Zavičajni muzej Poreštine

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino i ove je godine pripremio program za obilježavanje manifestacije Noć muzeja, koja će se održati u petak, 26. siječnja 2017. u Istarskoj sabornici (Ulica Matka Laginje 6), u Zavičajnom muzeju Poreštine (Decumanus 9) i na Trgu Marafor.

Porečka Noć muzeja započinje u 18:00 sati igraonicom za djecu te večernjim obilaskom starogradske jezgre uz stručno vodstvo, a nastavlja se igrom pandolo na Trgu Marafor s početkom u 19:00 sati. U Zavičajnom muzeju Poreštine od 19:00 do 20:00 sati moći će se razgledati izložba “Memorija vode” nastala u suautorstvu dr. sc. Elene Uljančić-Vekić i Studija Sonda. Program se nastavlja u Istarskoj sabornici u 20:00 sati razgovorom s porečkim sportašima koji će moderirati dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, a nakon toga slijede projekcije i prezentacije porečke sportske baštine te donacija obitelji Ivana Giannija Šegona, doajena porečkog sporta. U 21:30 sati na rasporedu je predavanje prof. Bojana Horvata o povijesti porečkog sporta. Večer se završava koncertom “Shakersa” od 22:00 do 24:00 sati.

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport – brže, više, jače…/citius,altius, fortius… Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i  stvaranju nove muzejske publike.

Zavičajni muzej Poreštine - PROGRAM


18:00 - 19:00
Stare igre / IGRAONICA

Stare igre za djecu. Voditeljice: Vilma Pulin Sirotich i Vltava Muk

18:00 - 19:00
Stručno vodstvo po starogradskoj jezgri / STRUČNO VODSTVO

Razgledavanje porečke starogradske jezgre uz stručno vodstvo kustosa Davora Munde.

19:00 - 20:00
Pandolo na Maraforu / IGRAONICA

Pandolo je stara istarska igra koja će se u sklopu Noći muzeja oživjeti kroz turnir na Trgu Marafor. Voditelji: Sabrina Bonita-Žužić i Gaetano Benčić

19:00 - 20:00
Memorija vode / IZLOŽBA

Razgledavanje izložbe "Memorija vode" koja je postavljena u Zavičajnom muzeju Poreštine - Museo del territorio parentino, Decumanus 9. Izložba je smještena u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru umjetničke instalacije u sklopu grla cisterne u dvorištu palače obitelji Sinčić – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Treći dio je umjetnička instalacija smještena u Galeriji Sinčić koja otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj. Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i korištenju vode, osvješćivanja javnosti o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja.

20:00 - 21:00
Priče iz povijesti porečkog sporta / OSTALO

Razgovor s porečkim sportašima. Moderatorica: dr. sc. Elena Uljančić-Vekić.

21:00 - 21:30
Porečka sportska baština: vitrina Noći muzeja, projekcija fotografija, donacija obitelji Ivana Giannija Šegona / OSTALO

Prezentacija muzejskih predmeta i projekcija izvornih fotografija iz muzejskog fundusa vezanih uz razvoj sporta. Donacija obitelji pokojnog Ivana Giannija Šegona, doajena porečkog sporta.

21:30 - 22:00
Porečki sport kroz povijest / PREDAVANJE

Prof. Bojan Horvat će se predstaviti povijest sporta u Poreču od kraja 19. stoljeća do kraja 20. stoljeća.

22:00 - 24:00
Koncert "Shakers" / DRUŽENJE

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Poreštine

Zavičajni muzej Poreštine

Decumanus 9

Poreč

Istarska

18:00 - 24:00h

052 431 585

info@muzejporec.hr

327