Muzej Međimurja Čakovec

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec biti će u znaku dr. Vinka Žganca (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.), najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja. U predstavljanju života i djela ovog našeg glazbenog velikana Muzej će dati prednost njegovom rodnom Vratišincu, pa će otvorenje manifestacije i prateći kulturni program biti prigoda da se istoimena međimurska općina predstavi programima i aktivnostima s kojima njeguje uspomenu i čuva glazbenu baštinu zaslužnog sumještanina. Na samom otvorenju manifestacije, u kulturnom programu sudjelovat će KUD «dr. Vinko Žganec Vratišinec», Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca Vratišinec i učenici OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec.

 

U suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja bit će otvorena izložba o dr. Vinku Žgancu, a u Muzejskom informativnom centru stručno predavanje na kojem će govoriti znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Irena Miholić. Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

 

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorit će u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom (Čakovec 1896. – Beograd 1955.). Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji, i svoje radove temeljili su na međimurskim popevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su Čakovečkom kulturnom krugu.

 

Uz sve to, mlađi posjetitelji moći će u atriju palače Zrinskih u kasnijim satima uživati u taktovima suvremene glazbe u režiji DJ-a u atriju Starog grada uz topli čaj, vruću čokoladu, kuhano vino i kuhano pivo.

Muzej Međimurja Čakovec - PROGRAM


18:00 - 19:00 h
Otvorenje Noći muzeja u Izložbenom salonu / ZABAVNI PROGRAM

Službeno otvorenje Noći muzeja uz kulturno zabavni program i predstavljanje općine Vratišinec, rodnog mjesta dr. Vinka Žganca. Ujedno će u Izložbenom salonu biti prezentirana izložba o dr. Žgancu u organizaciji Matice Hrvatske Čakovec.

19:30 - 20:30 h
Predavanje o dr. Vinku Žgancu u Muzejsko-informativnom centru (MIC) / PREDAVANJE

Stručno predavanje o dr. Žgancu znanstvene suradnice na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Irene Miholić. Podjela sačuvane građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljene u trilogiji pod nazivom "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja". Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

21:00 - 21:30 h
Otvorenje tematske sobe u stalnom postavu / IZLOŽBA

Otvorenje Tematske sobe najpoznatijeg međimurskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog na drugom katu stalnog postava Muzeja.

21:30 - 00:30 h
Druženje uz piće i Forestland u atriju Starog grada / KONCERT

Vatrica, topli čaj, vruća čokolada, kuhano vino i kuhano pivo u atriju Starog grada uz taktove suvremenog DJ majstora koji će najaviti Forestland 2017.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Međimurja Čakovec

Muzej Međimurja Čakovec

Trg Republike 5

Čakovec

Međimurska

18:00 - 01:00h

040 313 499

mmc@mmc.hr

1156