Etnografska zbirka Lovrec

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Noćas slavimo Mozartov rođendan!

U Noći muzeja 2017. odlučili smo proslaviti rođendan glazbenog velikana W.A.Mozarta koji je rođen 27.siječnja 1756.g. Tim povodom pripremili smo i prigodni program s malim zanimljivostima iz Mozartova života i što nam ovaj glazbeni genije danas znači.

Glazbeni dio izvest će mladi umjetnici Glasbene šole iz Murske Sobote u Sloveniji. Posjetitelji će moći razgledati prigodnu izložbu starih i neobičnih glazbenih instrumenata kao i Etnografsku zbirku Lovrec, no ovaj put naglasak će biti na glazbi i goste ćemo upoznati s uporabnim predmetima iz Zbirke koji mogu poslužiti kao glazbala.

Cijeli program zaključit će se druženjem u Kušaonici vina Lovrec na imanju gdje se nalazi i Etnografska zbirka uz kušanje mladih vina i slušanje Mozartove glazbe različitih stilova. Etnografska zbirka bit će otvorena za razgled i nakon programa u 22:00, 22:30, 23:00 i 23:30 sati.

Etnografska zbirka Lovrec - PROGRAM


19:00 - 19:15 h
Vječni Wolfgango Amadeo- zanimljivosti iz života W.A.Mozarta i što nam on danas znači, Jasna Lovrec / PREDAVANJE

U prigodnom predavanju predstavit će se na popularan način život velikog skladatelja, njegov vučji put (Wolf Gang) kojim je prolazio u svom kratkom ali ispunjenom životu. Mozart najveću popularnost od rođenja uživa upravo danas za što je naravno zaslužna njegova glazba koja dopire do suvremenog čovjeka ali i kult i mitovi koji su stvoreni oko Mozartove osobnosti zahvaljujući filmskoj industriji i marketingu te često puta estradizacijskom iskrivljavanju slike o ovome glazbeniku. Pokušat ćemo odgovoriti i na pitanje što bi Mozart mislio o svojoj današnjoj slavi.

19:15 - 19:30 h
Glazbeni program: Sretan Ti rođendan Wolfi!, učenici Glasbene šole Murska Sobota iz Slovenije / GLAZBENI PROGRAM

Mladi glazbenici iz nagrađivane i iznimno uspješne Glasbene šole Murska Sobota iz Slovenije, predstavit će se uz vodstvo svojih vrsnih glazbenih pedagoga izvedbama triju Mozartovih djela: 1. W.A.Mozart: Odlomak iz opere Čarobna frula Lina Salaj, flauta 3. razred Mentorica: prof. Felicita Heric Taškov Klavirska pratnja: prof.Julija Zadravec 2. W. A. Mozart: Dans un bois solitare (nepoznati autor) Dominik Kerčmar, 5. razred Klavirska pratnja: prof.Predrag Šantek 3. W. A. Mozart: Varijacije " Ah, vous dirai-je maman " Leonard Kobal, klavir 6. razred

19:30 - 19:40 h
Otvorenje izložbe: Izložba starih i neobičnih glazbenih instrumenata / IZLOŽBA

Posebno za ovu priliku iz fundusa Etnografske zbirke izdvojit ćemo glazbene instrumente koji inače nisu uvijek u stalnom postavu. Izloženi će biti neki suvremeniji instrumenti i nekoliko neobičnih inovativnih instrumenata.

19:40 - 19:50 h
Razgled Etnografske zbirke uz stručno vođenje / STRUČNO VODSTVO

Etnografska zbirka koja uglavnom opisuje životni vijek vinove loze pretvorit će se u Noći muzeja 2017. u malu glazbenu pozornicu. Vinogradarski i podrumarski alati kao i alati iz drugih obrta koristili su se ili se još koriste u različitim kulturama i poznatim glazbenim djelima kao instrumenti. U kratkom vođenju kroz Zbirku bit će predstavljeni upravo ti predmeti.

19:50 - 20:30 h
Gledam, slušam, kušam: Mozart i nova vina - u srcima radost i toplina! / DRUŽENJE

Vino često prati glazbu i obrnuto pa će i ovaj program završiti kušanjem nekoliko vina novog godišta obitelji Lovrec koja pobuđuju u srcima radost i veselje. Mozart se volio smijati i njegova glazba čak i u teškim životnim trenucima odjekuje radošću i barem prigušenim smijehom pa će stoga zvučna kulisa prilikom kušanja vina biti Mozartova glazba u modernim stilovima.

22:00 - 00:00 h
Razgled Etnografske zbirke uz stručno vođenje / STRUČNO VODSTVO

Etnografska zbirka može se posjetiti i poslije našeg programa Noći muzeja u 22:00, 22:30, 23:00 i 23:30 sati.

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografska zbirka Lovrec

Etnografska zbirka Lovrec

Sveti Urban 133

Štrigova

Međimurska

19:00 - 00:00h

040/830-171

j.lovrec@gmail.com

80