Narodni Muzej Zadar

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Pedagoška služba

Petak, 26. 01. 2018., od 18 h – 01 h

Mjesto održavanja:  Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 2

Večer uz šah

Radi se o edukativnom događanju u organizaciji Pedagoške službe NMZ i Šahovskog kluba Zadar. Igrat će se šah na šahovskoj ploči veličine 4×4 m s figurama visine do 0,5 m.

 

 

Dokumentacijska služba

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto: Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 2, Zadar

Izložba: Sport naš svagdašnji

Organizator: Narodni muzej Zadar – Dokumentacijska služba u suradnji s muzejskim odjelima i AK „Alojzije Stepinac“ Zadar.

 

Izložba „Sport naš svagdašnji“ želi posjetiteljima ispričati priču o zadarskom sportu povijesnog perioda 1950-1980 kroz muzejsku građu, a naročito kroz fotografski fundus Ante Brkana i Vicka Zaninovića. Otvorenjem izložbe na Noć muzeja 2018. Predstaviti će se i djelovanje AK „Alojzije Stepinac“, te će se pridružiti i učenici OŠ Zadarski otoci .

U okviru projekta „Muzej u školi“ učenici OŠ Zadarski otoci priključuju se temi sport sa sljedećim događanjima:

  • Najstarija hrvatska alka – Zadarska alka (održava se 3. put po redu)  – Kneževa palača, 26.1.2018.
  • Tradicijske igre – igre dida moga, OŠ Zadarski otoci, 25. 1. 2018.
  • Povijest sporta – prezentacija sportskih aktivnosti u okviru projekta „Muzej u školi“, OŠ Zadarski otoci, 25. 1. 2018.

Izložba želi podsjetiti na brojne znane i neznane Zadrane koji su svojim djelovanjem ostavili trag u sportskom životu Zadra i okolice.

 

Gradska straža – Etnološki odjel

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Gradska straža – Etnološki odjel, Narodni trg

Stalna izložba odjela: “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije”, prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela. Posjetitelji imaju mogućnost uvida u seosku tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije.  Izložba je obogaćena keramikom iz Ervenika izrađenom na ručnom lončarskom kolu te importiranom keramikom.

 

Autor izložbe: dr.sc.Jasenka Lulić- Štorić

 

Gradska loža

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Gradska loža, izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar, Narodni trg

Hrvatski ratni plakat (u suradnji s Vojnim muzejom MORH-a, autor izložbe Mario Reljanović, u suradnji kustos NMZ-a Hrvoje Perica), otvorenje 18.1.2018 u 19. Sati

 

Odjel Muzej grada Zadra

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Odjel Muzej grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III b.b.

Predstavljanje: Dizajnerski studio Narodnog muzeja Zadar u susret izložbenom postavu donacija tapiserija Tomljanović i izložba povijesnih kostima NIT, 18h

Posjetiteljima će uz prikladnu fotografsku dokumentaciju putem Power Point prezentacije biti predstavljen Dizajnerski studio te izložbeni postav Donacije tapiserija Tomljanović.  Moći će se saznati i mnogo toga o konzerviranju i očuvanju narodnih nošnji u suradnji sa Etnološkim odjelom, o formiranju novih fundusa kostima i lutaka te izložbenih postava.  U prizemlju će na uvid biti izloženi povijesni kostimi kao dio Baštinskog izložbenog projekta(suradnja Marija Šarić Ban i NMZ). Emitirati će se 4 kratka filma o izložbama na temu Baština – likovna i scenska umjetnost.

Stalne izložbe odjela Muzeja grada Zadra: Urbanistički razvoj Zadra od antike do Prvoga svjetskog rata

 

Prirodoslovni odjel

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2

Izložba „ Mekušci Jadrana“

Prirodoslovni odjel će posjetiteljima u Noći muzeja ponuditi svoju izložbu „Mekušci Jadrana“  koja je nastala u suradnji sa ronilačkim klubom Sveti Roko Bibinje. Posjetitelji mogu razgledati zbirku ljuštura (konhilija) koje odjel desetljećima čuva u svojim depoima, te izbor iz zbirki dvaju konhologa amatera, kao i mnoštvo njihovih podmorskih fotografija.Na izložbi je putem fotografija i ljušturica predstavljeno pet razreda: mnogoljušturaši, koponošci, glavonošci, školjkaši i puževi.

Autori izložbe: Snježana Vujčić-Karlo, Alen Petani, Đani Iglić

 

Odjel Galerija umjetnina

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto održavanja: Galerija umjetnina, Medulićeva 2

Izložba „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“

Galerija umjetnina će u Noći muzeja 2018 biti otvorena za posjet sa svojom izložbom „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“ koja se može razgledati u šest izložbenih dvorana . Izloženih 210 radova su edukativno i kronološki postavljeni te obuhvaćaju period od 19.st. do suvremenosti. Deset tematskih cjelina : Postmoderni obrat, Hiperralizam, Lirska apstrakcija, Informel, Materično slikarstvo, Bianfranstvo sedamdesetih, Geometrija u svakodnevnici, Zadarski fotografi iz fundusa Galerije umjetina, Slikarstvo strukturiranog krajolika, Intimizam i Poetski realizam, Uljepšani građanski svijet 19.stoljeća te Zadarske slikarice na prijelomu stoljeća. Naročito intrigantno za posjetitelje je posljednja dvorana u kojoj je dijelom predočen salon 19.st.

Stručna koncepcija i izbor djela: Ljubica Srhoj Čerina, Nevena Štokić (fotografija)

 

Kneževa palača

Petak, 26. 01. 2018. od 18 – 01

Mjesto: Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 2, Zadar

Stalna izložba: Šest salonskih priča, autor Hrvoje Perica, organizator Narodni muzej Zadar/odjel Muzej grada Zadra, svečane dvorane na 1. katu

Gostujuća izložba: Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću, autorica Katica Burić Ćenan, organizator Državni arhiv u Zadru u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, izložbene dvorane u prizemlju

Izložba iz fundusa Narodnog muzeja Zadar: Sport naš svagdašnji, autorica Natali Čop, organizator Narodni muzej Zadar/Dokumentacijska služba u suradnji s muzejskim odjelima i AK “Alojzije Stepinac” Zadar, otvorenje izložbe u 18.30h, edukativna dvorana

 Najstarija hrvatska alka- Zadarska alka, otvaranje od 19h do 20h, predvorje Kneževe palače, program u sklopu projekta Muzej u školi (nastavak programa 29.01. u OŠ Zadarski otoci Zadar: otvorenje  izložbe Povijest sporta u 16.30. h, 3. Zadarska alka- viteški turnir u 17h)

Koordinatori: Anamarija Botica Miljanović,  Slobodan Mijolović i Lenka Radić

Večer uz šah, od 18.00h do 01h, organizator Narodni muzej Zadar/Pedagoška služba i Šahovski klub Zadar, atrij Kneževe palače

Sportski kviz, BRŽE, VIŠE, JAČE…/CITIUS,ALTIUS, FORTIUS… početak u 19h, organizator Narodni muzej Zadar, moderatori Robert Zorić i Marin Bačić, mala izložbena dvorana

 

 

Mali Arsenal

Mali Arsenal , kao polazišna točka gradske kulturne rute „Zadar-grad-utvrda“ nudi posjetiteljima multimedijalnu, izložbenu i virtualnu mogućnost  da interaktivno  prate razvoj zadarskih fortifikacija putem multitouch ekrana i aplikacija.

Napomena: uz navedeni program, posjetitelji mogu razgledati stalne postave dislociranih objekata u sastavu Narodnog muzeja:

  • Područnu kulturno-povijesnu zbirku Mali Iž
  • Područnu etnografsku zbirku Veli Iž

 

 

 

 

 

Narodni Muzej Zadar - PROGRAM


18:00 - 01:00
/ IZLOŽBA

Svi odjeli Narodnog muzeja Zadar će za Noć muzeja 2018. biti otvoreni za posjetitelje sa svojim stalnim postavima i aktualnim izložbama, uključujući i dokumentacijsku službu; a pedagoška služba će ponuditi igranje šaha u sklopu Kneževe palače kao svoj program

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni Muzej Zadar

Narodni Muzej Zadar

Poljana pape Aleksandra III, bb

Zadar

Zadarska

18:00 - 01:00h

023/627-764

info@knezeva.hr

13928