednici FDK-Omiš, dvostruki pobjednici Festivala klapske pisme-Posušje, a 2015. su nagrađeni i Porinom u kategoriji „najbolji album klapske i tamburaške glazbe“ za album „Sva ti duša u me stala“.
18.00 - 23.00
div
Razgovor ugodni i druženje uz topli čaj i fritule
Doživite lokalitet kroz mistično osvjetljenje i glazbu u dobrom društvu i ugodnom razgovoru.
18.00 - 23.00
div
Prigodna prodaja muzejskih publikacija
Posjetitelji mogu kupiti muzejske publikacije po prigodnim cijenama.
19.45 - 21.45
div
Prijevoz Muzej-Salona-Muzej
Organiziran je besplatan prijevoz autobusima za posjet Saloni. Polazak je ispred Arheološkog muzeja u Splitu, Zrinsko-Frankopanska 25, u 19:45 h, a povratak iz Salone je u 21:45 h.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Arheološki muzej u Splitu – Salona