Muzej Međimurja Čakovec

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Muzej Međimurja Čakovec uključit će se i ove godine u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja 2018. pod naslovom i olimpijskim geslom: Brže, više, jače/citius,altius, fortius…… Sport u Međimurju.

Program je osmišljen u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Čakovca. Šarolikim programom prezentirat ćemo povijest sporta u Međimurju, muzejsku zbirku Sport u Međimurju, postaviti prigodnu izložbu te uključiti i neke od starijih Čakovčanaca koji će nam kroz ugodni razgovor ispričati „kak se to nekad u Čakovcu sport igral…“ Sportski dio programa održat će se u MIC-u, dok će u Izložbenom salonu nakon vodstva etno izložbom „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva“ glazbeni program izvesti Lidija Bajuk. Ostatak stalnih postava također je otvoren za javnost.

Muzej Međimurja Čakovec - PROGRAM


18:00 - 21:00
Tribina: Sport u Međimurju / OSTALO

U 18:00 sati u Muzejsko informativnom centru započet će tribina pod nazivom Brže, više, jače... Sport u Međimurju. Predstavljanjem zbirke Sport u Međimurju kroz prigodnu izložbu želi se upoznati javnost s ovom malom tematskom muzejskom zbirkom koja je nastala 2012. godine iz istih razloga, ranije navedenih, zbog kojih je sport odabran kao ovogodišnja tema Noći muzeja. Nažalost, trenutačni uvjeti ne dopuštaju prezentaciju međimurskog sporta u stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec, no želja nam je nastaviti obogaćivati zbirku građom vezanom uz povijest i razvoj sporta u Međimurju te je ukorporirati u novoplanirani stalni postav. Na tribini će sudjelovati predstavnici međimurskih sportskih udruga i nekadašnji sportaši koji će govoriti o razvoju sporta u Međimurju, ali i situaciji u sportu danas.

19:30 - 20:00
Stručno vodstvo izložbom Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja / STRUČNO VODSTVO

Kustosica Etnografskog odjela održat će stručno vodstvo izložbom "Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja". Ova velika tematska izložba otvorena 1. prosinca 2017. predstavlja petnaest kulturnih dobara s područja Međimurja upisanih na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara i može se razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja do 28. siječnja 2018. Ovo će predavanje biti svojevrsni uvod u glazbeno predavanje Lidije Bajuk.

20:00 - 21:00
Glazbeno predavanje Lidije Bajuk / PREDAVANJE

Lidije Bajuk održat će u Dvorani za svečane namjene (vjenčaoni) glazbeno predavanje vezano uz izložbu "Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja". Naša poznata pjesnikinja i kantautorica, članica Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske, diplomirana je etnologinja i antropologinja, doktorandica je poslijediplomskog studija hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te radi kao asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku.

18:00 - 00:00
Razgledavanje izložbe Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja i stalnog postava Muzeja Međimurja Čakovec / OSTALO

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Međimurja Čakovec

Muzej Međimurja Čakovec

Trg Republike 5, 40000 Čakovec

Čakovec

Međimurska

18:00 - 00:00h

040/313-499

mmc@mmc.hr

1700