Galerija Klovićevi dvori

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Dimitrije Popović

Umjetnička instalacija MozArt u ponoć, 2016.
objekti instalacije: obojena medicinska lubanja i ulje na platnu

Instalacija MozArt u ponoć naslovom implicira fenomen pojma Arta u Wolfgangovu prezimenu. Likovna kompozicija simbolički ukazuje na tajnu salzburškog genija, na misterij njegove neponovljive kreativnosti. Mozart je bio opsjednut smrću. Pisao je ocu kako niti jedne noći ne može zaspati, a da ne pomisli na smrt. Ponoć je klimaks noći u kojoj se u kontekstu umjetničke kreacije, simbolično, iz dubine tame nesvjesnog inicira ono što će se oblikovati u svjetlo muzičkih kreacija.
Otvorena lubanja podignute kalote, simbol smrti u dijalektičkom je odnosu sa zlatnom bojom njenih kostiju, bojom što simbolizira „sunce i vječnost“. Lubanja upućuje na prožetost ljudskog mikrokozma s makrokozmom, odnosno zemaljskog s nebeskim svijetom. Pod svodom lubanje nalazi se mozak, neodgonetnuti organ čiju tajnu čudesne moći upravo dokazuje Mozartova umjetnost. U noći nesvjesnog, u fizičkom i metafizičkom smislu, bljesak svjetlosti kao kreativni princip oličen je biserima na površini mozga. Biseri su simboličko utjelovljenje „nebeskog djelovanja“ i atributi „anđeoskog savršenstva“ Mozartovih ostvarenja.
Amadeus je stvorio umjetnost koja nadilazi glazbu samom sobom. Odjelotvorio je duh glazbe.

 

 

Galerija Klovićevi dvori - PROGRAM


18:00 - 01:00 h
Umjetnička instalacija MozArt u ponoć, 2016. objekti instalacije: obojena medicinska lubanja i ulje na platnu / IZLOŽBA

Instalacija MozArt u ponoć naslovom implicira fenomen pojma Arta u Wolfgangovu prezimenu. Likovna kompozicija simbolički ukazuje na tajnu salzburškog genija, na misterij njegove neponovljive kreativnosti. Mozart je bio opsjednut smrću. Pisao je ocu kako niti jedne noći ne može zaspati, a da ne pomisli na smrt. Ponoć je klimaks noći u kojoj se u kontekstu umjetničke kreacije, simbolično, iz dubine tame nesvjesnog inicira ono što će se oblikovati u svjetlo muzičkih kreacija. Otvorena lubanja podignute kalote, simbol smrti u dijalektičkom je odnosu sa zlatnom bojom njenih kostiju, bojom što simbolizira „sunce i vječnost“. Lubanja upućuje na prožetost ljudskog mikrokozma s makrokozmom, odnosno zemaljskog s nebeskim svijetom. Pod svodom lubanje nalazi se mozak, neodgonetnuti organ čiju tajnu čudesne moći upravo dokazuje Mozartova umjetnost. U noći nesvjesnog, u fizičkom i metafizičkom smislu, bljesak svjetlosti kao kreativni princip oličen je biserima na površini mozga. Biseri su simboličko utjelovljenje „nebeskog djelovanja“ i atributi „anđeoskog savršenstva“ Mozartovih ostvarenja. Amadeus je stvorio umjetnost koja nadilazi glazbu samom sobom. Odjelotvorio je duh glazbe.

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori

Jezuitski trg 4

Zagreb

Grad Zagreb

18:00 - 01:00h

01 4851 926

info@gkd.hr

3550