Muzej triljskog kraja

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U okviru Noći muzeja 2018., Muzej triljskog kraja pripremio je raznovrsan program za svoje posjetitelje, kako za one najmlađe – tako i za odrasle. Program Noći muzeja 2018. počet će službenim otvorenjem manifestacije u 18:00 sati. U 19:00 sati počet će Dječja Noć muzeja, na kojoj će najmlađi posjetitelji odslušati predavanje “Sport u rimskom legijskom logoru Tiluriju: Gaj Laberije i lopta”, a u okviru kojeg će moći zaigrati neku od sportskih ili društvenih antičkih igara. Predavanje “Ne osvajam ja planine, planine su osvojile mene” započet će u 20:00 sati, a održat će ga Nevenka Mladina Stettler, prva Hrvatica koja je osvojila najviši vrh Oceanije i Australije. Kroz fotografije i priče s planinarskih osvajanja najviših europskih, afričkih i australskih vrhova, posjetitelji će  imati priliku upoznati se s osnovama planinarstva i aplinizma i saznati zašto su sve popularniji među današnjim sportovima. Promotivnim DVD-om Muzeja triljskog kraja “Tragovi triljske baštine” posjetiteljima će se prikazati bogatstvo etnografske građe triljskog kraja.  Posjetitelji će moći razgledati stalni etnografski postav Muzeja triljskog kraja, stalnu arheološku izložbu “Tilurij – rimski vojni logor”, te izložbu arheoloških lokaliteta triljskog kraja pod zvjezdanim nebom “Pons Tiluri lit by the lights of past” Ivana Tomaša. Muzejske publikacije i suveniri prodavat će se po promotivnim cijenama, a druženje će popratiti mirisi kuhanog vina i fritula.

 

Muzej triljskog kraja - PROGRAM


18:00 - 18:15
Otvaranje Noći muzeja u Muzeju triljskog kraja / DRUŽENJE

Službeno otvorenje Noći muzeja 2018. uz najavu kulturno - zabavnog programa koji očekuje posjetitelje Muzeja triljskog kraja.

19:00 - 19:45
Dječja Noć muzeja - Sport u rimskom legijskom logoru Tiluriju: Gaj Laberije i lopta / IGRAONICA

Najmlađi posjetitelji Muzeja triljskog kraja na edukativnom predavanju saznat će kako je legijski logor Tilurij kolijevka nogometa. U sklopu predavanja mališani će moći zaigrati nekoliko rimskih igara.

20:00 - 21:30
Ne osvajam ja planine, planine su osvojile mene / PREDAVANJE

Predavanje "Ne osvajam ja planine, planine su osvojile mene" održat će Nevenka Mladina Stettler, članica PD Dinaridi i prva Hrvatica koja koja je osvojila najviši vrh Oceanije i Australije. Predavačica će posjetitelje upoznati s osnovama planinarstva i aplinizma koji su danas jako popularni, a posjetitelji će posebno uživati u pričama i fotografijama s Carstensz Pyramida, Kilimanjara i Elbrusa.

21:45 - 00:00
Projekcija promotivnog DVD-a Muzeja triljskog kraja Tragovi triljske baštine / PROJEKCIJA

Promotivni DVD Muzeja triljskog kraja Tragovi triljske baštine objedinjava etnografsku građu triljskog kraja koju čuvaju Institut za etnologiju i folkloristiku, Etnografski muzej i Filozofski fakultet - odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju u Zagrebu, Konzervatorski zavod i Etnografski muzej u Splitu i Muzej Cetinske krajine u Sinju. Multimedijalnom prezentacijom (foto, pisani, video i audio materijali) prikazuje se bogatstvo etnografske građe ovog kraja i potiče na daljnje očuvanje hrvatske kulturne i prirodne baštine.

18:00 - 00:00
Razgledavanje stalnog etnografskog postava Muzeja triljskog kraja / STRUČNO VODSTVO

18:00 - 00:00
Razgledavanje stalnog arheološkog postava Tilurij - rimski vojni logor Gardun / STRUČNO VODSTVO

Izložba Tilurium - rimski vojni logor Gardun dio je stalnog arheološkog postava, prezentira rezultate dosadašnjih arheoloških istraživanja rimskog vojnog logora Tilurija u mjestu Gardun, koja sustavno od 1997. godine provodi Odsjek za arheologiju FF Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Sanader. Osim pokretnog arheološkog materijala prikazano je i stanje istraženosti logorske arhitekture.

18:00 - 00:00
Razgledavanje izložbe Pons Tiluri lit by the lights of past / IZLOŽBA

Izložba Pons Tiluri lit by the lights of past Ivana Tomaša predstavlja 11 lokaliteta triljskog kraja iznimne arheološke, kulturno-povijesne i turističke važnosti, a na koje ni autor kao posjetitelj suvremenog Trilja nije ostao ravnodušan. Izložba je rezultat sinergije Muzeja triljskog kraja i autorovog pustolovnog duha i zaljubljenosti u kulturno nasljeđe triljskog kraja.

18:00 - 00:00
Prodaja muzejskih publikacija po akcijskim cijenama / OSTALO

20:00 - 00:00
Druženje uz kuhano vino i fritule / DRUŽENJE

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej triljskog kraja

Muzej triljskog kraja

Don Ante Bućana 3, Trilj

Trilj

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 00:00h

021 831 905

muzej.triljskog.kraja@st.t-com.hr

0