Etnografski muzej Buje-Museo etnografico di Buie

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Bujska Noć Muzeja započinje u 17.00 sati u Etnografskom muzeju, radionicom „Upoznajmo Bajs“ u suradnji s Muzejem drvenih glazbala „MuBajs“ iz Završja.

Program se nastavlja u 19.00 sati otvorenjem izložbe fotografija Branimira Turkalja „Fotografske transformacije- Noćna Muzika“ u Gradskoj galeriji „Orsola“.

U 20.00 sati, u kuli Sv. Martina, otvorit će se izložba „Ottavio Štokovac Rapatočki- čovjek, umjetnik, glazbenik“ , graditelj istarskih bajsova.

Osim njegovog doprinosa tradicijskoj glazbi, bio je poznat kao čovjek velikog slobodarskog duha, punog humora, posebnog pogleda na Istru i njezine ljude.

Jednom je za sebe rekao: „Ja sam najsiromašniji čovjek u Istri, a možda i najbogatiji“.

Etnografski muzej Buje-Museo etnografico di Buie - PROGRAM


17:00 - 19:00 h
Upoznajmo bajs / RADIONICA

U suradnji s Muzejem drvenih glazbala "MUBAJS" iz Završja Voditelj: Walter Macovaz, graditelj muzičkih instrumenata (Etnografski muzej Buje)

19:00 - 01:00 h
Fotografske transformacije-Noćna muzika / IZLOŽBA

Otvorenje izložbe Branimira Turkalja - Gradska galerija "Orsola"

20:00 - 01:00 h
Ottavio Štokovac "Rapatočki"-čovjek, umjetnik, glazbenik / IZLOŽBA

Od djetinjstva je zaljubljenik u glazbu te je u tom vremenu samouk izradio prve violine i dva bajsa. Po završetku nauka za stolara radio je neko vrijeme u Trstu, a u drugoj polovici 70-ih godina prošlog stoljeća vratio se u rodni kraj. Posvetio se izradi bajseva i violina te je 1999. završio seriju od dvanaest bajseva, a uz pomoć svoga učenika Marka Tončića 2003. izradio je još deset bajseva koji su svi vrhunske kvalitete. Pored iznimne važnosti Štokovca kao graditelja narodnih glazbala, važna je i njegova uloga tradicijskog svirača na usnoj harmonici (organiću), bajsu i violini. Nakon povratka u rodni kraj, s prijateljima Feliceom Šepićem i Bertom Puzzerom, osnovao je Trio Kras sa kojim je nastupao na bezbrojnim feštama i na nekoliko velikih festivala u inozemstvu i Hrvatskoj. Trio Kras izdao je dvije kazete: Live Folk Music (1989.) i Piskaj i muči (1999.) te dvostruki CD Kolari 60 – muči, ne kriči (2006.).(Kula Sv.Martina )

20:00 - 23:00 h
Dante i Anita i Etno folk grupa 2+2 / KONCERT

Druženje uz vino i kolače

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografski muzej Buje-Museo etnografico di Buie

Etnografski muzej Buje-Museo etnografico di Buie

Trg Slobode 1

Buje

Istarska

17:00 - 23:00h

052 773075

info@uciliste-buje.eu

300