Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
STALNI POSTAV MUZEJA /

U Noći muzeja stalni postav je otvoren za posjetioce uz vodstvo osim u vrijeme otvaranja izložbi.

19:00 - 20:00 h
POKRIVANJE RUBCA / RADIONICA

Tradicionalana radionica organizirana uoči Mesopusnih događanja u Novom Vinodolskom. Rubac vezan na poseban način ukras je ženske novljanske narodne nošne, pa radionica omogućava učenje umjeća pokrivanja svim zainteresiranima.

20:00 - h
SAKUPLJAČI NOVLJANSKE GLAZBENE BAŠTINE / IZLOŽBA

Ove godine za Noći muzeja u suradnji s Institutom za etnologiju i folkoristiku posjetiocima ćemo predstaviti sakupljače novljanskog glazbenog blaga. Zaljubljenici su to u narodno stvaralaštvo i vizionari, koji su prepoznali važnost sakupljanja pjesama, svirke i običaja. Bez njihovog rada sačuvana baštna bila bi puno siromašnija, te polako i zaboravljana. Dio života Novljana je glazba i sačuvano bogatstvo u pjesmi , sopnji sopila i narodnim običajima, koje njeguju i prenašaju na mlade.

20:00 - h
MESOPUSTARI I MESOPUSTARSKI ŠTRUMENTI / IZLOŽBA

Mesopustari su jedna od važnih kockica u mozaiku događanja koji se odvijaju u Novom Vinodolskom u pokladno vrijeme, zimi, prije Pepelnice. Grupa je to mladića, koji svake godine uoči Mesopusta organiziraju svojevrsnu limenu glazbu. Svirajući ilirsku budnicu „Još Hrvatska ni propala“ obilaze grad i pozdravljaju svaku kuću, te obavljaju ostale mesopusne običaje. Izložbom su predstavljeni instrumenti-štrumenti koje mesopustari koriste, zoga koju sviraju-sopu, njihova odora, te izbor fotodokumentacije od najstarijih da prošlogodišnjih mesopustara.

21:00 - h
GLAZBA U ŽIVOTU MLADIH NOVLJANA / GLAZBENI PROGRAM

U glazbenom programu sudjeluju mladi iz Grada Novog Vinodolskog koji svoje slobodno vrijeme koriste svirajući različite instrumente (sopile, gitaru, harmoniku, klavir) ili pjevajući. Glazbom se bave samostalno ili su članovi folklora , glazbene škole ili crkvenog zbora.

18:00 - 01:00 h
Druženje uz kuhano vino, čaj i friti. / DRUŽENJE

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski

Trg Vinodolskog zakona 1

Novi Vinodolski

Primorsko-goranska

18:00 - 01:00h

051244266

muzej.novi.vinodolski@ri.t-com.hr

325