Hrvatski glazbeni zavod

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Budući se Noć muzeja održava se upravo na 261. rođendan Wolfganga Amadeusa Mozarta, program Hrvatskoga glazbenog zavoda je posvećen Mozartu, njegovim skladbama i tragovima u HGZ-u. Okrugli stol „Razgovori o Mozartu“ predstavit će jedinstvene projekte Trećeg programa Hrvatskog radija iz 1991. godine, posvećene Mozartu; izložba „Mozart u Hrvatskom glazbenom zavodu“ donosi najzanimljivije rukopise i izdanja još iz doba Mozartova života; koncert skladbi W. A. Mozarta prikazat će njegova vokalna, komorna i orkestralna te skladbe u obradbi za big band ansambl, a obilazak zgrade HGZ-a je prilika da se građani upoznaju sa zgradom u kojoj je najstarija koncertna dvorana u Zagrebu, idealno mjesto za izvedbu komorne glazbe, tradicionalne ili avangardne, pa je bila i ostala scena glazbenih festivala.

 

Hrvatski glazbeni zavod - PROGRAM


18:00 - 19:00 h
Razgovori o Mozartu, povijesti njegove prisutnosti u Zagrebu i značenju za kulturni život / PREDAVANJE

U "Mozartovoj" godini, 1991. (uz 200. godišnjicu Mozartove smrti), tadašnja urednica u Trećem programu Hrvatskog radija Giga Gračan okupila je suradnike u četiri govorno-glazbeno-igrana projekta. Tih emisija i još pokoje prisjećat će se, uz audio ulomke, njihova urednica i autori: Marcel Bačić, danas predsjednik Hrvatskoga glazbenog zavoda, te Igor Šuljić, danas inženjer informacijskih tehnologija.

19:00 - 19:30 h
Otvorenje izložbe "Mozart u Hrvatskom glazbenom zavodu" / IZLOŽBA

Knjižnica i arhiv Hrvatskoga glazbenog zavoda čuvaju bogatu i zanimljivu građu povezanu s Mozartom, na čelu s prvim izdanjem slavnog Requiema (iz 1800. godine) i rukopisom u kojem je neke bilješke upisao Mozartov otac Leopold. Izložba pokazuje i kako je HGZ od samog osnutka 1827. godine poštovao i njegovao Mozartov opus te doprinjeo ne samo poznavanju njegova opusa, života i doba nego izravno i razvoju glazbenog života i hrvatske kulture.

20:00 - 21:00 h
Koncert skladbi W. A. Mozarta / KONCERT

Na koncertu s Mozartovim skladbama, odnosno obradbama njegovih tema, nastupaju svi amaterski društveni ansambli Hrvatskoga glazbenog zavoda: Komorni ansambl, zbor, orkestar i jazz orkestar.

21:00 - 22:00 h
Obilazak zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda / STRUČNO VODSTVO

Zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda najstariji je koncertni prostor u Zagrebu i tijekom proteklih 140 godina ugostila je brojne umjetnike te bila dom glazbenoj školi i Muzičkoj akademiji. O zanimljivoj prošlosti svjedoče spomen-ploče i djela zagrebačkih obrtnika, ali i posebnosti poput najstarije nadgrobne ploče nekom zagrebačkom glazbeniku.

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski glazbeni zavod

Hrvatski glazbeni zavod

Gundulićeva 6

Zagreb

Zagrebačka

18:00 - 22:00h

4830833

hgz@hgz.hr

430