Posudionica i radionica narodnih nošnji

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Programi Kulturnog centra Travno – Posudionice i radionice narodnih nošnji održavat će se na dvije lokacije:

Posudionica i radionica narodnih nošnji (Baruna Trenka 1)

18:00 – 24:00 – Otvorenje izložbe “Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života”, Muzeja Đakovštine

19:30 – 20:30 – Predavanje “Ringe ringe raja – dječje igre bačkih Hrvata Bunjevaca”

20:00 – 24:00 – Dokumentarni film “Mi smo djeca vesela – tradicijske igre brodskog Posavlja”

18:00 – 24:00 – Stručno vodstvo

 

Kulturni centar Travno (Božidara Magovca 17, Travno)

18:00 – 19:00 – Otvorenje izložbe “Treća – jato” Gordane Meglaj

19:00 – 20:00 – Coltrane “LIVE” – jazz koncert Klasične hrvatske četvorke

 

Posudionica i radionica narodnih nošnji - PROGRAM


18:00 - 19:00
TREĆA - JATO / IZLOŽBA

U galerijskom prostoru Kulturnog centra Travno otvara se izložba "Treća - jato". Poetskim realizmom kolorističkih uzdiguća Gordana Meglaj svojim doživljajima, osjećajima, slobodom i ljubavi kroz prizmu bajke prikazuje svoje viđenje čovjeka i života. U ovoj izložbi riba simbolizira čovjeka, a jato obitelj i zajednicu u kojoj se nalazi. Djela su rađena u kombiniranoj tehnici drvenog reljefa te jakim koloritom. Izložba se može razgledati do 19. veljače 2018, radnim danom od 10.00 do 19.00 sati.

19:00 - 20:00
Festival "A Love Supreme" - Coltrane "LIVE" / KONCERT

Koncert Klasične hrvatske četvorke (ClassiCroatian Quartette) na Scenu Travno donosi najbolje jazz izvedbe povodom 91. rođendana Johna Coltranea.

18:00 - 24:00
Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života / IZLOŽBA

Otvorenje izložbe Marije Gačić, kustosice Muzeja Đakovštine, koja obuhvaća predodžbe o stablima i drveću, vjerovanja kroz različite religijske sustave te brojne uporabne predmete, umjetničke ili svakodnevne, koji su ukrašeni ili jednostavno oblikovani na tragu prirodnog oblika i potencijala drveta. Interes autorice usmjeren je na čovjekov odnos prema drvetu kao biljci i drvetu kao materijalu čijom obradom i uporabom se izražava cijeli niz potreba, umjetničkih motivacija ili praktičnih zahtjeva. Izložba obuhvaća predmete izrađene od drveta i ostale elemente kulture povezane s drvetom u istočnoj Slavoniji, poglavito u širem području Đakovštine od sredine 19. stoljeća do danas.

18:00 - 24:00
Riznica narodnoga ruha / STRUČNO VODSTVO

Tijekom manifestacije, djelatnici Vam otvaraju vrata i ormare čuvane zbirke narodnih nošnji Posudionice i radionice narodnih nošnji te iz prve ruke možete vidjeti kako nastaje narodna nošnja.

19:30 - 20:30
Ringe ringe raja – dječje igre bačkih Hrvata Bunjevaca / PREDAVANJE

"Sve slobodno vrime svita bilo je prid nama" riječi su jedne od kazivačica s kojom je razgovarala Anita Crnčić, apsolventica etnologije i kulturne antropologije, koja će u duhu teme ovogodišnje manifestacije predstaviti tradicijske dječje igre bačkih Hrvata Bunjevaca s područja Subotice i njene okolice. Postojalo je mnoštvo igara, a najbrojnija skupina jest ona vezana uz otvoren prostor. Nedostatak vremena i novca nisu spriječili djecu da misle na igru, naprotiv, potaknuli su ih na svakodnevnu kreativnost i aktivnost, aktivirali njihovu maštu i poticali zajedništvo.

20:00 - 24:00
Mi smo djeca vesela - tradicijske igre brodskog Posavlja / PROJEKCIJA

Dokumentarni film, nastao u produkciji Muzeja brodskog Posavlja, prikazuje tradicijske igre brodskog Posavlja kojima su djeca ispunjavala svoje slobodno vrijeme.

Sadržaj i oblikovanje programa: Posudionica i radionica narodnih nošnji

Posudionica i radionica narodnih nošnji

Baruna Trenka 1

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 24:00h

01/4819-269

pirn@pirn.hr

1348