Muzej Sveti Ivan Zelina

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Muzej Sveti Ivan Zelina u svojoj zbirci sporta ima preko 300 predmeta vezanih uz sport i to fotografije, plakate, pehare, plakete te razne dokumente koji svjedoče o razvoju sporta u Sv. Ivanu Zelini. S obzirom na ovogodišnju temu Muzeji i sport otvorit ćemo izložbu Povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987. godine. Na izložbi će se moći vidjeti pregled značajnih sportskih društava, te pionira različitih sportskih grana na području Sv. Ivana Zeline, od Ivane Hirschmann, preko gimnastičkih sokolskih sletova, uspostave nogometnog kluba „Viktorija“, hokeja na travi, sportskih lovačkih društava, teniskog kluba, biciklističke utrke, auto-moto sporta, itd., te poveznica i sa zagrebačkom Univerzijadom koja se djelomično održavala i u Svetom Ivanu Zelini (košarkaške utakmice).

U zabavnom dijelu programa nastupit će mladi zelinski glazbenici, dok će se za djecu osnovnih škola organizirati radionice vezane uz sport.

Muzej Sveti Ivan Zelina - PROGRAM


18:00 - 20:00
Radionice za djecu / RADIONICA

1. Bojanje i ukrašavanje papirnatih tanjura u obliku različitih lopti. 2. Natjecanje u trčanju na vrijeme. 3. Izrada medalja 4. Igranje raznih društvenih igara (memory sa temom sporta / potapanje brodova) 5. Simulacija lova sa lukom i strijelom

20:00 - 20:30
Povijest sporta u Zelini / IZLOŽBA

Prikaz povijesti razvoja sporta u zelinskom kraju, točnije na području kotara Sveti Ivan Zelina, od razdoblja druge polovine 19. stoljeća, pa sve do održavanja Univerzijade u Zagrebu 1987. godine. Pregled značajnih sportskih društava, te pionira različitih sportskih grana na području Sv. Ivana Zeline, od Ivane Hirschmann, preko gimnastičkih sokolskih sletova, uspostave nogometnog kluba „Viktorija“, hokeja na travi, sportskih lovačkih društava, teniskog kluba, biciklističke utrke, auto-moto sporta, itd. Uz to spomenut će se i svakodnevna razonoda starih Zelinčana, njihove igre, posebice dječje igre tijekom prve polovice 20. stoljeća. Izložba će učiniti poveznicu i sa zagrebačkom Univerzijadom koja se djelomično održavala i u Svetom Ivanu Zelini ( košarkaška utakmica). Objekte i dio svoje zbirke u tu svrhu posudit će nam Igor Novaković.

20:30 - 21:30
Nastup mladih glazbenika / KONCERT

Nastup mladih glazbenika s područja Sv. Ivana Zeline

21:30 - 22:00
Univerzijada 1987 / PREDSTAVLJANJE

Predstavljanje privatne zbirke g. Igora Novakovića posvećene Univerzijadi 1987.

22:00 - 24:00
Glazbeni program / GLAZBENI PROGRAM

Druženje uz glazbeni program i kviz znanja za posjetitelje

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Sveti Ivan Zelina

Muzej Sveti Ivan Zelina

Trg Ante Starčevića 13

Sveti Ivan Zelina

Zagrebačka

18:00 - 24:00h

01 2061 544

muzej@zelina.hr

121