Muzej “dr. Zlatko Dragutin Tudjina”

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Kako je tema 12. Noći muzeja glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba – organizatori pregradske Noći muzeja TZ Grada Pregrade i Gradska knjižnica Pregrada sa stalnim suradnicima Austrijskim kulturnim forumom, Glazbenom školom Pregrada i KUD-om Pregrada odlučili su ovogodišnju večer posvetiti naravno glazbi! Program će započeti muzikologinja Marijana Pintar koja će glazbenim motivima, pjesničkim tekstovima i libretima uz pratnju plesača prošetati razdobljem od 1797. do 1949. godine, od kada je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije pa do razdoblja kada je Paula von Preradović napisala tekst za himnu Republike Austrije. Glazbena škola Pregrada priprema interaktivni koncert gdje će posjetitelji moći razgaliti svoju dušu slušajući izvedbe učenika, ali i saznati razne zanimljivosti i pojedinosti o glazbenicima. Kraj večeri svojim će izvedbama tradicijskih skladbi te presjekom svjetskih zabavnih, popularnih i gospel skladbi prilagođenih zborskom pjevanju izvesti posebni gosti večeri – vokalne skupine Lire iz Đurmanca i Arete iz Konjšćine.

Posjetitelji Muzeja dr. Zlatka Dragutina Tudjine će uz uobičajene posjete zbirkama muzeja – ljekarnička, rudarska i numizmatička, moći po prvi puta razgledati vrijednu izložbu zbirke papirnatog novca kojeg će organizatori specijalno za ovu prigodu izvaditi iz dobro čuvanih muzejskih sefova i izložiti na uvid posjetiteljima.

Muzej "dr. Zlatko Dragutin Tudjina" - PROGRAM


18:00 - 19:30 h
Galerija - Program za male sovice / IGRAONICA

Igraonica za najmlađe

18:00 - 18:30 h
Muzej - Otvorenje izložbe: zbirka papirnatog novca dr. Zlatka Dragutina Tudjine / IZLOŽBA

Posjetitelji muzeja će uz uobičajene posjete zbirkama muzeja - ljekarnička, rudarska i numizmatička, moći po prvi puta razgledati vrijednu izložbu zbirke papirnatog novca kojeg će organizatori specijalno za ovu prigodu izvaditi iz dobro čuvanih muzejskih sefova i izložiti na uvid posjetiteljima.

18:30 - 19:30 h
Čitaonica - Predavanje muzikologinje Marijane Pintar "Od Josepha Haydna do Paule von Preradović" / PREDAVANJE

Kroz hrvatsko-austrijske glazbene spone u suradnji sa Austrijski kulturnim forumom muzikologinja Marijana Pintar će glazbenim motivima, pjesničkim tekstovima i libretima uz pratnju plesača prošetati razdobljem od 1797. do 1949. godine, od kada je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije pa do razdoblja kada je Paula von Preradović napisala tekst za himnu Republike Austrije.

20:00 - 21:00 h
Galerija - Koncert Glazbene škole Pregrada / GLAZBENI PROGRAM

Glazbena škola Pregrada priprema interaktivni koncert gdje će posjetitelji moći razgaliti svoju dušu slušajući izvedbe učenika, ali i saznati razne zanimljivosti i pojedinosti o glazbenicima.

21:00 - 21:30 h
Muzej - Vodstvo kroz zbirke muzeja / STRUČNO VODSTVO

Posjetitelji će se moći kroz stručno vodstvo upoznati sa stalnim zbirkama muzeja - numizmatika, rudarstvo i ljekarništvo.

21:30 - 22:30 h
Galerija - Koncert vokalnih grupa Lira i Arete / KONCERT

Kraj večeri svojim će izvedbama tradicijskih skladbi te presjekom svjetskih zabavnih, popularnih i gospel skladbi prilagođenih zborskom pjevanju izvesti posebni gosti večeri – vokalne skupine Lire iz Đurmanca i Arete iz Konjšćine.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej “dr. Zlatko Dragutin Tudjina”

Muzej “dr. Zlatko Dragutin Tudjina”

Trg Gospe Kunagorske 3

Pregrada

Krapinsko-zagorska

18:00 - 23:00h

091 377 0500

tz@pregrada.hr

200