Gradski muzej Nova Gradiška

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

LUKA BROD – REZULTATI ZAŠTITNI ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA RUŠCICA-GLOGOVI- PRAULJE

Otvorenje izložbe 19:00

Autori izložbe: Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac, Marina Matković Vrban

Izložbom će se prezentirati rezultati zaštitnog arheološkog istraživanja lokaliteta Ruščica-Glogovi-Praulje (Luka Slavonski Brod) koja je proveo arheološki odjel Gradskog muzeja Nova Gradiška tijekom 2015. Preliminarnom analizom arheološkog  materijala utvrđeno da se radi o naselju koje se može pripisati mlađem stupnju rane klasične faze badenske kulture (stupanj B – 2), trenutno najzastupljenijem razvojnom stupnju te kulture na prostoru Hrvatske.

 

VOLIM NOGOMET

IZLOŽBA/HAPPENING

AUTOR: MIROSLAV PIŠONIĆ

SUDJELUJU/IGRAJU: GORDAN BIJELIĆ, MLADEN LOVRIĆ, MIROSLAV PIŠONIĆ

NOVA GRADIŠKA, GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA, SIJEČANJ 2018.

Unatoč naslovu, ovdje je riječ o umjetničkoj praksi kojoj nisu bitne ni imitacija ni estetika već ideja. Ideja je interpretirana kroz izložbu skulptura i happening. Marginalizacija, položaj, dekonstrukcija, osnovna su pitanja koja propituje ovo događanje.

Načina postavljanja skulptura unutar izložbenoga prostora jasno govori da ovdje nije riječ o klasičnoj kiparskoj izložbi. Umjesto uobičajenih (uz)dizanja skulptura na pijedestal, onako da ih se promatra sa svih strana iz svih kutov, ovdje su one stjerane uz zidove.  Unatoč tome skulpturama nije onemogućeno da svojom pojavom/pozom provociraju kako oko tako i duh promatrača – upravo suprotno, učinjen je korak prema lakšem razumijevanju ukupnog događanja. U interpretaciji ideje pomaže i krhak, lako lomljiv, nepostojan materijal od kojega su izloženi predmeti napravljeni. Uništavanjem/transformacijom skulptura (čitaj čovjeka) napravljen je oblik koji formom podsjeća na predmet kojim se igra najvažnija sporedna stvar na svijetu. Igra ovdje igrana s izmijenjenim pravilima dovedena je do apsurda, čime se aludira na krajnje nerazuman/nezavidan položaj pojedinca u široj društvenoj zajednici.

Lako se stječe dojam kako je (krivi) poredak vrijednosti o kojem danas, među ostalima, govore i sami kreatori tog poretka, pojedincu dodijelio marginalno mjesto. Usprkos dominantnim današnjim vrijednostima, žilavost čovjeka ostavlja nadu za neke nove igre. I malo je dovoljno da se potvrdi kao živo.

 

 

PRAPOVIJESNI IDOLI – RADIONICA

Početak: 21:00

Voditelji radionice: Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac, Marina Matković Vrban

Gradski muzej Nova Gradiška - PROGRAM


19:00 - 01:00
LUKA BROD - REZULTATI ZAŠTITNI ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA RUŠCICA-GLOGOVI- PRAULJE / IZLOŽBA

Autori izložbe: Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac, Marina Matković Vrban Izložbom će se prezentirati rezultati zaštitnog arheološkog istraživanja lokaliteta Ruščica-Glogovi-Praulje (Luka Slavonski Brod) koja je proveo arheološki odjel Gradskog muzeja Nova Gradiška tijekom 2015. Preliminarnom analizom arheološkog materijala utvrđeno da se radi o naselju koje se može pripisati mlađem stupnju rane klasične faze badenske kulture (stupanj B – 2), trenutno najzastupljenijem razvojnom stupnju te kulture na prostoru Hrvatske.

20:00 - 01:00
VOLIM NOGOMET / IZLOŽBA

Unatoč naslovu, ovdje je riječ o umjetničkoj praksi kojoj nisu bitne ni imitacija ni estetika već ideja. Ideja je interpretirana kroz izložbu skulptura i happening. Marginalizacija, položaj, dekonstrukcija, osnovna su pitanja koja propituje ovo događanje. Načina postavljanja skulptura unutar izložbenoga prostora jasno govori da ovdje nije riječ o klasičnoj kiparskoj izložbi. Umjesto uobičajenih (uz)dizanja skulptura na pijedestal, onako da ih se promatra sa svih strana iz svih kutov, ovdje su one stjerane uz zidove. Unatoč tome skulpturama nije onemogućeno da svojom pojavom/pozom provociraju kako oko tako i duh promatrača – upravo suprotno, učinjen je korak prema lakšem razumijevanju ukupnog događanja. U interpretaciji ideje pomaže i krhak, lako lomljiv, nepostojan materijal od kojega su izloženi predmeti napravljeni. Uništavanjem/transformacijom skulptura (čitaj čovjeka) napravljen je oblik koji formom podsjeća na predmet kojim se igra najvažnija sporedna stvar na svijetu. Igra ovdje igrana s izmijenjenim pravilima dovedena je do apsurda, čime se aludira na krajnje nerazuman/nezavidan položaj pojedinca u široj društvenoj zajednici. Lako se stječe dojam kako je (krivi) poredak vrijednosti o kojem danas, među ostalima, govore i sami kreatori tog poretka, pojedincu dodijelio marginalno mjesto. Usprkos dominantnim današnjim vrijednostima, žilavost čovjeka ostavlja nadu za neke nove igre. I malo je dovoljno da se potvrdi kao živo.

21:00 -
Prapovijesni idoli / RADIONICA

Voditelji radionice: Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac, Marina Matković Vrban

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Nova Gradiška

Gradski muzej Nova Gradiška

Trg kralja Tomislava 7

Nova Gradiška

Brodsko-posavska

18:00 - 01:00h

035/331-582

gmng@gmng.hr

302