Općina Virje

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U Noći muzeja 27.siječnja 2017. družimo se u prostoru Zavičajnog muzeja Virje, u Društvenom domu i u prostoru Narodne knjižnice Virje gdje će se posjetitelji moći ukratko upoznati s različitim aspektima glazbe, razvojem glazbe na društvo te će moći poslušati glazbene izvedbe i tako se prisjetiti kako je glazba prožela cjelokupnu ljudsku prošlost. Zapravo, točnije bi bilo reći kako je uvelike obogatila ljudski kulturni napredak kroz stoljeća.

 

U virovskoj Noći muzeja ćemo slaviti glazbu i uživati u njoj, što ćemo sasvim sigurno raditi i u budućnosti jer ipak se ne kaže bez razloga kako je glazba zvonka radost.

Općina Virje - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
Otvorenje Noći muzeja / IZLOŽBA

Izložba fotografija orgulja crkve sv. Martina u Virju uz izlaganje i glazbeni nastup Molitvene zajednice mladih „Martinci“ u prostorima Zavičajnog muzeja Virje.

19:00 - 19:30 h
Živa povijest glazbe / GLAZBENI PROGRAM

Nastup folkorne sekcije i zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ Virje i izložba nošnji iz riznice HPD-a „Ferdo Rusan“. Biti će prikazana izložba virovske narodne nošnje kroz četiri generacije. Obuhvatit će svakodnevnu radnu nošnju, te razne svečane nošnje korištene za odlazak u crkvu prigodom kršćanskih blagdana.

19:45 - 20:30 h
Virovska narodna nošnja / PREDSTAVLJANJE

Projekt obuhvaća izložbu starih fotografija, slikokaz i dokumentarni film o virovskoj narodnoj nošnji, održat će se u Društvenom domu, a projekt će predstaviti učenici 4. b razreda, članovi Novinarsko – literarne i Medijske grupe OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje i učiteljice Željka Ivorek, Danijela Sunara –Jozek, Ksenija Janković Vusić i Katarina Franjo.

20:45 - 21:15 h
Nastup Limene glazbe DVD-a Virje / KONCERT

Nastup Limene glazbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje u Društvenom domu Virje

21:00 - 21:45 h
Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj / DRUŽENJE

Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj i uz uživanje u nastupu Limene glazbe DVD-a Virje

22:00 - 23:00 h
Glazbeni stvaraoci u Virju u 18. i 19. stoljeću / PREDAVANJE

Izlaganje profesora povijesti Nikole Cika o glazbenim stvarocima i razvoju glazbe u Virju u 18. i 19. stoljeću u Narodnoj knjižnici Virje. Razvoj glazbenog života u Virju kao i u drugim krajiškim naseljima možemo proučavati zahvaljujući podacima o vojnim i Crkvenim glazbenicima te narodnom pjesništvu. Virovci koji su u krajiškim postrojbama bili vojni svirači zasigurno su utjecali i na razvoj glazbenog života u Virju. Za razvoj Crkvene glazbe zaslužni su bili svećenici koji su službovali u Virju i mjesni orguljaši (lat. organisti) koji su animirali pjevanje u župnoj crkvi. O njihovoj vještini svjedoči angažman na sprovodima u Virju i okolici. Među virovskim orguljašima treba istaknuti nekoliko članova obitelji Drmenčić i Franju Lugarića (1824.-1902.). Najveći trag u glazbenom životu Virja ostavio je ilirac Ferdo Rusan (1810.-1879.) koji je djelovao u drugoj polovini 19. stoljeća.

23:00 - 24:00 h
Koncert trio Falce Ettoues / KONCERT

False Ettoues mladi je vokalno instrumentalni sastav iz Zagreba a nastupit će u Narodnoj knjižnici Virje. Višeglasnim harmoniziranjem uz pratnju gitare odvest će vas u drugačiji svijet hitova koje svakodnevno slušate i pjevušite. Obrađuju svevremenske hitove mirnijeg karaktera tako da je ugodna atmosfera zagarantirana!

- h
Druženje uz topli kakao i kekse / DRUŽENJE

Razmijenite dojmove Noći muzeja u Narodnoj knjižnici uz topli kakao i kekse.

Sadržaj i oblikovanje programa: Općina Virje

Općina Virje

Trg Stjepana Radića bb, Virje

Virje

Koprivničko-križevačka

18:00 - 01:00h

opcina@virje.hr

380