Zavičajni muzej Našice

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Često ćete čuti Našičanina koji će reći da su Našice grad glazbe. Gotovo da nema osobe iz Našica koja se barem u jednom životnom razdoblju nije bavila glazbom. Gotovo da nema osobe koja nije držala neki instrument u rukama. Gotovo pa nema osobe iz Našica koja nije u svom životu ne samo reproducirala glazbu, već i stvarala svoju. Našice zaista imaju bogatu povijest glazbene scene. Kada neko spomene Našice, mnogima će prva asocijacija biti prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević.

No, postoji jedna našička glazbena scena kojoj do sada nitko nije davao ozbiljnu pozornost niti priznavao dignitet. Domaće kulturne elite iz nekoga su razloga gotovo u potpunosti „zaboravile“ na rock kao dio glazbene kulture. U Hrvatskoj se rock glazbi nikada nije pridavalo dovoljno pažnje niti joj se pristupalo s ikakvom važnošću priznajući rock’n’roll kao dio glazbene umjetnosti i kreativnosti.

Stoga Zavičajni muzej Našice za ovogodišnju Noć muzeja organizira večer posvećenu rock glazbi i njenim velikanima. Izložba “Glazba u jeansu” autora Marijana Slakića predstavit će neke od najvećih i najutjecajnijih glazbenika i sastava iz rock svijeta. Autor kao glavni materijal za izradu radova koristi – “jeans“.

Prvih 100 gostiju dobit će poklon bon kojega će moći iskoristiti u hotelu Park Panolija i besplatno popiti čaj, kavu, itd.

Ovom prilikom predstavit će se i nadopunjeno izdanje monografije „Povijest našičke rock scene“ autora Petra Hajeka.

Nakon otvorenja izložbe posjetitelje željne dobre zabave očekuje i “Našički rock maraton” na kojemu će nastupiti neki od najkultnijih našičkih rock sastava: Put na istok, Dora, Soulmate i Lordovi.

Želja je da ova Noć muzeja bude poticaj i motiv nekim novim generacijama za glazbeno, umjetničko i kreativno stvaralaštvo te da svojim radom i nastave zanimljivu našičku rock priču koja je formirala generacije ljudi, koja traje neprekidno već 50 godina. Ovo je priča o rock glazbi i kulturi koja je, ako ne generirala, onda barem artikulirala značajan dio nagomilane energije mladih ljudi. Duh i glavno obilježje rock kulture je propitkivanje samoga sebe, ali i društva u kojemu se živi. Rock je glazba koja nadilazi puku potrebu za zabavom. Rock kultura će zauvijek ostati jedinstveni pokret i ideja koja će se neprestano razvijati kroz nove stilove i uvijek će biti identifikacijska oznaka za mnoge ljude koji iako možda potisnuto, sanjaju jedan ljepši svijet.

Zavičajni muzej Našice - PROGRAM


18:00 - 22:00 h
Razgledavanje stalnog postava Muzeja / IZLOŽBA

Obilazak stalnog postava Zavičajnog muzeja Našice: Galerija predaka obitelji Pejačević, Spomen soba Hinka Juhna, Spomen soba Isidora Kršnjavoga, Spomen soba Dore Pejačević, Povijesni pregled našičkog kraja, Etnografska soba, Seoska kuća našičkog kraja, Ribe našičkog kraja, Lončarska radionica Feričanci, Lovačka soba/Lovstvo našičkog kraja, Knjižnica obitelji Pejačević

19:00 - 20:00 h
Otvorenje izložbe "Glazba u jeansu" autora Marijana Slakića u Izložbenom salonu ZMN / IZLOŽBA

Našice su grad oduvijek poznat po glazbi. Prije svega prva pomisao kada se spominju Našice je svakako prva hrvatska moderna skladateljica Dora Pejačević. No Našice su oduvijek bile raskošan glazbeni grad u kojemu su svi glazbeni pravci pronašli mjesto u kulturnoj memoriji svojih stanovnika. Tako je i rock glazba ostavila neizbrisiv trag i utjecaj na generacije našičana. Izložba "Glazba u jeanu" autora Marijana Slakića uz glazbenu podlogu predstavit će najpoznatije glazbenike iz svijeta rocka. Pogledajte (i poslušajte) 29 glazbenika i rock sastava iz očiju autora koji je kao glavni materijal za izradu radova koristio - "jeans".

19:30 - 20:00 h
Promocija drugog izdanja monografije "Povijest našičke rock scene" autora Petra Hajeka / PREDSTAVLJANJE

Ovom prilikom predstavit će se i nadopunjeno izdanje monografije „Povijest našičke rock scene“ autora Petra Hajeka.

20:00 - 01:00 h
Našički rock maraton @ Night club Bar Code / KONCERT

Našice su grad bogate rockerske tradicije. Našice su prošle godine obilježile 50-ti rođendan bogate gradske rock scene. Upravo zato Muzej je odlučio organizirati Našički rock maraton u kojemu će nastupati neki od najkultnijih našičkih rock grupa. Nastupit će Put na Istok, Dora, Soulmate i Lordovi.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Našice

Zavičajni muzej Našice

Trg dr. Franje Tuđmana 5

Našice

Osječko-baranjska

18:00 - 01:00h

031 613 414

zavicajnimn@gmail.com

827