Posudionica i radionica narodnih nošnji

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U Noći muzeja 2017. u Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji može se razgledati izložba Narodne nošnje Cvelferije – od originala do rekonstrukcije koja je priređena kao rezultat projekta Ministarstva kulture u sklopu kojeg su rekonstruirane narodne nošnje i obnovljeno tradicijsko tekstilno rukotvorstvo Cvelferije u Županjskoj Posavini.

Također, posjetitelji će moći zaviriti u dio bogate zbirke narodnih nošnji Posudionice i radionice narodnih nošnji i saznati zanimljivosti vezane za nošnje koje se čuvaju u njoj te vidjeti kako se izrađuju i urešavaju narodne nošnje u našoj radionici.

Najmlađi posjetitelji moći će se zabaviti na radionici izrade tradicijskog nakita nizanjem perlica i naučiti što je i kako se radi mljetski kolarin. 

U svjetlu teme Noći muzeja pripremili smo glazbeni program: svojesvrsnu glazbenu slušaonicu hrvatske tradicijske glazbe.

Posudionica i radionica narodnih nošnji - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Narodne nošnje Cvelferije - od originala do rekonstrukcije / IZLOŽBA

Izložba „Narodne nošnje Cvelferije – od originala do rekonstrukcije“ nastaje na osnovi rezultata projekta Ministarstva kulture tijekom kojeg je rekonstruirano 62 kompleta muških i ženskih svečanih šokačkih narodnih nošnji Cvelferije u Županjskoj Posavini. Izložba predstavlja najvažnije faze i rezultate projekta - od istraživanja, prikupljanja građe, pronalaženja i edukacije izrađivača narodnih nošnji i precrtavanja motiva s originalnih uzorka, izrade i urešavanja narodnih nošnji kod suradnika na terenu, obrtnika i u Posudionici, te edukacije članova kulturno-umjetničkih društava s posebnim naglaskom na revitalizaciju tradicijskog tekstilnog rukotvorstva Cvelferije. Posjetitelji će moći vidjeti različite inačice muškog i ženskog svečanog tradicijskog ruha koje su izrađene u okviru projekta.

19:00 - 20:00 h
Perlica po perlica i nastane ogrlica! / RADIONICA

Izrada tradicijskog nakita nizanjem staklenih perlica rasprostranjena je diljem Hrvatske. Kako izraditi kolarin, tradicijsku ogrlicu s otoka Mljeta, pokazat će Vinka Mareković. Radionica je namijenjena najmlađim posjetiteljima i njihovim roditeljima. Radionica je besplatna.

18:30 - 24:00 h
Kad zapjevam daleko se čuje / GLAZBENI PROGRAM

Tijekom programa nastupit će razni vokalni sastavi koji u različitim formama njeguju hrvatsku tradicijsku glazbu. Imat će te priliku čuti mješovitu klapu "Prvi komin Snježanin", ženski vokalni ansambl "Zwizde", mušku pjevačku skupinu "Sinovi atara" i mušku klapa Gradec.

18:00 - 24:00 h
Vodstvo kroz zbirku nošnji i djelatnosti / STRUČNO VODSTVO

Tijekom večeri otvaramo vrata naše institucije svim posjetiteljima koji žele zaviriti u bogatstvo naše zbirke. Dio zbirke narodnih nošnji od 2014. godine nalazi se pod preventivnom zaštitom kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Također, u našoj radionici moći će se razgledati kako se izrađuju i urešavaju narodne nošnje te kako se vrši restauracija određenih tekstilnih predmeta.

Sadržaj i oblikovanje programa: Posudionica i radionica narodnih nošnji

Posudionica i radionica narodnih nošnji

Ulica baruna Trenka 1

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 24:00h

01/4819269

pirn@pirn.hr

730