Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Povodom manifestacije Noć muzeja 2016., MCPA će izložbom “Hrvatska podvodna baština” prezentirati javnosti rezultate dosadašnjih podvodnih arheoloških istraživanja. Događaj će se upriličiti u Galeriji podvodne arheologije koja se nalazi u sklopu bivšeg samostanskog kompleksa Sv. Nikole na vrhu zadarskog poluotoka (u pozadini instalacije “Pozdrav Suncu”). Posjetitelji će ovom izložbom konačno dobiti uvid u bogatstvo hrvatske podvodne baštine.

Osim izložbe organizirati će se i posjet crkvi sv. Nikole i tom prilikom posjetitelji će imati priliku upoznati se s poviješću, ali i budućnošću ove impozantne građevine u kojoj se planira otvoriti Muzej podvodne arheologije.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Hrvatska podvodna Baština / IZLOŽBA

Unatoč općoj uvriježenosti kako naše vode kriju neprocjenjiva blaga, prezentaciji hrvatske podvodne baštine nije se posvećivala veća pozornost. Ovom prilikom upriličiti će se izložba koja je isključivo orjentirana na prezentiranje bogatstva podvodnih lokaliteta diljem Lijepe naše. Podvodna arheološka istraživanja provodio je MCPA, Zadar, a osim rezultata dobivenih sa sustavno istraživanih lokaliteta, prezentirati će se i rezultati rekognosciranja (površinskog pregleda) morskog dna iz podmorja Dubrovačke, Zadarske i Istarske Županije.

18:00 - 01:00 h
Posjet baroknoj crkvi sv. Nikole / STRUČNO VODSTVO

Posjet monumentalnoj baroknoj crkvi sv. Nikole uz stručno vodstvo osoblja iz MCPA. Crkva je sačuvana u kasnoj baroknoj fazi, a ističu se i kasnije adaptacije u fazi kad se u njoj nalazila vojna bolnica u 19. stoljeću. Posjetiteljima će se dočarati izgled budućeg Muzeja podvodne arheologije koje će se smjestiti u tom zdanju iz 18. stoljeća.

Sadržaj i oblikovanje programa: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

Ul. Zadarskog Mira 1358

Zadar

Zadarska

18:00 - 01:00h

023/250-486

info@icua.hr

598