Splitgraphic međunarodni bijenale grafike

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

 

Majstorstvo i vizualni jezik u grafičkom opusu Krzysztofa Tomalskog

Tijekom posljednja tri izdanja Splitgraphic bijenala, broj poljskih grafičara i grafičarki je rastao, te su oni u ovom trenutku najzastupljeniji po broju prijava, ne samo kao izlagači nego i kao dobitnici nagrada na bijenalnim skupnim žiriranim izložbama Splitgraphica od 2011. do 2015. godine. Tradicija grafičke umjetnosti u Poljskoj iznimno je jaka, što je danas čini značajnom i inovativnom grafičkom scenom u Europi. Grafičku umjetnost u Poljskoj je podržava kvalitetno obrazovanje i uvjeti rada na području grafike na Akademijama, kao i niz bijenalnih i trijenalnih izložbi, čiji je najznačajniji predvodnik Trijenale grafike u Krakowu, kao cijenjena grafička manifestacija u Europi, odmah uz najstarije međunarodno bijenale grafike u Ljubljani.

Grafičar Krzysztof Tomalski dolazi upravo s krakowske Akademije, profesor je i dekan Grafičkog fakulteta Akademije primjenjenih umjetnosti, te je dugogodišnji suradnik Trijenala grafike u Krakowu. Za samostalnu izložbu u Splitu, Tomalski je pozvan kao dobitnik Posebne nagrade na VII. Splitgraphic bijenalu, održanom 2015. godine.

Na samostalnoj izložbi u Splitu izloženi su grafički listovi Krzysztofa Tomalskog iz ciklusa Antigravitacija, nastali od 2013. do 2015. godine.

Prva odrednica opusa Krzysztofa Tomalskog jest da su njegovi grafički listovi izvedeni u tehnici alintaglio koju je razvio sam umjetnik. Kako samo ime tehnike govori (alumij + intaglio) alintaglio je tehnika u kojoj se aluminijska ploča koristi kao matrica za intaglio. Tehnička istraživanja koja je umjetnik provodio od 2012. do 2015. godine povezana su i s njegovim unutrašnjim kreativnim stremljenjima. Povezujući grafički zanat i vlastiti grafički narativ, razvijajući alintaglio tehniku, umjetnik otkriva potencijal same tehnike kroz vlastite grafičke listove. Ciklus je proizašao iz interesa i dilema samog umjetnika o egzistenciji u najširem smislu. Štoviše, druga odrednica umjetnikovog rada jest bezvremenska tematika njegovih grafičkih listova. Grafike Krzysztofa Tomalskog osobno su istraživanje, ne samo novih grafičkih tehnika, nego i koncepata transcnedencije i prijelaza koji ga zaokupljaju. Prikazuje ih u metafizičkom i umjetničkom smislu. Grafičke listove pod nazivima The Outflows, Epidermy, Borderline, The Flows, Inertia, Apeiron, Continuum Hypothesis povezuje interes umjetnika za istraživanje univerzuma, fizikalnih elemente našeg svijeta, kozmologije i kozmogonije na kojima stvara vlastiti metaforički narativ da bi kroz figuraciju prikazao nematerijalno, kao i vlastite metafizičke spekulacije. Umjetnik u svojim radovima traži odgovore na pitanja koja se tiču fenomena života i postojanja, te kroz vlastita preispitavanja stvara nove grafičke znakove. Tomalski stvara izrazito prepoznatljiv opus proizašao iz vlastitih kreativnih i egzistancijnih razmišljanja, on svojim likovnim jezikom kroz osobnu viziju predočava najveću nepoznanicu i sudbinu svakog čovjeka – smrt. Međutim, njegove grafike ne pristupaju temi ni sa kakvim patosom; Tomalski izrazito rafiniriranim, refleksivnim, filzofskim, intelektualnim motivima, slikama, znakovima i tehnikom daje osobnu interpretaciju. Grafike Krzysztofa Tomalskog utjelovljuju pojmove likovne i umjetničke vrijednosti, tehničke inovacije i posvećenosti tzv. manualnom dijelu grafičke umjetnosti. On gaji svijest o grafičkoj umjetnosti kao zanatu, detaljno objašnjava svoju alintaglio tehniku, te posjeduje i izvarednu edukativnu komponentu, proizašlu iz njegova dugogodišnjeg rada na krakowskoj akademiji.

Radovi Krzysztofa Tomalskog istovjetni su s pojmom suvremene grafike, on je umjetnik koji spaja tehnička i teoretska razmišljanja o grafičkoj umjetnosti, a vlastiti mu je opus izvaredna demonstracija tehničke vještine, kreativnosti i likovnosti.

Iznimna nam je čast što veliki poljski grafičar i profesor Krzysztof Tomalski izlaže na samostalnoj izložbi u popratnom programu Splitgraphic bijenala, jer njegove grafike govore posebnim, izuzetno vrijednim i jedinstvenim vizualnim grafičkim jezikom današnjice.

 

 

 

 

 

 

Splitgraphic međunarodni bijenale grafike - PROGRAM


18:00 - 00:00 h
Krzysztof Tomalski "Antigravitacija" / IZLOŽBA

IZLOŽBA KRZYSZTOF TOMALSKI “ANTIGRAVITACIJA” Galerija Studio Naranča, Majstora Jurja 5, Split U Galeriji Studio Naranča svoje grafičke listove izlaže poljski grafičar Krzysztof Tomalski, jedan najuglednijih europskih pedagoga i grafičkih umjetnika. Krzysztof Tomalski je profesor na uglednoj krakowskoj Grafičkoj akademiji primjenjenih umjetnosti i dobitnik je preko dvadeset međunarodnih nagrada za svoj rad. Među kolegama grafičkim umjetnicima je izuzetno cijenjen po svom jedinstvenom autorskom postupku izrade grafičkih listova, u tehnici ALINTAGLIO koju je sam kreirao. Višegodišnji je član upravnog odbora Trijenala grafike u Krakowu i nekoliko drugih bijenalnih i trijenalnih manifestacija diljem svijeta. Na prošlom 7. Splitgraphic bijenalu 2015 dodijeljena mu je Posebna nagrada za njegov izuzetan i vrijedan grafički opus. U programu Splitgraphica međunaordnog bijenala grafike za Noć muzeja 2017 u Galeriji Studio Naranča, izlaže će 15 grafičkih listova, kako one nagrađene na prošlom Splitgraphic bijenalu, tako i nove, do sada neizlagane i na njegovoj prvoj samostalnoj izložbu u Hrvatskoj i Splitu. Svi grafički listovi pripadaju ciklusu grafika “ANTIGRAVITACIJA”, nastalim od 2013. do 2015. godine.

Sadržaj i oblikovanje programa: Splitgraphic međunarodni bijenale grafike

Splitgraphic međunarodni bijenale grafike

Majstora Jurja 5

Split

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 00:00h

021 344 118

splitgraphic@gmail.com

203