Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje - PROGRAM


18:00 - 18:15
Otvorenje programa Noći muzeja 2018. / PREDSTAVLJANJE

Program Noći muzeja počinjemo uvodnim pozdravom i prigodnim riječima o sportu u Betini. Posjetitelje ćemo upoznati sa sportskim klubovima u Betini, od kojih neki aktivno djeluju još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas Žal, nekadašnja Tehnika, osnovana je od strane betinskih kalafata pedesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi su kalafati baš tu izučili brodograditeljski zanat. Brojne su generacije djece prošle školu jedrenja u Žalu. Vaterpolo klub Brodograditelj također je jedan od dugovječnijih betinskih klubova. Postoji od 1953. godine, a počinje s vise od 120 stalnih aktivnih sportaša - amatera. Ljeti se u betinskom portu može vidjeti impresivan broj djece na plivačkim i vaterpolo treninzima koje organizira ovaj Klub. Uz vodene sportove Betinjani su aktivni i u boćanju i malom nogometu. Boćarski klub Betina djeluje od ljeta 1990., registriranih članova trenutno je 20, a natječu se u Ligi Šibensko - kninske županije. Malonogometni klub Kalafat osnovan je 2006. od strane mlađih ljubitelja nogometa u Betini. Sudjeluju u međuopćinskoj ligi otoka Murtera, a organiziraju i turnire u malom nogometu. Ranih osamdesetih godina u Betini djeluje Judo klub Betina. Tadašnji trener i predsjednik ispričao nam je priču o aktivnostima i uspjesima Kluba.

18:00 - 18:30
Razgledavanje postava uz stručno vodstvo / STRUČNO VODSTVO

Muzej je otvoren za razgledavanje zbirki stalnog postava u pratnji kustosa. Priča o betinskoj drvenoj brodogradnji, njenom povijesnom razvoju, društvenim prilikama i utjecaju na lokalnu sredinu ispričana je kroz stalni postav - etnografski prikaz i onaj brodograditeljski. Muzejska priča upotpunjena je multimedijalnim aplikacijama i omogućuje vam uvid u život na otoku. Pogledajte dokumentarac Vanka škvare - ciko mandroča, zaigrajte igru Betinski brodograditelj, doznajte nešto novo o mjesnim običajima i povijesti brodogradnje, razgledajte alate, naučite o vrstama drva u brodogradnji i tradicijskom načinu dizajniranja brodskih linija. 3D tehnologijom uđite u konstrukciju betinske gajete te pogledajte dvogodišnju gradnju leuta u betinskom škveru u dvominutnoj animaciji!

18:30 - 19:00
Sport u Betini / IZLOŽBA

U sklopu programa Noći muzeja posjetitelji će moći razgledati izložbu o sportskim klubovima u Betini koja će biti postavljena u Multimedijalnoj sobi u zgradi Muzeja. Izložbu će biti moguće razgledati do sredine veljače, a pratit će je katalog u tiskanoj i digitalnoj verziji.

19:00 - 19:30
Crtice o betinskom sportu / PREDAVANJE

U kratkom predavanju izložit ćemo dosadašnje spoznaje o sportskim aktivnostima Betinjana. Većina se, barem u jednom trenutku svog života, bavila nekim sportom. Od pedesetih godina do danas sportaši, amateri i volonteri rade na tome da se sportski duh u Betini ne ugasi.

19:30 - 20:00
Opremanje sportske jedrilice tipa Optimist za plovidbu / PREDSTAVLJANJE

Ispred Muzeja polaznici Jedriličarskog kluba Žal će pod vodstvom svojih trenera prezentirati opremanje sportske jedrilice za izlazak na more.

20:00 - 20:30
Utakmica Malonogometnog kluba Kalafat / ZABAVNI PROGRAM

Na betinskom Trgu odigrat će se prigodna malonogometna utakmica u organizaciji MNK Kalafat iz Betine.

20:30 - 01:00
Tradicijska jela na hogunu / DRUŽENJE

Pod kuharskom palicom naših mještana ispred Muzeja će se pripremati betinsko sočivo - tradicijsko težačko jelo otočne kuhinje. Jelo će se pripremati na hogunu - jednostavnom brodskom kuhalu napravljenom od stare bačve.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje

Vladimira Nazora 7

Betina

Šibensko-kninska

18:00 - 01:00h

+38522434105

muzej@mbdb.hr

415