Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – Zbirka Richter

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U jednokatnoj vili na Vrhovcu 38, danas poznatoj pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, cjelovito se predstavlja stvaralaštvo jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Njezina povijest počinje 1980. godine kada su Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter gradu Zagrebu darovali umjetničke radove i obiteljsku kuću s namjerom osnutka mjesta na kojem će se proučavati konstruktivna umjetnost, okupljati mladi umjetnici, ali i kako bi potaknuli širenje kulturnih sadržaja izvan užeg središta Zagreba. Danas se u Zbirci čuvaju 188 umjetnička rada nastala u razdoblju od 1963. do 2002., koja prate sva područja Richterova likovnog stvaralaštva. Ove godine Muzej suvremene umjetnsoti obilježava stotu godišnjicu rođenja Vjenceslava Richtera, a u listopadu 2017. bit će u MSU prva velika retrospektiva njegovih radova.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb - Zbirka Richter - PROGRAM


20:00 - 00:00 h
SintArt07: Marko Tadić / IZLOŽBA

U Noći muzeja Zbirci Richter otvorit ćemo izložbu Marka Tadića, “Man standing in a Museum looking at something”. Riječ je o novom umjetničkom radu u kojem se Tadić, fasciniran idejom i izgledom multifunkcionalnih zigurata, upliće u prostorno istraživanje ove progresivne urbanističke ideje kojom se Richter bavio šezdesetih godina prošloga stoljeća. Izložba je realizirana u ciklusu povremenih izložbi SintArt u stalnom postavu Zbirke Richter. Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

21:00 - 21:30 h
Razgovor s umjetnikom Markom Tadićem / PREDSTAVLJANJE

Marko Tadić govorit će o novom umjetničkom radu i svojem skrivenom zanimanju prema radio drami, zahtjevnoj formi koja objedinjuje tekst, glazbu i zvučne efekte, a koja i danas ima svoju publiku. S umjetnikom razgovara Vesna Meštrić, viša kustosica i voditeljica Zbirke Richter.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – Zbirka Richter

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – Zbirka Richter

Vrhovec 38

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 00:00h

01/3704892

vesna.mestric@msu.hr

134