Muzej Gacke

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U glavnom programu Noći muzeja od 18 sati pa sve do ponoći posjetitelji Muzeja Gacke u Otočcu imat će priliku uključiti se u program posvećen ovogodišnjoj temi – glazbi. Osim tradicionalnog dočeka posjetitelja uz slastice i piće te razgledavanja stalnog postava Muzej Gacke pripremio je i poseban izložbeni, prezentacijski, glazbeni i filmski sadržaj, a istaknuti dio programa Noći muzeja 2017. zauzima priča o razvoju, izradi i zvucima tradicionalnog i sve popularnijeg glazbala ovog kraja – priča o tamburici dangubici.

Muzej Gacke - PROGRAM


08:00 - 14:00 h
Stručno vodstvo kroz izložbu "Dan gubit uz tamburu" / STRUČNO VODSTVO

Namijenjeno učenicima osnovne i srednje škole stručno vodstvo kroz izložbu "Dan gubit uz tamburu" upoznat će posjetitelje s nastankom, razvojem, karakteristikama, zvucima i onime što se danas događa s tamburicom dangubicom - tradicionalnim lokalnim glazbalom čije je umijeće izrade zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro. Učenicima će biti podijeljeni i informativni letci o načinima na koje se mogu uključiti u bavljenje glazbom - informacije o programu osnovne glazbene škole za tamburu i glasovir, aktivnostima folklornog društva i radionici sviranja dangubice.

18:00 - 19:00 h
Doček posjetitelja / DRUŽENJE

Tradicionalna pića i slastice dočekat će posjetitelje Noći muzeja na ulazu u Muzej Gacke.

18:00 - 19:00 h
Razgledavanje stalnog postava Muzeja Gacke / OSTALO

I ove godine Muzej Gacke svim posjetiteljima omogućuje besplatno razgledavanje stalnog postava. Oni koji već nisu posjetili Muzej ili se žele podsjetiti svega što je u njemu izloženo moći će u okviru stalnog postava razgledati pet zbirki - arheološku, etnografsku, povijesnu, likovnu i memorijalnu zbirku Stojana Aralice.

18:30 - 20:00 h
Prezentacija izrade tamburice dangubice / PREDSTAVLJANJE

Lokalni majstori tamburari prezentirat će proces izrade tambure, a posebno će biti istaknut tradicijski način izrade tamburice dangubice, umijeće koje je steklo status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

19:15 - 20:00 h
Otvorenje izložbe "Dan gubit uz tamburu" / IZLOŽBA

"Dan gubit uz tamburu" - ali ne bilo kakvu! Izložba o tamburici dangubici, tradicionalnom lokalnom glazbalu, upoznat će posjetitelje s nastankom, razvojem, karakteristikama, zvucima i današnjim oblicima uporabe ovog instrumenta.

20:15 - 21:00 h
Glazbeni program uz Zvonimira Tonkovića i goste / KONCERT

Uz zvuke dangubice, ali i drugih žičanih instrumenata, u glazbenom programu publici će se predstaviti Zvonimir Tonković, prvi hrvatski i svjetski tamburaš s diplomom, a u tome će mu se pridružiti i gosti.

21:15 - 23:30 h
Glazba na filmu - mjuzikl / PROJEKCIJA

Program Noći muzeja završava u glazbeno-filmskom tonu - u kinu Gackog pučkog otvorenog učilišta bit će prikazan mjuzikl La La Land, ovogodišnji dobitnik 7 Zlatnih globusa, između ostalih i onih za najbolju glazbu i najbolju originalnu pjesmu.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Gacke

Muzej Gacke

Otočac, Trg Dražena Bobinca 2

Otočac

Ličko-senjska

08:00 - 00:00h

053771143

gacko.pucko.otvoreno.uciliste@gmail.com

430