Gradski muzej Drniš

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Program za manifestaciju Noć muzeja 2017. godine Gradski muzej Drniš realizirao je u suradnju s JU NP “Krka” i Državnim arhivom u Šibeniku. Svi programski sadržaji odvijat će se u zgradi drniške ispostave JU NP “Krka”. Očekuju vas zanimljive radionice za djecu i za odrasle, glazbeni program, izložba i kratko predavanje.

Gradski muzej Drniš - PROGRAM


18:00 - 20:00 h
Izrada makete mlinice / RADIONICA

Mlinice su od svojeg postanka bile simbol života na nekom području. Bile su tehnološki i civilizacijski iskorak. Ali i kao građevine plijenile su pažnju, posebno mlinski kotač, jaže i popratne strukture. U muzejskoj noći za najmlađe je osmišljena kreativna radionica izrada makete mlinice od papira, kartona i kolaža kako bi im se kroz igru približila priča o strukturi, načinu rada i značenju mlinica za život naših predaka.

18:30 - 20:00 h
Priprema hrane od žitarica / RADIONICA

Žitarice su u prošlosti bile temelj ishrane stanovništva drniškoga područja. Ječam, kukuruz i kukuruzno brašno, razne kaše bile su monogo češće na jelovniku, a neki su recepti gotovo pali u zaborav. Kako bi se prisjetili što su jeli naši stari, osmišljena je kulinarska radionica pripreme hrane od žitarica i žitnih prerađevina.

19:00 - 20:00 h
Drniški susak / RADIONICA

Drniški susak postao je prepoznatljiv brend, nekad predmet svakodnevne upotrebe, danas pravi drniški suvenir, čuvar tradicije. Ivan Mlađo Tomić predstavit će detaljno način izrade drniškoga suska kako bi svim posjetiteljima dočarao koliki je trud i umijeće utkano u svaki pojedini predmet koji izađe iz njegove radionice.

20:00 - h
Roški slap - pokretač razvoja drniškoga kraja / IZLOŽBA

Izložba "Roški slap - pokretač razvoja drniškoga kraja" presjek je višegodišnjih istraživanja provedenih u suradnji Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku i Odsjeka za arheologiju i kulturnopovijesnu baštinu JU NP Krka. Obuhvaća različite teme vezane uz rijeku Krku i šire drniško područje, od mlinica i prve hidoelektrane, elektirfikacije, tehnološkog unaprjeđenja rada rudnika u Siveriću, industrijalizacije pa do razvoja turizma. Izložba će biti popraćena opsežnim katalogom.

20:00 - 20:30 h
Roški slap - pokretač razvoja drniškoga područja / PREDAVANJE

Rijeka Krka kao najveća rijeka na drniškome području od najstarijih vremena utjecala je na kvalitetu života stanovništva. Mlinice sagrađene na Roškom slapu bile su u posjedu drniških plemenitaških obitelji i visovačkih franjevaca, svojim su vlasnicima priskrbljivale značajnu materijalnu dobit a svom ostalom stanovništvu omogućavale su svagdanji kruh. Razvojem rudnika u Siveriću i Velušiću javila se potreba za osuvremenjivanjem i ubrzavanjem transporta rude što je utjecalo na gradnju željezničkih pruga, a to je bilo povod i gradnji hidroelektrane na Roškome slapu kako bi se omogućila elektrifikacija. Zahvaljujući tome i grad Drniš je dobio električnu energiju, poboljšana je kvaliteta života stanovništva, a omogućen je razvoj i drugih industrijskih grana. Prirodne ljepote Roškoga slapa i čitavoga toka rijeke Krke bile su temelj razvoja turizma još u 19. st. Nekadašnji stupovi gospodarstva - mlinice, rudnici, željeznica, industrijska arhitektura - temelj su današnje turističke ponude. Tema je mnogo, toliko da svaka zalužuje zasebno predavanja, no u muzejskoj noći Joško Zaninović i Davor Gaurina dotaknut će se u svojem izlaganju najzanimljivijih i najznačajnijih detalja.

20:30 - 22:30 h
Glazbeni program / tradicionalne delicije / DRUŽENJE

Nakon otvorenja izložbe i popratnog predavanja slijedi glazbeni program te sve okupljene pozivamo na druženje uz tradicionalnu gastro ponudu.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Drniš

Gradski muzej Drniš

Alojzija Stepinca 17

Drniš

Šibensko-kninska

18:00 - 22:30h

022 886 774

gradski.muzej.drnis@gmail.com

208