Zvjezdano selo Mosor

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Program koji udruga “Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost” priprema za manifestaciju Noć muzeja ’18, bit će kao i prethodnih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Zvjezdano selo Mosor - PROGRAM


18:00 - 18:30
Razgledavanje eksponata Muzeja tehničke kulture / IZLOŽBA

Posjetitelji će na početku programa imati priliku razgledati eksponate Muzeja tehničke kulture. Izloške su tijekom dugog niza godina prikupljali članovi udruga tehničke kulture, te same Zajednica tehničke kulture Grada Splita i Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije.

18:30 - 19:15
Dječji igrokaz "Mala crvena kuća", pod vodstvom Mejreme Reuter / PREDSTAVA

"Mala crvena kućica" je interaktivna predstava koju vodi umjetnica, edukator i terapeut Mejrema Reuter, a u kojoj s radošću sudjeluju svi prisutni. U stvaranju ovog glazbeno-scenskog doživljaja, o kući bez vrata i przora, s dimnjakom u sredini i s zvijezdom unutra, potrebni su samo dobra volja i pregršt mašte.

19:15 - 19:45
Nastup učeničke klape "Luč" iz OŠ Lučac / GLAZBENI PROGRAM

Dječja klapa "Luč", sastavljena od učenika splitske osnovne škole Lučac, izvest će nekoliko tradicionalnih dalmatinskih pjesama. Klapa postoji već više od 21 godinu, a vodi je učiteljica glazbene kulture u OŠ Lučac Lidija Čujić Živković.

19:45 - 20:10
Hrvatsko čitateljsko društvo: Čitanje humoreski o sportašima / LITERARNA VEČER

Članice Hrvatskog čitateljskog društva Grozdana Ribičić, Lada Burić, Gordana Fusek i Maglica Plejić će čitati izabrane humoreske o sportašima, čiji su autori suvremeni splitski novinari i književnici.

20:15 - 20:40
"Jeste li znali o sportu?" s Maricom Grgurinović / PREDSTAVLJANJE

Kazališna redateljica Marica Grgurinović će iznijeti niz zanimljivih činjenica iz svijeta sporta.

20:45 - 21:30
Poezija i svemir, s Mejremom Reuter / LITERARNA VEČER

Mejrema Reuter, akademska glumica i pjesnikinja, interaktivno povezuje riječ, svjetlo, poeziju, tišinu srca i muziku. Svako mjesto ima svoju energiju. Zvjezdano selo postaje ovog puta energija susreta neba i poezije.

21:30 - 22:00
Glazbeni nastup Tea Grčića / GLAZBENI PROGRAM

Mladi glazbenik iz Splita Teo Grčić će uz gitarsku pratnju izvesti niz skladbi zabavnog karaktera.

22:00 - 23:00
Znanstveno-popularno predavanje dipl. ing. Damira Hržine "Nebeska tijela - opći pregled od Sunčeva sustava do ruba vidljiva svemira" / PREDAVANJE

Predavanje pod nazivom "Nebeska tijela - opći pregled od Sunčeva sustava do ruba vidljiva svemira" će održati djelatnik Zvjezdarnice Zagreb dipl. ing. Damir Hržina. Ing. Hržina je djelatnik Zvjezdarnice od 1999. godine. Astronomske članke objavljivao je u časopisu Čovjek i svemir, a znanstvene radove u časopisima Solar Physics, Sun and Geosphere i Hvar Obs Bull. Autor je Karte zvjezdanog neba i Vrteće karte neba. Zamjenik je urednika časopisa Čovjek i svemir, te glavni i odgovorni urednik časopisa Bolid. Predsjednik je AAD-a Zagreb, a bio je i tajnik HAD-a i Zagrebačkog astronomskog saveza. Član je Državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije, te voditelj Hrvatskog olimpijskog tima na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike.

23:00 - 01:00
Astronomsko promatranje neba s terase zvjezdarnice ZSM-a, pod vodstvom astronoma-animatora Zorana Kneza / OSTALO

Ako vremenski uvjeti to budu dopustili (vedro nebo, bez jakog vjetra), program Noći muzeja će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice. Promatranje će voditi astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, uz asistenciju drugih članova Udruge. Promatranje će biti provedeno uz uporabu dvaju 20-centimetarskih teleskopa.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zvjezdano selo Mosor

Zvjezdano selo Mosor

Šimićeva 50

Split

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 1:00h

098 217 849

info@zvjezdano-selo.hr

1002