Galerija Dulčić Masle Pulitika

Galerija Dulčić Masle Pulitika - PROGRAM


18:00 - 19:00 h
Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci / PREDAVANJE

Predavanje po nazivom "Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci". Predavači: dr. sc. Rozana Vojvoda i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Prvi dio predavanja obrađuje djelovanje Koste Strajnića (1887 - 1977), karizmatskog teoretičara umjetnosti, slikara i konzervatora, njegov rad na zaštiti spomenika i dalekosežni utjecaj na formiranje dubrovačkog likovnog kruga. Osim što je okupljao mlade dubrovačke umjetnike i pružao im neformalnu poduku, Kosta Strajnić je u svom domu često ugošćavao i renomirane slikare, te je bio u kontaktu i sa stranim umjetnicima koju su na dulje vremena odabrali Dubrovnik kao privremeni dom, primjerice sa Františekom Besperatom, slikarom zanimljive, gotovo pustolovne sudbine. Drugi dio predavanja obrađuje djela i biografije slikara stranaca koji su u razdoblju oko Drugog svjetskog rata boravili u Dubrovniku i čija se djela čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik To su Franz Schaffgotsch, Walter Hoefner, Hans Gassebner, Willy Hempel i Carl Rabus. Riječ je o umjetnicima koji se formiraju u ekspresionističkom ozračju, koji su utočište u ovim prostorima potražili zbog nacističke opasnosti i čije eventualne utjecaje u prenošenju leksika ekspresionizma vrijedi istražiti. Kosta Strajnić je posjedovao djela svih nabrojanih umjetnika, a njegovo poznanstvo s grofom Franzom Schaffgotschom dokumentirano je u memoarima njegove žene Hedwige Schaffgotsch.

19:00 - 01:00 h
Glazbeni kolorit Mediterana u izvedbi udruge Sve ostalo je glazba / GLAZBENI PROGRAM

Autorica programa: Ivana Jelača Izvođači: Vedrana Dizdar, klarinet Ivana Jelača, klavir O konceptu: Program pod nazivom Glazbeni kolorit Mediterana konceptualno je vezan uz prostor u kojem se izvodi. Galerija koja nosi imena trojice velikana hrvatskog slikarstva, predstavnika hrvatske moderne, baštinika slavne kolorističke tradicije. U Noći muzeja zvučnim će se koloritom predstaviti neka od značajnih imena iz svijeta glazbene umjetnosti. Kako je glazbeni program tematski vezan uz izložbu Slikari došljaci od 1938.-1945. iz fundusa Umjetničke galerije, suzvučjima klarineta i klavira posjetitelji će uz mnoge poznate plesne melodije valcera i tanga koje čine okosnicu odabranog repertoara, otkriti i neke gotovo sasvim nepoznate. Osim zvučnih imena sa svjetske glazbene scene 20. stoljeća, upoznat će se sa skladateljima koji su Dubrovnik često posjećivali te u njemu trajno ostali, nadahnuti ljepotom mediteranskog okruženja poput poljskog skladatelja Ludomila Rogowskog koji je u svojem dnevniku zapisao: „Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi.“ Glazbeni program u trajanju cca 30 min: 1. Enrique Granados (Lleida 1867.- La Manche 1916.): Poetični valceri za klavir -Vivace molto (Preludio) -Melodioso -Valse lente -Quasi ad libitum -Vivo.Presto 2. Isaac Albéniz (Camprodon 1860.-Cambo- les Bains, 1909.) Tango iz suite Espagna op. 165 za klarinet i klavir 3. Boris Papandopulo (Honnef na Rajni 1906.-Zagreb 1991.): Plesna studija za klavir 4. Ludomil Rogowski (Lublin 1881.-Dubrovnik 1954.): Walc lente 5. Dubravko Detoni (Križevci 1937.): Devet prizora iz Danijelovog sna za klavir: Capriccio/Valcer/Tango/Tokata 6. Dmitrij Šostakovič (Sankt-Peterburg 1906.-Moskva 1975.): Valcer br. 2 iz Jazz suite za klarinet i klavir 7. Astor Piazolla (Mar del Plata 1921.-Buenos Aires 1992.): Libertango za klarinet i klavir Oblivion za klarinet i klavir

18:00 - 01:00 h
SLIKARI DOŠLJACI 1938.-1945. Iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik / IZLOŽBA

Izložba “Slikari došljaci 1938.-1945.” otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika predstavlja izbor od od četrdesetak crteža, akvarela, pastela i ulja na platnu datiranih u rasponu od 1938.-1945. godine, koji se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik. Većina djela došla je u Umjetničku galeriju Dubrovnik kao dio zbirke Zaloni, ostavštine Artura Zalonija, koju je djelomično otkupila Umjetnička galerija Dubrovnik 1979. godine. Predstavljeni autori Hans Gassebner (1902.-1966.), Franz Schaffgotsch (1902.-1942.), Carl Johann Rabus (1898.– 1983.), Willy Hempel (1905.-1985.), Walter Hoefner (1903.-1968.) i František Besperato (1900.-1963.) su od ranih tridesetih do sredine četrdesetih godina dvadesetog stoljeća boravili na dubrovačkom području i šire. U većini slučajeva su emigrirali pred nacističkom opasnošću, a od strane njemačkog nacističkog režima svrstani su u kategoriju „degenerativne / izopačene“ umjetnosti koja je zapravo označavala modernu / avangardnu umjetnost sa svim svojim pravcima. Izložba je prvi korak u revalorizaciji ostavštine manje poznatih stranih umjetnika koji su boravili na dubrovačkom području u smislu daljnjeg istraživanja njihovog opusa, istraživanja interakcije s domaćim umjetnicima, te detektiranje boravka onih umjetnika koji se do sada nisu spominjali u stručnoj literaturi.

Sadržaj i oblikovanje programa: Galerija Dulčić Masle Pulitika

Galerija Dulčić Masle Pulitika

Držićeva poljana 1

Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska

18:00 - 01:00h

020/426-590

press@ugdubrovnik.hr

1821