Narodna knjižnica u Dugopolju

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Tematska okosnica Noći muzeja 2017. u Narodnoj knjižnici u Dugopolju jesu mitološki tragovi predslavenske i praslavenske prošlosti koji se ogledaju u materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini šireg zavičaja.

Narodna knjižnica u Dugopolju - PROGRAM


18:30 - 19:00 h
Baba Jaka i besmrtno / PREDSTAVA

Premijera igrokaza autorice Sandre Vukušić u izvedbi učenika Osnovne škole Dugopolje Neustrašivi dječak Mihovil želi pomoći bolesnoj majci, baba Jaka želi biti mlada i lijepa, a vile, kao i obično, smišljaju zlobne planove kojima će poremetiti miran život Dugopoljaca. U središtu priče je jedna čarobna biljka - smilje ili besmrtno... Priča je inspirirana sačuvanom dugopoljskom dječjom igrom s početka 20. stoljeća u kojoj dominantnu ulogu ima mitski lik babe Jake (Jage).

19:30 - 23:00 h
Simboli i simbolika upotrebe zavičajnih etnografskih predmeta / IZLOŽBA

Izložba će prikazati etnografske predmete šireg zavičaja koji sami po sebi, ali i stavljeni u određeni kontekst, poprimaju simboličku, katkad i mističnu dimenziju.

20:00 - 21:00 h
Tragovima praslavenske mitologije po Mosoru / PREDAVANJE

Tragovi praslavenske mitologije na hrvatskom tlu predstavljaju golemu kulturno-povijesnu vrijednost, a na području planine Mosor istraženi su na podstransko-žrnovačkom prostoru. Tragovi u usmenoj narodnoj književnosti, potkrijepljeni etnološkim i arheološkim dokazima, otkrivaju doživljaj svijeta i vjerovanja naših starih, dok toponimija i geometrijski razmještaj kultnih točaka navedenog područja, predstavljaju svojevrstan zapis te bespismene kulture. O ovoj temi izlagat će Fea Munitić.

21:00 - 21:30 h
Trio Spin - Solin i KUD "Pleter" - Dugopolje / GLAZBENI PROGRAM

Gitaristički trio izvest će klasične i suvremene skladbe, a pučki pjevači iz KUD-a "Pleter" tradicionalne zavičajne tipove pjevanja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodna knjižnica u Dugopolju

Narodna knjižnica u Dugopolju

Trg dr. Franje Tuđmana 1

Dugopolje

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 23:00h

021 655 611

knjiznica@nkd.dugopolje.hr

189