GALERIJA MEŠTROVIĆ

GALERIJA MEŠTROVIĆ - PROGRAM


18:00 - 01:00
Razgled stalnog postava Galerije Meštrović /

U Galeriji se nalaze umjetnikova remek-djela izvedena u mramoru, bronci, drvu i gipsu, kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva do 1946. godine. Ivan Meštrović gradio je Galeriju po svojoj zamisli (1931. - 1939.), a njegova koncepcija temeljila se na trima namjenama: rad, stanovanje i izlaganje. Svoju vilu na Mejama Meštrović je okružio mediteranskim vrtom koji, zajedno s brončanim skulpturama te pogledom prema moru i srednjodalmatinskim otocima, tvori jedinstven primjer krajobrazne arhitekture. U Noći muzeja posjetitelji mogu razgledati Galeriju za vrijeme trajanja manifestacije od 18:00 do 01:00 sat.

20:00 - 21:00
IVAN MEŠTROVIĆ I ZAVIČAJ / IZLOŽBA

IZLOŽBA „IVAN MEŠTROVIĆ I ZAVIČAJ“
Mjesto održavanja: Galerija Meštrović, Split
Vrijeme održavanja: 26. siječnja 2018. u 20 h
(Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka 2018., nakon čega će biti predstavljena u Otavicama (osnovna škola u Otavicama od 17. – 18. ožujka 2018.)

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić
Grafičko oblikovanje i opremanje izložbe: Josip Rajević, Studio 9
Video-animacija: Dragan Đokić, Studio Baranda

Izložba „Ivan Meštrović i zavičaj“ istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost s zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, sa naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela Meštrovićeve sakralne arhitekture: Crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović. Crkvu je Meštrović dovršio u prosincu 1930. godine, a arhiv o izgradnji, arhitektonski nacrti, crteži za dekoraciju kupole te gipsani portreti za vratnice objekta čuvaju se u Muzejima Ivana Meštrovića. Meštrovićevu povezanost sa zavičajem možemo promatrati i tumačiti na više interpretacijskih razina, ponajprije slijedeći umjetnikovu biografiju, ali i sagledavajući umjetnička ostvarenja nastala u zavičajnim Otavicama (skulpture, slike i arhitektura). Osim toga, unutar teme istražujemo izvore umjetnikova svjetonazora uvjetovana prilikama i okruženjem u kojemu je odrastao. Isto tako, ukazujemo na dvostrano prožimanje utjecaja (i poticaja) između umjetnika i njegova zavičaja, kojemu je upravo zahvaljujući Meštroviću i njegovim graditeljskim ostvarenjima (obiteljska kuća, osnovna škola, antimalarična stanica i obiteljska grobnica) značajno izmijenjen izgled te unaprijeđena infrastruktura tog malenog sela u Dalmatinskoj zagori. Zato se izložbom stavlja naglasak na Meštrovićevu arhitektonsku ostavštinu te afirmira njegovo djelovanje kao arhitekta, ujedno koristeći suvremene metode prezentacije: film i video-animaciju. Sveukupno, izložba obuhvaća 14 skulptura u kamenu, bronci i gipsu te dvije slike i dva crteža. Djela dolaze iz fundusa Galerije Meštrović u Splitu, Atelijera Meštrović u Zagrebu i Gradskog muzeja Drniš, kao i iz vlasništva nasljednika Ivana Meštrovića. Osim u splitskoj Galeriji Meštrović, izložba će biti prikazana i u Otavicama, u novobnovljenom prostoru nekadašnje osnovne škole, objektu izgrađenom 1931. godine zalaganjem i marom Ivana Meštrovića te prema njegovim idejnim osnovama.  

18:00 - 01:00
Promotivna prodaja muzejskih publikacija i suvenira /

Sadržaj i oblikovanje programa: GALERIJA MEŠTROVIĆ

GALERIJA MEŠTROVIĆ

Šetalište Ivana Meštrovića 46

Split

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 01:00h

021 340 800

mim@mestrovic.hr

1890