Muzej Ivanić-Grada

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

MUZEJ IVANIĆ-GRADA

I OVE VAS GODINE POZIVA

NA UGODNO DRUŽENJE SA SOVAMA

U PETAK, 26.1. od 17.00h do „u sitne sate“ (27.1. u 01.00h)

 

Sudjelovanjem u manifestaciji koja već godinama povezuje hrvatske muzeje i njihovu publiku, a ove se godine odvija u znaku sporta,

u muzeju želimo i samim naslovom naglasiti da je

IVANIĆ-GRAD SPORTSKOG DUHA

i da je vrijeme za početak prikupljanja građe za

POVIJESNI PRIKAZ RAZVOJA SPORTA U NAŠEM GRADU.

 

Vjerujemo da će grad koji već više od sto godina ulaže u sportske djelatnosti, vjerujući u načelo

MENS SANA IN CORPORE SANO – ZDRAV DUH U ZDRAVOME TIJELU

pronaći rješenje za udomljavanje priče o bogatoj povijesti sporta negdje u sklopu obnove sportskog parka Zelenjak….

 

Jer Ivanić-Grad čuva brojne uspomene na godine sportskih događanja, uspjeha, prijateljstava, napora i zvjezdanih trenutaka. Čuva sjećanja na ljude koji su živjeli u duhu športa i nosili s ponosom ime športskog kluba IVANIĆ od 1920. dalje diljem Hrvatske i svijeta.

 

I one koji su odrastali među nama i otišli dalje s geslom “altius, citius, fortius…” (više, brže, bolje), ostvarujući blistave rezultate na svjetskoj razini”!

Svima njima: sportašima, trenerima, organizatorima, sponzorima, ljubiteljima sporta i njihovim obiteljima posvećujemo malu izložbu povodom Noći muzeja 2018.

I zahvaljujemo svima koji nam pomažu u prikupljanju građe i osmišljavanju postava izložbe koja će biti mjesto razmjene sjećanja, informacija, građe, planova i prijateljskih susreta.

Vremena će biti dovoljno jer se izložba koju otvaramo povodom Noći muzeja zatvara tek početkom ožujka!

 

Vidimo se dakle u petak, 26. siječnja 2018.

Program počinje u 17.00 h

u staroj „SOKOLANI“ (POU),

 

a nastavlja se, sve do iza pola noći,

u „STAROJ ŠKOLI“ gdje danas djeluju

Obiteljski radio Ivanić i Muzej Ivanić-Grada.

 

 

Muzej Ivanić-Grada - PROGRAM


17:00 - 18:00
Susret u staroj SOKOLANI - uvod u Noć muzeja 2018. / PREDSTAVLJANJE

Susretom u staroj SOKOLANI - nadomak Muzeja - želimo podsjetiti na najstariju športsku dvoranu u kojoj su se odvijale raznovrsne športske aktivnosti - treninzi, natjecanja, druženja....nekadašnji "sokola", "orlova" , članova Športskog kluba Ivanić, osnovanog 1920. godine.... Zgradu stare sokolane današnja mladež više ne povezuje sa sportom, budući da se u njoj uglavnom odvijaju kulturne priredbe u organizacija Pučkog otvorenog učilišta, ali i drugih gradskih ustanova i udruga. Početkom programa povodom Noći muzeja upravo u toj zgradi želimo istaknuti njezin kulturno-povijesni kontinuitet te upozoriti na mjesto koje je imao šport u Ivanić-Gradu već početkom 20. stoljeća i koje je očuvao sve do danas, tako da naziv našeg programa nije odabran bez razloga. Ivanić-Grad doista živi duhom športa!

18:00 - 01:00
IVANIĆ - GRAD ŠPORTSKOG DUHA / IZLOŽBA

Izložbom IVANIĆ-GRAD ŠPORTSKOG DUHA u prostoru Muzeja Ivanić-Grada želimo upozoriti na dugovječnost, raznolikost i bogatstvo uspjeha športa u Ivanić-Gradu kroz više od stotinu godina. Pravila športskog kluba Ivanić iz 1920. godine koja smo pronašli u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu navode čak 12 grana športa, među kojima su i "lahka atletika, gombanje, mačevanje, turistika, lawn-tenis, biciklistika....", a odredbe pravilnika jasno razgraničavaju što je u športu prihvatljivo i što se zabranjuje. Vjerujemo da će izložba potaknuti sugrađane na sustavno prikupljanje građe za buduću zbirku "športskog odjela" Muzeja Ivanić-Grada, a Grad uvjeriti da bi takva zbirka s edukativnim programima za mlade mogla pomoći u zdravom i plemenitim idealima športa posvećenom odgoju i obrazovanju novih generacija. I kad sve dobro promislimo - današnji prostorni kapaciteti našeg muzeja nisu dostatni za prikaz svega što se na području športa događalo u posljednjih stotinjak godina. Stoga krećemo u program Noći muzeja 2018. svjesni da možemo još više, brže i jače! Uz zdrav duh u zdravome tijelu!

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Ivanić-Grada

Muzej Ivanić-Grada

Park hrvatskih branitelja 6

Ivanić-Grad

Zagrebačka

17:00 - 01:00h

01 484 05 90

info@muzejivanicgrada.hr

115