Galerija Prica, POU Samobor

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

18:00 izložba Mirjane Jelašac „Kad bi drveće progovorilo – sudbina Wagnerovog“

Mala dvorana i predvorje Galerije Prica

Izložba je otvorena do 10.2.2017.

18:00 – 20:00 radionica scenskih lutaka „Žabice – zijevalice“

18:00 – 23:00 likovne radionice „Autoportreti“ za djecu i odrasle, Galerija Prica

18:00 – 01:00 izložba stalnog postava „Zlatko Prica“, Galerija Prica

22:00 – 23:30 projekcija nagrađivanog igrano-dokumentarnog filma „Frankofonija“, o muzeju Louvre tijekom nacističke okupacije, kino dvorana

Promotivna prodaja galerijskih publikacija i suvenira.

ULAZ NA SVE PROGRAME JE SLOBODAN!!!

Galerija Prica, POU Samobor - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Mirjana Jelašac „Kad bi drveće progovorilo – sudbina Wagnerovog“ / IZLOŽBA

Kad se od starog učini nešto novo, lijepo je i pametno. Ali kad se staro preoblikuje u novo i drugačije nego što je izvorno bilo, tada bi se to moglo nazvati čudom. A to je upravo što čini Mirjana Jelašac koja mrtvo drvo iz Wagnerova arboretuma pretvara u novi, živi oblik, dajući pritom do znanja da ništa na ovom svijetu nije za zaborav ili otpad. Pretvoreno doslovno iz ničeg u nešto, ono počinje svoj život na višoj razini i oblik komunikacije ne odvija se samo na zapažanju već i na višem duhovnom stupnju, pri čemu i kolektivna memorija o do sada izgubljenom baštinom može igrati ne malu ulogu. Jer nije u pitanju samo Wagnerov arboretum, ima toga još mnogo.

18:00 - 20:00 h
„Žabice – zijevalice“ / RADIONICA

„Žabice – zijevalice“ radionica scenskih lutaka Vrsta lutke: zijevalica od stare čarape i drvene oblice Članice LK „Lutonjica Toporko“: Natalija Gregorić, Ksenija Štibuhar i Petra Ladović

18:00 - 23:00 h
„Autoportreti“ / RADIONICA

Galerija Prica organizira po svemu zanimljivu, žiriranu likovnu izložbu „Triennale autoportreta“, koja je postala kontinuiranim trogodišnjim zbivanjem na kojoj redovito sudjeluje, s preko stotinu radova umjetnici svih profila, ali i generacija. Radionicom za Noć muzeja želimo na kreativan i zabavan način uvesti publiku u svijet umjetnosti izrade autoportreta.

18:00 - 01:00 h
„Zlatko Prica“ izložba stalnog postava / IZLOŽBA

Stalni izložbeni postav Galerije Prica prezentira tridesetak ulja na platnu i dvije brončane skulpture akademika Zlatka Price koja su izložena kronološki, s poštovanjem prema Pricinim stvaralačkim ciklusima, nastalim tijekom 60 godina njegovog umjetničkog djelovanja; redom: ostvarenja iz formativnih godina na studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, “Samoborski ciklus”, “Plodovi zemlje”, “Ljudi i plodovi”, “Anatomija prirode” te čuveni “Tarski ciklus” i “Opatijski kišobrani”.

22:00 - 23:30 h
„Frankofonija“ projekcija nagrađivanog igrano-dokumentarnog filma / PROJEKCIJA

Film ruskog autora Aleksandra Sokurova preispituje važnost i položaj umjetnosti tijekom najrazornijeg rata u povijesti čovječanstva. Sokurov je Frankofoniju snimao u prostorijama Louvrea, a okosnicu radnje čine godine nacističke okupacije Pariza te odnos između tadašnjeg upravitelja muzeja, Jacquesa Jaujarda i Hitlerovog nadzornika za francuske umjetnine, Franza Wolffa Metternicha. Jaujard je predvidio razorni učinak II. svjetskog rata na umjetničku baštinu te je u visoko tajnoj operaciji, u trajanju od 3 dana i noći, ogolio čitavu zbirku i kamionima je preselio na skrovite lokacije diljem francuske periferije. Nakon sloma Francuske i ulaskom nacista u Pariz, Jaujard u svom dnevniku navodi da je Metternich, osjetio olakšanje ušavši u prazni Louvre, jer iako visoko rangiran porijeklom i vojnim statusom privatno nije dijelio nacistički credo.

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Prica, POU Samobor

Galerija Prica, POU Samobor

Trg Matice hrvatske 6

Samobor

Zagrebačka

18:00 - 01:00h

01/3336 214

galerija@pousamobor.hr

273