Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - PROGRAM


18:00 - 18:15
Otvorenje Noći muzeja /

18:15 - 19:00
Prikaz tradicionalnih plesova i pjesama u izvedbi HFD Sesvečice /

Predstavljanjem folklorne baštine Podravskih Sesveta u izvornom ambijentu, članovi folklornog društva prikazat će samo dio bogatog opusa koji već niz godina predstavljaju na pozornicama diljem Europe. Pučkim pjesmama i plesovima te rekonstrukcijom običaja i obreda posjetiteljima će dočarati način života tijekom minulih vremena.

19:00 - 20:00
Prikaz tradicionalnog "trupanja orejov" /

Uz sudjelovanje članova folklorne skupine, vlasnik zbirke rekonstruirat će jedan od običaja zimskog ciklusa te predočiti na koji način su tijekom prve polovice prošlog stoljeća organizirana druženja koja su uključivala i razmjenu informacija te upoznavanje djevojaka i mladića stasalih za ženidbu. Ovakva okupljanja, obavezno je pratila pjesma, ponekad i ples te priče i pošalice.

18:00 - 00:00
Razgledavanje etnografske zbirke Josipa Cugovčana /

Etnografska zbirka svjedoči o narodnom životu Podravaca. U kući, uz obiteljsko dvorište, prikazan je ambijent i način života na selu, a osobita su vrijednost dijelovi i kompleti narodne nošnje, tkanje, vezovi i oglavlja, te tkalački stan. Uz brojne komade namještaja, kućnog inventara i pribora, različitih pomagala, alata i predmeta iz svakodnevne upotrebe, važan dio zbirke su i predmeti vezani uz narodne običaje. Također se ističu brojne bojane i ukrašene pisanice iz Podravine, te bogato ukrašene preslice starije od sto godina. Osim etnografske građe, tamo se nalaze i paleontološki nalazi (zub mamutovog mladunca i kosti izumrlih životinja, te arheološka građa od brončanoga doba, do kasnoga srednjega vijeka).

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Trg Kralja Tomislava 24

Podravske Sesvete

Koprivničko-križevačka

18:00 - 00:00h

0911819228

0