Hrvatski muzej turizma

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U sklopu noći muzeja:

 

Vila Angiolina

Hommage à dr. Julius Glax (predavanja tijekom dana i otvorenje izložbe u 19.00 sati)

Povodom 10. obljetnice Hrvatskog muzeja turizma moguće je pogledati sljedeće izložbe:

„Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma „

„Razglednice kao opatijski turistički kronograf“

„Plakati izložbi HMT-a (2007. – 2017.)“

Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“

Akademici – likovni umjetnici u Opatiji

Dušan Džamonja (predotvorenje izložbe samo za posjetitelje noći muzeja, od 18.00 do 21.00 sat)

Švicarska kuća

„Izložba pozdrav iz Opatije“

 

 

 

 HOMMÀGE A dr. JULIUS GLAX

OD LIJEČENJA DO WELLNESSA I FITNESSA

 

Opatija je, kao turistički prvijenac na hrvatskoj obali Jadranskog mora, u početcima njegovala zdrastveni turizam u smislu brige o očuvanju zdravlja i kvaliteti življenja. Na zasadima balneologije, popularne grane medicine koja se navlastito razvija od sredine 18. stoljeća, promoviraju se prirodni ljekoviti činitelji poput mora i morskog aerosola, sunca, pijeska, zraka, peloida, samoniklog mediteranskog raslinja, te blago podneblje – što učinkovito djeluju na zdravu populaciju i rekonvalescente, te je blagotvorno na opće psihofizičko stanje oboljelih.

Klimatsko lječilište i zimsko boravilište aristokracije i viših društvenih slojeva iz srednoeuropskog prostora, s dvanaest specijaliziranih sanatorija u kojima su radili ugledni onodobni liječnici svjetske reputacije, imalo je niz drugih sadržaja i usluga koje danas nazivamo wellness i fitness. Mreža šetnica na različitim kotama (ukune dužine oko 35 km), planinarske staze, kupališni paviljoni, hidropatski zavodi, kupališta za kuapnje u moru, zatim brojni, tada poznati tretmani i terapeutski postupci, kupke, vježbaonice, sportski klubovi… Organizirane su grupne i individualne tjelovježbe, sportska natjecanja, škole plivanja, tenisa, jedrenja. Sve zajedno činilo je lepezu vrhunske ponude koja je uopće postojala.

Hrvatski muzej turizma pripremio je izložbu i predavanja o najmarkantnijoj figuri opatijske zdrastvene povijesti – liječniku Juliusu Glaxu, dugogodišnjem upravitelju Lječilišta Opatija i predsjedniku Lječilišnog povjerenstva koji je zadužio Opatiju, a i druga klimatsko – liječilišna mjesta na našoj obali koja su slijedila njezin primjer, poput Lovrana, Lošinja, Crikvenice, Hvara, Dubrovnika.

U povodu 95. obljetnice njegove smrti, a počiva zajedno sa suprugom Herminom na opatijskom groblju, izložba predstavlja njegovo djelovanje i postignuća koja su bila ključna za razvoj turizma u Opatiji i hrvatskom priobalju.

Hrvatski muzej turizma - PROGRAM


18.00 - 21.00
Dušan Džamonja / PREDSTAVLJANJE

Na noć muzeja održati će se otvorenje izložbe Dušana Džamonje u umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer".

18.00 - 21.00
Hommage à dr. Julius Glax / PREDSTAVLJANJE

U vili Angiolini tijekom dana održavati će se predavanja na temu zdrastvenog turizma u Opatiji te njegovog osnivača, dr. Juliusa Glaxa. U 19.00 sati održati će se otvorenje izložbe dr. Glaxa.

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski muzej turizma

Hrvatski muzej turizma

Park Angiolina 1

Opatija

Primorsko-goranska

18:00 - 23:00h

051603636

info@hrmt.hr

0