Muzej vučedolske kulture

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA 2017.:

U manifestaciji „Noć muzeja 2016.“ Muzej vučedolske kulture prezentirao se kroz bogati program, a posjetilo ga je 4214 posjetitelja. Program u Noći muzeja 2017. godine (petak, 27. siječnja) održat će se u skladu s ovogodišnjom temom koja se odnosi na glazbu, a stalni muzejski postav izlaže i čuva arheološke predmete koji su u vremenu 3. tisućljeća pr. Kr. služili kao instrumenti.

Iz razdoblja vučedolske kulture poznata su nam tri instrumenta – zvečke, diple (gajde) i žlaborače. Glazba je u vremenu prije 5000 godina služila kao magijsko sredstvo i bila je vezana uz šamanističke ceremonije, ali je također tijekom obavljanja dnevnih poslova u pokrete unosila radost, red i ritam. Među ovim instrumentima sigurno su se nalazili i oni izrađeni od drveta (frule, bubnjevi, udaraljke) za koje nemamo arheološke dokaze, a sve je instrumente pratio onaj najljepši i najsavršeniji – ljudski glas.

U sklopu gostujuće izložbe „Školski muzej otkriva Bertuchovo carstvo Vučedolu“ priredit će se pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići. Djeca će za vrijeme trajanja radionice izrađivati instrumente – šuškalice. U suradnji s Dubravkom Lemac i Tomislavom Livajom održat će se predavanja na temu utjecaja glazbe kroz povijest i na temu arhaične glazbe. Također će se održati i pokazna radionica izrade arhaičnih glazbala od trske.

Tijekom čitave večeri posjetitelji će moći vidjeti stalni muzejski postav, a muzejski vodič i interpretatori Muzeja vučedolske kulture pružit će im potrebne informacije i priče o vučedolskoj kulturi.

Korisnici programa su svi posjetitelji u Noći muzeja s posebnim osvrtom na učenike i studente. Rezultati programa je popularizacija Muzeja vučedolske kulture i podizanje svijesti o visoko razvijenom stupnju civilizacije 3. tisućljeća pr. Kr.

Muzej vučedolske kulture - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav – muzejskog vodiča i interpretatora Muzeja vučedolske kulture. Edukacija interpretatora Muzeja vučedolske kulture provedena je kroz pilot projekt Ministarstva turizma RH tijekom lipnja i srpnja 2015. godine.

18:00 - 19:00 h
Pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići / RADIONICA

U sklopu gostujuće izložbe „Školski muzej otkriva Bertuchovo carstvo Vučedolu“ priredit će se pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići. Djeca će za vrijeme trajanja radionice izrađivati instrumente – šuškalice, te na taj način učiti o izradi instrumenata i nastanku glazbe kroz različita prapovijesna i povijesna razdoblja.

19:00 - 19:30 h
Nastup dječjeg zbora Vukovarski Golubići / ZABAVNI PROGRAM

Nastup dječjeg pjevačkog zbora Vukovarski Golubići koji će prezentirati arhaičnu glazbu na glazbalima koje su sami izradili na radionici.

20:00 - 21:00 h
Utjecaj glazbe na čovjeka kroz povijest / PREDAVANJE

Predavanje Dubravke Lemac o razvoju glazbe kroz povijest i njezinom današnjem utjecaju na suvremenog čovjeka.

21:00 - 22:00 h
Arhaična glazbala od trske / PREDAVANJE

Multimedijalno predavanje Tomislava Livaje o arhaičnim glazbalima i njihovoj izradi.

22:00 - 23:00 h
Izrada arhaičnih glazbala od trske / RADIONICA

Pokazna radionica Tomislava Livaje o načinu izrade arhaičnih glazbala.

23:00 - 24:00 h
Prezentacija studentskih projekata / PREDSTAVLJANJE

Prezentacija projekata studenata Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Umjetnost vatre i zemlje – eksperimentalna arheologija i Arheološka topografija između Dunava i Bosuta – terenski arheološki pregled

19:00 - 00:30 h
Druženje uz tople napitke / DRUŽENJE

U prostoru muzejskog kafića koji se nalazi unutar zgrade Muzeja vučedolske kulture, organizirano je druženje djelatnika i posjetitelja uz šaroliku ponudu toplih napitaka.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture

Vučedol 252, 32 000 Vukovar

Vukovar

Vukovarsko-srijemska

18:00 - 01:00h

0038532373930

info@vucedol.hr

1134