Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883.–1962.) te najbližih članova njegove obitelji: majke Marte, oca Mate, braće Marka i Petra, sina Tvrtka i supruge Olge. Meštrović je izgradio prema vlastitim nacrtima 1930. godine i tako ispunio namjeru da svojoj obitelji izgradi grobnicu, a svom rodnom kraju podari crkvicu.

U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati crkvicu za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 22:00 sata. U 19:00 sati će se u Crkvi Presvetog Otkupitelja održati projekcija filma „Ivan Meštrović 1883 – 1962“ u trajanju od 30 min. Nakon projekcije, program manifestacije nastavlja se u novoobnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama gdje će dramska sekcija Etno udruge Petrovo polje izvesti prigodni skeč „Noć muzeja“. Završetak zajedničkog druženja nastavit će se uz piće i okrjepu u osnovnoj školi uz sudjelovanje djelatnika Muzeja Ivana Meštrovića, Općine Ružić i Etno udruge Petrovo polje.

Napomena: Za posjetitelje je organiziran prijevoz iz Drniša do Otavica te povratak po završetku programa. Autobus kreće sa autobusnog kolodvora u Drnišu u 18:45.

Crkva Presvetog Otkupitelja - grobnica obitelji Meštrović - PROGRAM


19:00 - 19:45 h
Projekcija filma „Ivan Meštrović 1883 - 1962“ / PROJEKCIJA

U Crkvi Presvetog Otkupitelja - grobnici obitelji Meštrović prikazat ćemo polusatni film "Ivan Meštrović 1883-1962". Film je zamišljen kao audio-vizualni sadržaj koji je nastao na osnovu arhivskih materijala, fotografija i video zapisa, a čiji je cilj dati uvid u sveukupno Meštrovićevo djelo koje se nalazi van muzejskih postava Muzeja Ivana Meštrovića, uključujući arhitektonska ostvarenja te javne spomenike u Hrvatskoj i SAD-u. Prikazani materijal čuva se u Muzejima Ivana Meštrovića te je animiran i montiran u film u kojemu je svako umjetnikovo životno i stilsko razdoblje označeno prikladnim Meštrovićevim citatom. Osim brojnih Meštrovićevih kiparskih i arhitektonskih ostvarenja, uz autentične filmske isječke, u filmu ćemo imati prigodu vidjeti umjetnika pri radu u njegovim atelijerima. Glazba korištena u filmu odaje i Meštrovićev glazbeni ukus jer uključuje njemu omiljene klasične skladbe. Scenarij za film načinila je Zorana Jurić Šabić, a montažu i video-animaciju potpisuje Milan Latković. Osim arhivskih fotografija, od kojih je većinu naručio i prikupio sam Ivan Meštrović, u filmu su korištene i recentne fotografije autora poput Zorana Alajbega, Filipa Beusana, Valentina Bilić Prcića. Film je nastao 2016. godine u produkciji Muzeja Ivana Meštrovića.

20:00 - 20:30 h
Dramski skeč „Noć muzeja“ u izvedbi dramske sekcije Etno udruge Petrovo polje / PREDSTAVA

Nakon što je u prosincu 1930. godine dovršena obiteljska grobnica – Crkva Presvetog Otkupitelja, Meštrović je u zavičajnim Otavicama pokrenuo izgradnju društvenih objekata – osnovne škole i antimalarične stanice. Osnovna škola završena je 1931. godine zahvaljujući Meštroviću koji je za njezinu izgradnju darovao dio novca i potrebno zemljište. Otavička osnovna škola djelovala je sve do početka Domovinskog rata 1991. godine. Zahvaljujući angažmanu Općine Ružić i Muzeja Ivana Meštrovića kompleks osnovne škole i antimalarične stanice obnavljao se u razdoblju od 2012. - 2015. godine, sredstvima Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije i Općine Ružić. U novouređenom prostoru osnovne škole u Otavicama nastupit će dramska sekcija Etno udruge Petrovo polje koja će izvesti prigodni skeč „Noć muzeja“. Ovaj kratak, ali zabavan skeč prikazat će nam Noć muzeja iz jedne druge perspektive - (slučajnih) posjetitelja.

20:30 - 22:00 h
Druženje uz piće i okrjepu u obnovljenoj osnovnoj školi u Otavicama / DRUŽENJE

Završetak zajedničkog druženja nastavljamo uz piće i okrjepu u osnovnoj školi u Otavicama, uz sudjelovanje djelatnika Muzeja Ivana Meštrovića, Općine Ružić i Etno udruge Petrovo polje.

Sadržaj i oblikovanje programa: Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović

Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović

22322 Ružić

Ružić

Šibensko-kninska

18:00 - 22:00h

022435907

mim@mestrovic.hr

100