Strossmayerova gal. starih majstora HAZU

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Program Strossmayerove galerije u Noći muzeja 2017. uključuje mogućnost razgleda stalnog postava kao i tekuće izložbe Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji. U pravilnim će vremenskim razmacima biti organizirana stručna vodstva koja će, u okviru edukativnog programa Gimnazijalci – muzejski vodiči, obavljati učenici zagrebačke IX. gimnazije.

Strossmayerova gal. starih majstora HAZU - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stalni postav Strossmayerove galerije Europske slikarske škole od XIV. do XIX. stoljeća / IZLOŽBA

U devet dvorana stalnog postava Galerije prezentirane su europske slikarske škole od XIV. do XIX. stoljeća.

18:00 - 01:00 h
Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji / IZLOŽBA

Izložba je priređena s namjerom prezentiranja jedne tematske cjeline unutar zbirnoga fonda Galerije. Na izložbi je zastupljeno tridesetak slika nastalih u rasponu od XVII. do XX. st. Osim djela starih majstora iz različitih slikarskih škola Italije, Francuske, Njemačke i Nizozemske, izložena su i djela O. Glihe, S. Šohaja, V. Svečnjaka, I. Šebalja i drugih predstavnika hrvatskoga slikarstva 19. i 20. st., čije su slike također dio fundusa. Na taj način u dvorani za povremene izložbe pokazan je razvoj slikarske vrste mrtve prirode u velikom vremenskom rasponu, a istaknute su i slike istovjetne tematike u stalnome postavu.

18:00 - 01:00 h
Gimnazijalci – muzejski vodiči – Stručno vodstvo kroz stalni postav i tekuću izložbu / STRUČNO VODSTVO

Strossmayerova galerija se, nakon jednogodišnje stanke, ponovno priključuje višegodišnjem transinstitucionalnom edukativnom projektu u muzejima. Motivirani i educirani učenici trećih razreda profesorice Kristine Sarić iz zagrebačke IX. gimnazije tumačit će posjetiteljima značenje odabranih eksponata iz stalnog postava i tekuće izložbe o mrtvim prirodama. Cilj je projekta pobuditi interes za umjetničke muzeje kako kod srednjoškolske tako i kod opće populacije.

Sadržaj i oblikovanje programa: Strossmayerova gal. starih majstora HAZU

Strossmayerova gal. starih majstora HAZU

Trg Nikole Šubića Zrinskog 11

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 01:00h

014895117

sgallery@hazu.hr

1860