Zagrebački holding

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Dođite na Zagrebački velesajam i istražite “Stari Zagreb od vugla do vugla”

Zagrebački holding i ove će godine u sklopu manifestacije Noć muzeja, na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7/ 7A, na jednome mjestu izložiti vrijedne predmete iz povijesti Zagreba, sačuvane u arhivima svojih podružnica i društava te Gradske ljekarne Zagreb.

Na nešto više od 2.500 četvornih metara prostora, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima nastojat ćemo dočarati „vuglece“ starog Zagreba koje će posjetitelji moći istražiti uz zvuke zagrebačkih šansona s festivala Zagreb `71, koji je iste godine održan u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja glazba i glazbeni velikani, u središnji dio našeg postava preselili smo jedan od najromantičnijih kutaka Zagreba – muzički paviljon sa Zrinjevca na kojem će se tijekom noći odvijati zabavni dio našeg programa.

Poseban štih našoj izložbi dat će Puhači orkestar ZET-a koji ove godine bilježi 90 godina postojanja. Svoju obljetnicu obilježit će izložbom te prigodnim koncertom na kojem će se moći čuti pjesme posvećene našem gradu, poput Vraćam se Zagrebe tebi, Na Sleme i Zagreb, Zagreb, Zagreb, a posjetitelji će moći zaplesati i uz Glenn Miller Medley, Speak softly love te još brojne evergrine.

Uz Puhači orkestar ZET-a, s glazbom nas povezuje i prva izložba radio prijemnika održana na Zagrebačkom velesajmu 1924. godine, s koje smo sačuvali jedan radio prijemnik koji će se također moći pogledati u Noći muzeja.

Interaktivni program

Uz izložbeni dio, pripremljen je i bogat interaktivni program. Bit će tu radionica metli od šiblja te radionica oslikavanja s motivima ljekovitog bilja i izrade javnozdravstvenih broševa od staklenih perli, a posjetitelji će moći isprobati liječenje glazbom i ispitati svoj sluh. Bit će tu gradionica za djecu, nažigač s Gornjeg grada uz čiju će se asistenciju moći upaliti plinska svjetiljka, topnik s kule Lotrščak u svojoj odori, performans Antuna Gustava Matoša na njegovoj klupi te okrjepa uz specijalitete autohtone kuhinje sljemenskih hotela i još brojni zanimljivi sadržaji.

Na više vugleca postavili smo i različite fotkaone, pa će posjetitelji moći ponijeti i fotografiju za uspomenu na našu izložbu.

Prijevoz i parkiranje

Do naše izložbe vozit će izvanredna autobusna linija Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam, koja će kretati s Mažuranca svaki puni sat, počevši od 18 pa do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18:30 sati te zadnjim polaskom u 0:30 sati.

Također je za posjetitelje osigurano besplatno parkiranje od 17 sati na parkiralištu Avenija Dubrovnik 15 (južna strana Zagrebačkog velesajma).

Pozivamo sve, a osobit se nadamo i veselimo djeci, da nas posjete u Noći muzeja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A. od 18 do 1 sat iza ponoći.

Ulaz je slobodan!

 

Zagrebački holding - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
GRADSKA LJEKARNA ZAGREB / IZLOŽBA

Prezentacija dijela originalnog inventara Gradske ljekarne Zagreb, sačuvane vitrine, posuđe, laboratorijski pribor i sl. Tijekom manifestacije održavati će se radionica izrade i analize čajnih mješavina, izrade krema za ruke te prezentacija eteričnih uja. Posjetitelji mogu sudjelovati i u radionici oslikavanja s motivima ljekovitog bilja, isprobati liječenje glazbom ili ispitati svoj sluh.

18:00 - 01:00 h
GRADSKA PLINARA ZAGREB I OPSKRBA / IZLOŽBA

Izložba povijesti plinare putem starih slika u starinskim prostorijama jednog domaćinstva. Stara domaćinstva obogaćena su raznim eksponatima poput plinskih bojlera, plinskog štednjaka, plinskog glačala, plinske svjetiljke i sl.

18:00 - 01:00 h
ZAGREBPARKING / IZLOŽBA

Izložba povijesti Zagrebparkinga putem starih fotografija i starih aparata za naplatu parkiranja. Parking kontrolori u starim uniformama izdaju stare parking blokove posjetiteljima.

18:00 - 01:00 h
ROBNI TERMINALI / IZLOŽBA

Robni terminali smjestili su izložbu starih fotografija unutar pravog kontejnera. Posjetitelji se mogu fotografirati u starom viličaru te ponijeti fotografije za uspomenu.

18:00 - 01:00 h
ZAGREBAČKI VELESAJAM / IZLOŽBA

Izložba starih aparata poput Edisonova fonografa s pripadajućom pločom iz 1906. godine, gramofona s trubom, radio prijemnika i brojnih drugih. Posjetitelji mogu razgledati izložbu starih plakata sajmova Zagrebačkog velesajma te uživati u brojnim atrakcijama poput pisanja na pisaćim mašinama iz 1934. godine ili fotografiranja u autobusu Zagrebačkog velesajma iz 1976.godine.

18:00 - 01:00 h
TRŽNICE ZAGREB / IZLOŽBA

Izložba crnobijelih fotografija tržnica na Kaptolu, Jelačić placu i Dolcu izloženih pored skulpture kumice Barice, a naše kumice u staroj nošnji čekaju na fotografiranje i druženje s posjetiteljima.

18:00 - 01:00 h
ZAGREBAČKI ELEKTRIČNI TRAMVAJ / IZLOŽBA

Izložba povijesti javnog gradskog prijevoza grada Zagreba putem starih fotografija i isječaka iz prošlosti. Posjetitelji će se moći fotografirati u maketi starog tramvaja.

18:00 - 01:00 h
VLADIMIR NAZOR - HOTEL TOMISLAVOV DOM / DRUŽENJE

Tijekom uživanja u domaćoj hrani i piću te druženju posjetitelji imaju priliku pogledati kratku izložbu sa Sljemena i skijaških staza te uživati s gostom iznenađenja.

18:00 - 01:00 h
VODOVOD I ODVODNJA / IZLOŽBA

Izložba povijesti vodovoda grada Zagreba putem starih crno bijelih fotografija te kutak za fotografiranje za posjetitelje.

18:00 - 01:00 h
ZAGREBAČKE CESTE / IZLOŽBA

Izložba starih vozila Zagrebačkih cesta te izložba povijesnih fotografija.

18:00 - 01:00 h
AGM / DRUŽENJE

Predstavljanje knjiga o gradu Zagrebu i izložba zbirke pjesama Arsena Dedića "Padova" i "Zabranjena knjiga". Ispred našeg štanda čeka vas A.G.Matoš u svojem autohtonom odijelu i prepoznatljivom šeširu te će posjetiteljima čitati štiklece iz knjige "Stari Zagreb od vugla do vugla".

18:00 - 01:00 h
DIGITALNI GRAD / IZLOŽBA

Izložba starih fotografija telefonije grada Zagreba izloženih pored makete stare telefonske govornice.

18:00 - 01:00 h
ČISTOĆA / IZLOŽBA

Izložba starih fotografija povijesti "Čistoće" koje se nalaze pored starih malih čistilica (Coccinela), starih trokolica i kamiona. Na izložbenom prostoru posjetitelje dočekuje čistač koji u staroj uniformi izrađuje metle za posjetitelje.

18:00 - 01:00 h
GRADSKA GROBLJA / IZLOŽBA

Izložba temeljena na poznatim osobama iz glazbenog života koje su sahranjene na Gradskim grobljima. Edukativna izložba s kratkim opisima i radu poznatih osoba. Uz brojne zanimljivosti biti će prikazana i izložba starih slika mirogojskih arkada.

18:00 - 01:00 h
ZGOS / IZLOŽBA

Izložba fotografija odlagališta Prudinec i Jakuševac.

18:00 - 01:00 h
UPRAVLJANJE PROJEKTIMA i ZAGREBAČKA STANOGRADNJA / IGRAONICA

Za djecu je pripremljen kutak gdje djeca od kocki izgrađuju svoje stambene projekte. Djeca graditelji na gradionicu dolaze sa zaštitnim kacigama te izrađuju vlastite projekte. Za odrasle je pripremljena izložba fotografija koja prikazuje proces nastanka projekta od ideje do gotove građevine.

18:00 - 01:00 h
ZRINJEVAC / IZLOŽBA

Svojim cvjetnim aranžmanima Zrinjevac će obogatiti cjeloukupnu izložbu Zagrebačkog holdinga te predstaviti svoju povijest izložbom fotografija.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zagrebački holding

Zagrebački holding

Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački velesajam paviljoni 7 i 7a

Zagreb

Zagrebačka

18:00 - 01:00h

01/6420 000

marketing@zgh.hr

5700