Lauba – kuća za ljude i umjetnost

Lauba - kuća za ljude i umjetnost - PROGRAM


18:00 - 23:00
Alem Korkut - "Tijelo" / IZLOŽBA

Izložbom pod nazivom „Tijelo“ Korkut predstavlja seriju dvanaest skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu cjelinu koju možemo promatrati i kao „kiparsku instalaciju”. Riječ je o svojevrsnim „maketama bivanja“ koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. Slika „tijela“ svedenog na izobličenu geometrijsku strukturu alegorija je erodiranog oblika tjelesnog i duhovnog postojanja. One nemaju primarno informativnu vrijednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima promatrača simbol su tjeskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja.

18:00 - 01:00
Stipan Tadić - "Hrvatske planine" / IZLOŽBA

Izložba Hrvatske planine nastavlja se na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova. Pet monumentalnih ulja na platnu: Biokovo, Dinara, Velebit?, Sljeme, Sljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu – Sv. Rok, Klek, Ravna Gora, Ivanščica, Kalnik prirodu postavljaju u središte, a za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik prikazuje pejzaže ispražnjene od ljudske prisutnosti. Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode.

19:00 - 20:15
Josip Zanki - Romantične vizije planina / PREDAVANJE

Preispitivanje odnosa između organizacije krajobraza i oblikovne forme planine Velebit u odnosu na romantičarske percepcije i simbole tema je koju će se analizirati ovim izlaganjem. Upravo je romanticizam kao prijelomna točka evropske kulture označio povratak čovjeka u mitski krajobraz, te je i kao pravac nastao inspiriran planinskim područjima. U Velikoj je Britaniji mitsko načelo prirode otkriveno u planinskim jezerima, dok je u Njemačkoj slikar Caspar David Friedrich izgradio svijet u kojemu su priroda, čovjek i ruševine gotičkog samostana objekti kontemplacije i estetizirajući fenomeni oslobođeni značenja. U Austrougarskom je kulturnom krugu za romantičnu percepciju planine posebno bitan slikarski opus Ferdinanda Georga Waldmüllera, unutar kojeg se izmjenjuju prizori planinskih jezera, naselja, vrhova obasjanih alpskim svijetlom i dolina u tajanstvenim izmaglicama. Romanticizam se u Hrvatskoj vezuje uz ideje nacionalnog preporoda a oblikuje se kroz književnost, glazbu i vizualnu umjetnost, godinama nakon britanskog i germanskog. Slikar Tomislav Krizman početkom prošlog stoljeća odlazi u Bosnu, Makedoniju i Kosovo gdje stvara crteže gradova, ljudi, običaja i romantičnih planinskih područja. Menci Clement Crnčić je prvi hrvatski slikar koji velebitske pejzaže Drvenika i Bribira oblikuje u Friedirichovsku fenomenologiju i novi svijet mita. U suvremenoj se hrvatskoj umjetnosti čitav niz autora također oblikuje upravo kroz ovakve, nastale predodžbe i kulturološke matrice Velebita kao svetog i tajanstvenog prostora. Njihovim će se djelom i vizijama zaokružiti priča o Velebitu i slici planina.

18:00 - 23:00
Plakatiranje u Laubi / IZLOŽBA

Plakatiranje je projekt uredništva portala Vizkultura.hr u kojem svakog četvrtka predstavljaju jedan autorski projekt iz sfere vizualnog komuniciranja putem plakata, koji posebno za vizkultura.hr rade domaći autori. Projekt kontinuirano raste od početka rada Vizkulture 2013. i traje već više od četiri godine te danas broji više od 190 plakata. Smisao projekta Plakatiranje je vizualno komuniciranje raznoraznih problematika, tematika i ideja putem medija plakata, pružajući istovremeno uvid u tendencije i izričaje sa scene te raznovrsnost autorskih, ilustratorskih, grafičkih, slikarskih i fotografskih stilova. Za posjetitelje Laube ovog mjeseca izdvojili smo deset plakata. Plakate potpisuju: Izvorka Jurić, Šumski, Martin Hrastić, Ana Sladetić, Studio Razum&Osjećaji, Marko Koržinek, Srđa Dragović, Ugruv Smek, Hana Tintor i Tena Letica

18:00 - 23:00
Matija Smuk - Fotografski ciklus "Praznina" / IZLOŽBA

„Nakon 15 godina ponovno ulazim u prostor u kojem je zarobljeno sjećanje koje imam na mog djeda i trenutke koje sam proveo s njim. Prolazeći kroz prazne prostorije vraćaju mi se mirisi koji su nekada oživljavali taj prostor. Te prostorije nikada neće graditi nove uspomene. Moji vidljivi „podsjetnici“ na djetinjstvo i druženja s djedom interferiraju s kasnijim nesporazumima i neriješenim problemima u obiteljskim odnosima. Zapuštena i zanemarivana kuća suprotstavlja se punini sjećanja.“ [Matija Smuk]

Sadržaj i oblikovanje programa: Lauba – kuća za ljude i umjetnost

Lauba – kuća za ljude i umjetnost

Prilaz baruna Filipovića 23 a

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 23:00h

016302115

info@lauba.hr

0