Gradska Galerija Antun Gojak

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Gradska galerija Antun Gojak kao organizator događanja i ove godine sudjeluje u programu Noći muzeja. Ova se manifestacija na nacionalnoj razini organizira od 2005. na inicijativu Hrvatskog muzejskog društva, krovne udruge hrvatskih muzejskih djelatnika.

 

I ove godine, kao što smo navikli, program obilježavanja Noći muzeja započinje s radioničkim programom za najmlađe, predškolskog i osnovno školskog uzrasta.

Radionica “Šarene pjesme” održat će se u koncertnoj dvorani Glazbene škole Makarska. Započinje s radom u 18 sati. Polaznici će moći “obojiti” napjeve iz bogate riznice makarske glazbene baštine. Uz pomoć Željke Mikavice Vranješ, voditeljice pjevačke skupine FA Tempet i Petre Šošić, profesorice Glazbene škole Makarska polaznici će svoje “šarene” pjesme imati priliku i zapjevati. Radionica će potrajati do 20 sati.

 

Središnji dio obilježavanja Noći muzeja 2017. u Makarskoj biti će program

Zavičajni muzej Travnik u gostimaosmišljen u suradnji muzealaca iz Makarske i Travnika, grada s kojim Makarska njeguje dugogodišnje prijateljske veze. Događanja će se održati i u Gradskom muzeju Makarska i u Gradskoj galeriji Antun Gojak.

 

U 19 sati će se u Gradskom muzeju upriličiti predstavljanje izdanja Zavičajnog muzeja Travnik o kojima će govoriti Fatima Maslić, direktorica te ustanove. U 19 i 30 će se u Gradskom muzeju predstaviti dokumentarni film „Vratio se Ćiro“ snimljen u produkciji travničkog zavičajnog muzeja. Nakon završetka projekcije filma program Noći muzeja seli se u Gradsku galeriju Antun Gojak.

 

Glazbeni program u izvedbi travničkog „Mustra Orchestra“ započinje u 20 i 30 sati i biti će zanimljiv uvod u scenski multimedijalni prikaz „Sve moje je iz Bosne“ koji je na programu u 21 sat. Ovo scensko uprizorenje, zamišljeno kao hommage najpoznatijem Travničaninu, nobelovcu Ivi Andriću, izvesti će akademski glumac Matej Baškarad. Uz inserte iz dokumentarno igranih filmova nastalih u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik Matej Baškarad će interpretirati fragmente književnih djela Ive Andrića posvećenih Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik “Travnička hronika”, “Staze,lica,predjeli”, “Jedan pogled na Sarajevo”.

 

U Galeriji je u nastavku programa, oko 22 sata, planirano i otvaranje izložbe fotografija pod naslovom „ Šargija se čuje iza gaja, ide dragi i njegova raja“. Riječ je o izložbi umjetničkih fotografija Jasmina Fazlagića rađenih prema konceptu o. Zvonka Martića. Izložba je bazirana na predstavljanju specifičnih manifestacija nematerijalne kulturne baštine Hrvata, Srba i Bošnjaka travničkog kraja, s posebnim naglaskom na njihovu tradicijsku odjeću.

Bogati program Noći muzeja 2017. kojim ćemo ugostiti naše prijatelje iz travničkog Zavičajnog muzeja zaključit ćemo drugim dijelom glazbenog programa u izvedbi travničkog „Mustra Orchestra“.

I na kraju, pozivamo sve zainteresirane da u petak, 27.siječnja posjete Gradski muzej i Gradsku galeriju i budu dijelom nacionalne muzejske manifestacije Noć muzeja 2017.

Gradska Galerija Antun Gojak - PROGRAM


18:00 - 20:00 h
Gradska galerija Antun Gojak u suradnji s Folklornim ansamblom “Tempet” iz Makarske / RADIONICA

Polaznici će moći “obojiti” napjeve iz bogate riznice makarske glazbene baštine. Uz pomoć Željke Mikavice Vranješ, voditeljice pjevačke skupine FA Tempet i Petre Šošić, profesorice Glazbene škole Makarska polaznici će svoje “šarene” pjesme imati priliku i zapjevati. Radionica će potrajati do 20 sati.

19:00 - 19:30 h
Gradski muzej - Predstavljanje izdanja Zavičajnog muzeja Travnik - direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić, / PREDSTAVLJANJE

Muzejska izdanja predstaviti će kustos Memorijalnog muzeja Rodne kuće Ive Andrića Enes Škrgo.

19:30 - 20.00 h
Gradski muzej - Predstavljanje dokumentarnog filma „Vratio se Ćiro“ / PROJEKCIJA

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić će predstaviti projekt spašavanja i konzervacije uskotračnog vlaka Ćire nakon čega će se prikazati dokumentarni film " Vratio se Ćiro" snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik.

20:30 - 21:00 h
Gradska galerija Antun Gojak - Koncert „Mustra Orchestra“ Travnik / KONCERT

21:00 - 22:00 h
Gradska galerija Antun Gojak - Scenski multimedijalni prikaz „Sve moje je iz Bosne“/ Hommage nobelovcu Ivi Andriću / OSTALO

Ovo scensko uprizorenje, zamišljeno kao hommage najpoznatijem Travničaninu, nobelovcu Ivi Andriću, izvesti će akademski glumac Matej Baškarad. Uz inserte iz dokumentarno igranih filmova nastalih u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik Matej Baškarad će interpretirati fragmente književnih djela Ive Andrića posvećenih Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik "Travnička hronika", "Staze,lica,predjeli", "Jedan pogled na Sarajevo".

22:00 - 22:30 h
Gradska galerija Antun Gojak - Otvaranje izložbe fotografija „ Šargija se čuje iza gaja, ide dragi i njegova raja“ / IZLOŽBA

Riječ je o izložbi umjetničkih fotografija Jasmina Fazlagića rađenih prema konceptu o. Zvonka Martića. Izložba je bazirana na predstavljanju specifičnih manifestacija nematerijalne kulturne baštine Hrvata, Srba i Bošnjaka travničkog kraja, s posebnim naglaskom na njihovu tradicijsku odjeću.

22:30 - 23:00 h
Gradska galerija Antun Gojak - Glazbeni program (II dio) / Koncert „Mustra Orchestra“ Travnik / KONCERT

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradska Galerija Antun Gojak

Gradska Galerija Antun Gojak

Don Mihovila Pavlinovića 1

Makarska

Splitsko-dalmatinska

18:00 - h

021 612 198

galerija.agojak@makarska.hr

230