Zavičajni muzej Virje

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U skladu s temom Noći muzeja 2018., virovska Noć muzeja kroz cijeli program prati zadanu temu. Otvorenje Noći muzeja upriličit će Hrvatsko pjevačko društvo “Ferdo Rusan” iz Virja izvedbom sportske himne. Nadalje, naš biciklist, virovec Ivan Levačić će kroz razgovor s mladim virovskim biciklistima pripovijedati o bicilizmu nekad dok će oni prezentirati svoje putovanje na biciklima ovog ljeta od Virja do Budimpešte i Beča. Sportsko društvo “Podravac” Virje će prezentirati svoj rad od osnutka pred više od 100 godina te o današnjim uspjesima mladih nogometaša, košarkaša i košarkašica. Povijesni aspekt razvoja sporta ovoga kraja približit će nam prof. Nikola Cik. Tijekom Noći muzeja predahnut ćemo u ugodnom druženju uz glazbeni nastup mladih glazbenika i uz tople i fine okrijepe.

Zavičajni muzej Virje - PROGRAM


18:00 - 18:15
Otvorenje Noći muzeja / GLAZBENI PROGRAM

Nastup HDP Ferdo Rusan sa sportskom himnom Virja

18:30 - 18:45
Otvorenje izložbe fotografija HD Design / IZLOŽBA

U prostoru stare kino dvorane fotografski studio HD Design prestavit će svoje brojne fotografije među kojima i fotografije na temu sporta.

19:00 - 19:45
DRUŠTVENI DOM: Biciklizam nekad i danas / PREDAVANJE

Predavanje i razgovor na temu biciklizma nekad i danas. Hrvatska biciklistička legenda, virovec Ivan Levačić govorit će o svojim biciklističkim uspjesima i nagradama, te doživljajima kroz dugogodišnje bavljenje biciklizmom dok će mladi virovci Tomislav Gregurić, Bruno i Mario Kodba predstaviti svoje putovanje biciklima od Virja do Beča. Od jedne male ideje, do velikog uspjeha. U sedam dana, od Virja, pa preko Budimpešte, Bratislave do Beča. Bruno, Mario i Tomislav uspješno su biciklom vozili preko 700 km, uživali u ljepotama prirode i zanimljivim novim društvima.

20:00 - 20:45
DRUŠTVENI DOM: Sport u Podravini kroz prošlost / PREDAVANJE

Predavanje prof. Nikole Cika na temu razvoja sporta u Podravini. Zbog gotovo stalne prisutnosti vojske i razvijenog školstva u Podravini već u 19. stoljeću možemo govoriti o nekim oblicima tjelovježbe. Kao i u drugim hrvatskim krajevima prva sportska društva u Podravini osnovana su na početku 20. stoljeća. Tada je u Virju djelovalo Hrvatsko sokolsko društvo, a nogometni klub „Podravac“ osnovan je davne 1908. godine. Zbog toga govorimo o vrlo dugoj tradiciji sportskih društava u Virju, a posebno su razvijeni nogomet, biciklizam i košarka.

21:00 - 21:45
Parki ispred Zavičajnog muzeja / DRUŽENJE

Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj

22:00 - 23:00
DRUŠTVENI DOM: Virje - hrvatsko najsportskije selo / PREDAVANJE

Zašto kažemo da je Virje najsportskije selo u županiji, a vjerojatno i u državi? Jeste li znali da je NK Podravac stariji od Hajduka? O tome te o novijoj povijesti sporta u Virju i uspjesima naših sportaša izlagat će Željko Horvat ispred SD Podravac Virje.

23:30 - 24:00
NARODNA KNJIŽNICA VIRJE: Glazbeni nastup / GLAZBENI PROGRAM

Uz mlade glazbenike Klaru i Josipa Kapitanića uživat ćemo u melodijama zabavne i pop glazbe uz pokoji evergreen...

24:00 - 01:00
NARODNA KNJIŽNICA VIRJE: Druženje / DRUŽENJE

Druženje uz topli kakao i kekse

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Virje

Zavičajni muzej Virje

Virje

Koprivničko-križevačka

0