Osnovna škola Jurja Klovića Tribalj

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Muzej u školi – predstavljanje Etno kuće Belobrajić u Triblju

Ove se godine Noć muzeja po prvi put održava u malom mjestu Tribalj.

U prostoru Osnovne škole Jurja Klovića javnosti se premijerno predstavlja etnografska zbirka iz njihova susjedstva – Etno kuća Belobrajić, čiji mnogobrojni predmeti svjedoče o obiteljskoj svakodnevici, ali i različitim gospodarskim djelatnostima obitelji i šire lokalne zajednice Vinodola u razdoblju od kraja 19. stoljeća pa sve do 1980-ih godina. Zbirka je predstavljena kroz radove o odabranim predmetima koje su osmislili i izradili učenici povijesne grupe na temelju vlastitog istraživačkog rada. Kroz ovu izložbu učenici žele uz pomoć svojih nastavnika i studentice etnologije potaknuti komunikaciju među posjetiteljima o izloženim predmetima i o načinu kako se nigda živelo.

Organizatori programa su OŠ Jurja Klovića Tribalj, Ivan Belobrajić, Muzej Grada Crikvenice i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Osnovna škola Jurja Klovića Tribalj - PROGRAM


18:00 - 21:00
Kako se nigda živelo / IZLOŽBA

Izložba Kako se nigda živelo rezultat je vrijednih ruku učenika povijesne grupe OŠ Jurja Klovića u Triblju koji su uz stručno vodstvo svoje nastavnice povijesti i studentice etnologije i antropologije „ušli u cipele“ etnologa i kustosa te na temelju vlastitog istraživanja osmislili i postavili izložbu. Cilj same izložbe je predstaviti etnografsku zbirku kuće Belobrajić u Triblju. Izložbom se nastoji prikazati djelić toga "kako se nigda živelo" u Triblju, ali i Vinodolu u cijelosti. Postav čini nekoliko odabranih tema, pa će tako posjetitelji moći vidjeti priče o ognjištu, važnosti vode, košnji, uzgoju životinja, doti, zidarstvu i slično.

18:00 - 18:15
Uvodno predstavljanje Etno kuće Belobrajić / PREDSTAVLJANJE

Nakon pozdravnih riječi organizatora samog događaja, kratkim izlaganjem biti će predstavljena kuća Belobrajić. Upoznati ćemo vas s osnovnim informacijama o kući, kako je započela inicijativa oko kuće Belobrajić i što je sve vodilo k današnjoj izložbi.

18:15 - 19:30
Vodstvo izložbom / STRUČNO VODSTVO

Kroz izložbu će vas provesti sami autori izložbenog postava – učenici povijesne grupe OŠ Jurja Klovića Tribalj.

19:30 - 21:00
Druženje uz domjenak i glazbeni program / DRUŽENJE

Nakon predstavljanja izložbe ostanite s nama i provedite vrijeme uz glazbeni program. Ugrijte se uz topli čaj i zasladite fritama koje će u naše druženje unijeti malo "maškaranog duha".

19:30 - 20:00
Nagradna igra / OSTALO

Pogodite naziv našeg „misterioznog“ predmeta, iskušajte sreću i možda osvojite slatku nagradu! Izvlačenje sretnih dobitnika biti će u 20:00.

Sadržaj i oblikovanje programa: Osnovna škola Jurja Klovića Tribalj

Osnovna škola Jurja Klovića Tribalj

Tribalj 21, 51243 Tribalj

Primorsko-goranska

18:00 - 21:00h

098634466

etnokucabelobrajic@gmail.com

205