Zavičajni muzej Buzet

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Buzetski zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio, nadamo se, zanimljiv kolaž različitih događanja koji će se odvijati od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći. Sve počinje svojevrsnom dobrodošlicom, degustacijom proizvoda Destilerije „Aura“ iz Buzeta. Slijedi koncert klavirskog dua Enej Blažek i Mateo Žmak, studenata Muzičke akademije Sveučilšta u Zagrebu, Područnog odsjeka u Rijeci. Potom će se otvoriti izložba „Konstrukcija sna“ Sare Pećanić, studentice slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U nastavku programa bit će riječi o monografiji „111 godina Glazbenog društva „Sokol“ Buzet“, izašloj u prosincu 2016.g., a slijedi i prezentacija razglednica Buzeta iz fundusa Zavičajnog muzeja u Buzetu. Za kraj nas očekuje i nastup Dua „Stand By“ koji nam je priredio unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija.

Zavičajni muzej Buzet - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
Dobrodošlica - Destilerija "Aura" Buzet / DRUŽENJE

Za dobrodošlicu pripremili smo pregršt proizvoda Destilerije „Aura“ iz Buzeta. Ta obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije daleko od cesta i naseljenih mjesta. U njihovoj se proizvodnji mogu se naći zanimljive delicije, od džemova koji se rade od koprive, mente, maslačka, kadulje, bazge, smokve, šljive i drijena do rakija koje odležavaju do tri godine. Uz tradicionalnu bisku, medicu, teranino proizvode i rakije od kadulje, mente, drijena, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, latica ruže, šipka, šumskog voća te travaricu, a neizostavna je Biska extra koju jedini proizvode na tržištu, proizvedena od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke, te barikna rakija Millefrutti.

18:45 - 19:45 h
Klavirski duo Enej Blažek i Mateo Žmak / KONCERT

Enej Blažek rođen je 4.7.1995. u Kopru , Slovenija. Započeo je glazbeno obrazovanje klavira s 10 godina. Pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu u Kopru u klasi profesorice Valentine Češnjevar. Maturirao je kod iste profesorice 2014. godine u Umjetničkoj gimnaziji u Kopru. Trenutno je student treće godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka u klasi izv.prof. Vladimira Babina. Sudjelovao je na dva državna natjecanja u Sloveniji na kojima je osvojio 3. nagradu u Vrhniki i 2. nagradu u Idriji. U sastavu klavirskog dua s Mateom Žmakom osvojio je niz nagrada od kojih je bitno istaknuti prve nagrade u Zagrebu i u Bijeljini (Bosna i Hercegovina), druge nagrade u Rimu (Italija) i Beogradu (Srbija). Također je sudjelovao na natjecanju "Lions Grand Prix" u Rijeci 2015.g. u klavirskom duu osvojivši nagradu publike i nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Sudjelovao je u više projekata u Ljubljani i Murskoj Soboti te se dva puta predstavio na bienalu u Kopru. Nastupao je kao solist diljem Slovenije ( Koper, Ljubljana, Piran, Izola, Postojna, Sežana, Maribor ) i izvan Slovenije ( Trst i Rijeka ). Mateo Žmak rođen je 23.12.1994.g. u Rijeci, Hrvatska. Započeo je glazbeno obrazovanje klavira s 9 godina. Pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci u klasi prof. Vjere Lukšić i prof. Jadranke Jurić u čijoj je klasi i maturirao 2013.g. Trenutno je student četvrte godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Područni odsjek Rijeka u klasi izv.prof. Vladimira Babina. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima gdje je i ostvarivao zapažene rezultate među kojima se ističu: šest drugih nagrada na regionalanim natjecanjima, tri druge nagrade na međunarodnim natjecanjima, 5.mjesto na međunarodnom Chopinovom natjecanju "Chopin Belgrade Fest 2015", 3.nagrada na državnom natjecanju skupnog muziciranja s klavirskim triom i dr. U sastavu klavirskog dua s Enejem Blažekom osvojio je niz nagrada od kojih je bitno istaknuti prve nagrade u Zagrebu i u Bijeljini (Bosna i Hercegovina), druge nagrade u Rimu (Italija) i Beogradu (Srbija). Također je sudjelovao na natjecanju "Lions Grand Prix" u Rijeci 2015.g. u klavirskom duu (osvojivši nagradu publike i nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja) i kao solist (osvojivši nastup u KD Vatroslav Lisinski sa Zagrebačkim ansamblom flauta). Nastupao je kao solist i kao korepetitor u renomiranim dvoranama diljem Hrvatske, kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji.

20:00 - 20:30 h
Sara Pećanić: Konstrukcija sna / IZLOŽBA

Sara Pećanić rođena je u Zagrebu 1991. godine, gdje je i maturirala Primijenjenu školu umjetnosti i dizajna na odjelu unutrašnje arhitekture. Upisala je Grafički fakultet u Zagrebu, ali se prebacila Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Nastavila je studirati u Zagrebu i raditi u istom nadahnuću, korištenjem različitih materijala i tehnika, spajajući tako sva područja umjetnosti koje je prošla tokom svog obrazovanja; arhitekture, grafike i slikarstva. Trenutno je na četvrtoj godini preddiplomskog studija na odsjeku slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Duje Jurića. Četiri rada – “alfa”, “beta”, “delta” i “theta” te dodatak “tvornica snova” interpretiraju pet faza sna. Početna faza “alfa” je kao takva pojednostavljena, a elementi u njoj su rašireni – iz razloga što u toj fazi ne postoji fokusirana pozornost. U drugoj se fazi elementi povezuju, odnosno skupljaju. Takvim procesom dolazi se do treće i četvrte faze– objekti su spojeni, postignut je visoki balans, svaki dio ujedno je prožet i jednostavnošću i kompleksnošću.

20:45 - 21:30 h
O knjizi "111 godina Glazbenog društva "Sokol" Buzet" / PREDSTAVLJANJE

Velika ilustrirana knjiga koja govori o stogodišnjoj povijesti buzetskoga Sokola i svim njegovim sekcijama i članovima kroz jedanaest desetljeća postojanja ove udruge, predstavit će se u buzetskome Zavičajnom muzeju. Izdavači monografije su Glazbeno društvo Sokol i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta. Knjiga je opremljena s 300-tinjak fotografija, uglavnom iz arhiva GD Sokol Buzet, POU-a "Augustin Vivoda" Buzet, KUD-a "Lovro Ježek" Marija Bistrica, Zavičajnog muzeja Buzet, Glasa Istre te privatnih zbirki članova i Društva i suradnika. Monografija ima 264 stranice u boji, velikog je monografskog formata, u tvrdom je uvezu, a sadrži i sažetke na talijanskom i engleskom jeziku.

21:45 - 22:30 h
Buzet na starim razglednicama iz fundusa Zavičajnog muzeja u Buzetu / PROJEKCIJA

Zbirka starih razglednica Buzeštine u buzetskome je Zavičajnom muzeju osnovana 2007.g. Svekupno, zbirka razglednica broji 173 primjerka koji se mogu podijeliti u nekoliko većih cjelina i to: -dopisnice, ilustrirane dopisnice, pozdravne dopisnice, fotodopisnice, razglednice i fotorazglednice. Prikupljaju se razglednice Buzeta i Buzeštine. Najstarije razglednice iz fundusa mogu se datirati oko 1900.g. i s drugim primjercima iz vremena Austro – Ugarske Monarhije čine prvu veliku cjelinu koju odlikuje vrhunska kvaliteta tiska, odnosno one pripadaju tzv. zlatnom dobu razglednice. Slijedeća je cjelina ona koju čine razglednice nastale u vrijeme talijanske okupacije Istre. Te su razglednice nešto slabije kvalitete, ali također brojčano vrlo dobro zastupljene u našoj zbirci. Najmlađu cjelinu čine razglednice nastale u vremenu od 1945.g. pa sve do 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Ovu cjelinu odlikuju crno-bijele razglednice na fotopapiru i one nastale modernim tiskarskim tehnikama. Posebna su kategorija tzv. fotorazglednice, odnosno fotografije izrađene u vrlo malom broju primjeraka ili čak unikatne, koje na poleđini imaju tiskane linije za adresu pa su i one „putovale“. Motivi na razglednicama su vrlo različiti: panorame staroga Buzeta prikazane s više strana, novo naselje Fontana u podnožju gdje su česti motivi Narodni dom, Hotel Fontana ili tzv. Školska ulica. U starome se gradu često prikazuju Vela i Mala vrata, župna crkva, Lopar, Baštion, Vela šterna i pojedine gradske ulice. Čest je motiv i dolina rijeke Mirne s njenim tada nekaptiranim izvorom, a posjedujemo i razglednice Sv. Martina, Roča, Istarskih Toplica i Livada.

23:00 - 00:30 h
Duo "Stand By" / KONCERT

Duo "Stand By" djeluje od 2003 godine. Čine ga Martina (vokal- perkusije) i Nenad Dorčić (vokal- akustična gitara). Oboje su diplomirali pjevanje na MPA (akademija glazbene produkcije) u Zagrebu kod mentora Jacquesa Houdeka. Njihov repertoar čine unplugged obrade pop, rock i blues standarda, izvedene u akustičnim aranžmanima uz pratnju gitare i perkusija. Duo prvenstveno nastupa za turističke kuće i turističke zajednice mnogih istarskih gradova, te redovito gostuje na mnogim kulturnim manifestacijama i humanitarnim projektima. 2014 godine započinju suradnju sa Rovinjskim bendom "Dream Project", sa kojim izdaju i studijski album naziva "Koža", pod nakladom izdavačke kuće Aquarius Records, te kreću na promociju albuma na kojoj nastupaju uz mnoge poznate domaće i strane izvođače od kojih možemo posebno izdvojiti dvostruku dobitnicu BRIT Awards-a, englesku glazbenicu Gabrielle. Od suradnji može se izdvojiti i Martinin nastup na Dori 2006 godine kao prateći vokal grupe Karma. Danas duo i dalje prvenstveno nastupa kao akustični cover band uz povremene suradnje na raznim projektima.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Buzet

Zavičajni muzej Buzet

Ulica rašporskih kapetana 5

Buzet

Istarska

18:00 - 1:00h

091 8888 127

muzej@poubuzet.hr

160