Muzej Grada Crikvenice

Muzej Grada Crikvenice - PROGRAM


18:00 - 00:00
Izložba Slana 1930. - 1941. / IZLOŽBA

Izložbom Slana 1930. – 1941. upoznati ćete život malog primorskog mjesta Selca u razdoblju između dva svjetska rata. Vrijeme je to velikih društvenih i socijalnih previranja koja su se odrazila na selačku svakidašnjicu. Borba za preživljavanje u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji ono je po čemu su naši preci pamtili život u Kraljevini SHS, odnosno Kraljevini Jugoslaviji. No brojni su oni koji upravo ovo razdoblje, usprkos svim nedaćama, pamte po djelovanju jugoslavenske kraljevske ratne mornarice u Selcu. Naime, u uvali Slanoj je 1930. godine smještena jedina mornarička komanda za obranu sjevernog Jadrana. Pomorska odbrana Selce odigrala je ključnu ulogu u proljeće 1941. godine pruživši otpor Njemačkoj i Italiji tijekom Travanjskog rata. Prilikom povlačenja jugoslavenske vojske gotovo je cijela mornarička baza uništena miniranjem.

18:00 - 00:00
Izložba Vjetar Mediterana - Jadranske tradicijske barke / IZLOŽBA

Tradicijska se brodogradnja poslijednjih godina sve više vrednuje i promovira kao dio našeg kulturnog identiteta i mediteranskog naslijeđa u čemu je svoj doprinos dao i Luciano Keber, autor studijskih maketa predstavljenih na ovoj izložbi. One su rezultat njegovih višegodišnjih istraživanja tehničkih i povijesnih podataka o tradicijskim barkama, stoga na izložbi možete doznati mnogo o tipologiji, razvoju i osobitostima brodskih konstrukcija. No izložba svojim posjetiteljima predstavlja i one manje opipljive dimenzije brodova koje zalaze u sferu duhovnog i emocijonalnog zbog kojih su oni našim precima bili mnogo više od plovila i puke imovine. Na izložbi možete vidjeti i pretpostavljenu rekonstrukciju liburne, jednog od najpoznatijih brodova rimske flote, podrijetlom s istočnojadranskog liburnskog prostora.

18:30 - 19:30
Grapevine Babies / GLAZBENI PROGRAM

20:00 - 21:15
Mayales / GLAZBENI PROGRAM

Na otvorenom ispred muzeja očekuje vas koncert grupe Mayales s pjesmama s novog albuma "Simbol za sunce".

18:00 - 22:00
Nagradna igra / OSTALO

Razgledajte naše izložbe i odgovorite na upitnike. No bez treme, pitanja nisu teška :) Najsretnije i najpažljivije očekuju lijepe nagrade!

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Grada Crikvenice

Muzej Grada Crikvenice

Preradovićeva 1

Crikvenica

Primorsko-goranska

18:00 - 00:00h

051 781 000

mgc@mgc.hr

391