Astronomski centar Rijeka

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Doživite poveznicu glazbe i Svemira u jedinstvenom Astronomskom centru Rijeka. “Putujte” Svemirom u digitalnom planetariju kroz show i filmski program. Pogledajte radionice, tribine, predavanja, perfomance… Crtajte i promatrajte zvijezde, sudjelujte u radionicama. Od ponoći sudjelujte u glazbenom Big Bang party-u. Organizatori: Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.), Akademsko-astronomsko društvo Rijeka i caffe bar Galileo.

Astronomski centar Rijeka - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
Zvjezdana igra / PROJEKCIJA

Zvjezdana igra je interaktivna prezentacija u kojoj najmlađi uče o svijetlim točkicama na noćnom nebu - zvijezdama. Kroz igru se opisuje kako se zvijezde rađaju, rastu, žive te što se događa kada ostare. Zvijezda na noćnom nebu ima jako puno, zato se kroz igru najlakše nauči čemu služe zviježđa i kako ih prepoznati, a neka od njih mogu se lako i brzo nacrtati. Na kraju, najmlađi učimo kojim instrumentom i kako promatrati zvijezde te što se osim zvijezda može uočiti na noćnom nebu.

18:30 - 19:00 h
Šetnja Sunčevim sustavom / PREDAVANJE

Koji je najveći planet Sunčevog sustava? Koji je najtopliji? Koji je najsličniji Zemlji? Svaki je planet Sunčevog sustava poseban na svoj način i svaki ima neki rekord. U ovom predavanju u organizaciji Akademskog-astronomskog društva Rijeka posjetitelji će upoznati sve planete našeg Sunčevog sustava i otkriti što je najzanimljivije za svakoga od njih. Putovat ćemo između +450°C i –230°C, penjati se na divovske planine i spuštati u najdublje kanjone, i još mnogo toga.

19:00 - 19:30 h
Kaluoka'hina: začarani greben / PROJEKCIJA

Zabavni 30-minutni animirani film u digitalnom planetariju koji gledatelje odvodi u drugi svijet, u kojem će otkriti začarani greben, jedini takve vrste na cijelom planetu. Taj dragocjen svijet pod nazivom "Kaluoka'hina", tropski je greben, tiho, začarano mjesto, koje ljudska vrsta još nije uspjela pronaći. Od pamtivijeka, šareni stanovnici grebena ovdje žive mirno i spokojno, gotovo kao u raju, sve do trenutka kada erupcija vulkana zaprijeti prekinuti čaroliju... Sada je sudbina začaranog grebena u perajama Jakea, mladog sabljara i njegovog prijatelja Malog, živahne i pomalo kaotične koraljne ribe. Samo oni mogu vratiti čaroliju, njihov dom, Kaluoka' hina sada ovisi samo o njima. Jedini trag koji pritom mogu slijediti stara je legenda koja kaže kako moraju dodirnuti Mjesec. Ali… kako? To je samo jedna od intrigantnih zagonetki koje će Jake i Mali morati riješiti, dok proživljavaju najveću avanturu svog života i pokušavaju spasiti voljeni dom. Uz glavne junake otkrit ćete zadivljujuću biološku raznolikost koraljnih grebena, tamnih brazdi abisala, šuma divovskog kelpa što brojnim ribljim vrstama pružaju stanište i hranu, a samim svojim postojanjem kao i plimnim utjecajem, održavaju prirodnu ravnotežu našega planeta.

19:30 - 20:00 h
Upoznajmo diva Sunčevog sustava: Jupiter / PREDAVANJE

Jupiter je najveći planet Sunčevog sustava – pravi div, više nego dvostruko masivan od svih ostalih planeta zajedno. Bio je i još uvijek je cilj istraživanja brojnih svemirskih letjelica. U ovom predavanju posjetitelji će otkriti kako izgleda taj divovski svijet, upoznati njegove ogromne oluje, brojne prirodne satelite i sustav prstenova.

20:00 - 20:30 h
Zemlja - svemirski dragulj / PROJEKCIJA

Interaktivna prezentacija, tj. show s popularizatorima astronomije, u planetariju približit će ljudima svrhu i značaj svemirskih istraživanja s fokusom na istraživanja planeta Zemlje. Popularizatori astronomije „vodit“ će gledatelje planetom na jedan drukčiji način s obzirom da svoj izgled svakodnevno mijenja. „Zemljino lice“ promatrat će se iz svemirske perspektive. Približit će se nastojanja znanstvenika iz različitih grana znanosti koji koriste umjetne satelite da predoče promjene koje nastaju ljudskim djelovanjem, a sve s ciljem poboljšanja života na Zemlji kako bi budućim generacijama ostavili u nasljeđe naš dragulj.

20:30 - 21:00 h
Znanost i umjetnost – što ih spaja / OSTALO

Dobro je poznata činjenica da se kroz povijest mnogo renomiranih znanstvenika bavilo umjetnošću, a mnogi priznati umjetnici svojim dijelima prikazivali prirodu i svijet oko nas na način kako bi ju ljudi lakše vizualizirali, zamislili i osjetili. Koja je povezanost znanstvenih disciplina i umjetničkih pravaca danas i u kojem smjeru se kreću ove dvije naizgled nespojive ljudske djelatnosti, saznajte na ovoj interaktivnoj tribini gdje su dobrodošla sva razmišljanja, prijedlozi i iskustva vezana na ovu temu.

21:00 - 21:30 h
Carstvo svjetlosti / PROJEKCIJA

Carstvo svjetlosti je film koji nas zadivljujućim i do sada neviđenim slikama odvodi na čudnovato putovanje kroz Svemir i vrijeme te ujedno svjedoči o životu i njegovoj evoluciji od Velikog praska do modernog doba. Zadiviti i nadahnuti gledatelje svih uzrasta i potaknuti ih na razmišljanje o svjetlu koje se nalazi u svemu što nas okružuje. Film je nevjerojatna priča o evoluciji života na Zemlji, scene kakvih se ne možete nagledati i izvanredna glazba jamče jedinstven ugođaj. Od Velikog praska do modernog doba, gledatelje svih uzrasta će zahvaljujući ovom upečatljivom iskustvu zasigurno oduševiti razna čuda prirode i snaga ljudske znatiželje. Carstvo svjetlosti nam kroz svoj poetični izražaj i ideje nadahnute filozofskim mislima pripovijeda 13 milijardi godina staru priču o Svemiru, priču pred kojom niti naše srce niti naš um ne mogu ostati ravnodušni.

21:30 - 22:00 h
Zvjezdani stihovi i svemirske note / OSTALO

Zvjezdani stihovi i svemirski pejzaži je znanstveno-poetski performance koji sjedinjuje izbor iz svjetske i domaće poezije u kojem se u barem jednom stihu pjesme pojavljuje riječ "zvijezda", glazbu i "izložbu" svemirskih pejzaža snimljenih teleskopom Hubble.

22:00 - 22:30 h
Dva mala komada stakla / PROJEKCIJA

Dva mala komada stakla je zabavno-dokumentarna filmska priča o razvoju teleskopa u trajanju od 30 minuta. Primjeren mladima i široj populaciji. U filmu se saznaje kako su izgledali prvi teleskopi, kako izgledaju oni najveći na svijetu te koji su izazovi najnovije generacije opservatorija. Otkrivaju se i Galileove mjesece, Saturnove prstene, spiralnu strukturu galaksija i mnoga druga otkrića koja su obilježila povijest astronomije. Tijekom cijele projekcije gledatelje prate zvuci glazbe prestižnog Londonskog simfonijskog orkestra.

22:30 - 23:00 h
Fizika u rock glazbi / RADIONICA

Kakve veze imaju fizika i rock glazba? Vjerojatno ste pomislili da morate pitati Briana Maya da biste doznali odgovor! Ali ne morate čekati da se on pojavi u Palachu, mi vam možemo pomoći u otkrivanju tajni glazbe. Sigurno ste čuli: sve oko nas je vibracija, titranje. Kako su jednadžbe titranja, frekvencija, rezonancija, i svi ti pojmovi čudnih naziva koje učite u školi, povezani s načinom rada glazbenih instrumenata? Odgovore ćemo vam pokušati približiti kroz niz zanimljivih demonstracija i pokusa u ovoj radionici.

23:00 - 23:30 h
Vibrato / PROJEKCIJA

Ovaj 40-minutni film gledatelje vodi u nezaboravnu avanturu izvan prostora i vremena. U društvu znanstvenika Paola, Lee i Franka iz pustinje Atakama u Čileu, simulatorom virtualne stvarnosti gledatelji kreću u nevjerojatno otkrivanje svemira. Riječ je o apstraktnoj animaciji koja prikazuje izazovan rad znanstvenika i istražuje kozmičke rezonancije, bljeskove gama zračenja, crne rupe, super jata galaktika i ostale fascinantne pojave. Film je prvenstveno namijenjen ljubiteljima znanstvene fantastike i gledateljima otvorenima za nova iskustva.

23:30 - 24:00 h
Astrofotografija i zvukovi drugih planeta / PREDSTAVLJANJE

Predstavljamo vam neke od najljepših fotografija astronomskih objekata snimljene u proteklih 20 godina zalaganjem članova Akademskog astronomskog društva – Rijeka u pratnji i uz objašnjenje zvukova snimljenih s dalekih svemirskih objekata. Ovom prilikom pozivamo vas na neobično putovanje u kojem ćete iskusiti audio-vizualnu avanturu i osluhnuti simfoniju svemira.

0:00 - 1:00 h
The Big Bang / GLAZBENI PROGRAM

Glazbeni party, DJ Sanjin IN (glazbeni repertoar: samo hitovi) u organizaciji caffe bar-a Galileo.

18:00 - 1:00 h
Promatranje neba kroz teleskope / OSTALO

U slučaju vedrog vremena svi posjetitelji moći će promatrati noćno nebo kroz teleskope.

18:00 - 1:00 h
Space – stvaranje astro slike na staklu / RADIONICA

18:00 - 1:00 h
Prikazi dosadašnjih glazbenih tragova u Astronomskom centru Rijeka / PREDSTAVLJANJE

18:00 - 1:00 h
Radionica Mikrosvijet u mikroskopu / RADIONICA

18:00 - 1:00 h
Upoznajmo noćno nebo - „I ti možeš biti nebeski tragač“ / OSTALO

18:00 - 1:00 h
Izložba starih teleskopa / IZLOŽBA

Sadržaj i oblikovanje programa: Astronomski centar Rijeka

Astronomski centar Rijeka

Sveti Križ 33

Rijeka

Primorsko-goranska

18:00 - 01:00h

051 455 700

astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr

989