Dubrovački muzeji – žitnica Rupe

Dubrovački muzeji – žitnica Rupe - PROGRAM


18:00 - 18:30
Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja

19:00 - 20:00
Predavanje, prezentacija i radionica o tradicijskom nakitu u dubrovačkom kraju / Barbara Margaretić, kustosica, Etnografski muzej; Matko Vierda, dubrovački zlatar/ / RADIONICA

Predavanje će se bazirati na primjercima tradicijskog nakita Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke i Dubrovačkog primorja koji se čuvaju u fundusu Etnografskog muzeja u Dubrovniku i istraživanju koje je rezultiralo upravo objavljenim katalogom na tu temu. Budući da su nakitni predmeti iz fundusa Etnografskoga muzeja djela dubrovačkih zlatara 19. i ranog 20. stoljeća, uz predavanje će umijeće izrade tradicijskog nakita prezentirati posljednji zlatar Matko Vierda. Zlatar Vierda je izdanak dubrovačke zlatarske obitelji koja ima dugu tradiciju još od 1914. godine, kada je njegov djed Matija Vierda upisan u registar dubrovačkih obrtnika. Za ovu prigodu će prezentirati izradu puce koja nastaje jednom od najstarijih zlatarskih tehnika izvlačenja filigrana. Dubrovački muzeji ovim podupiru i promoviraju rad domaćeg majstora zlatara, te nastoje podići razinu svijesti o važnosti i vrijednosti ručnog načina izrade zlatnog nakita.

20:30 - 21:30
Mirila – Izmirena duša u kamenu / PREDAVANJE

Predavanje povjesničarke umjetnosti Mirjane Trošelj. Na podgorskim padinama Velebita stoljećima su velebitski stočari gradili mirila/mirilišta kao nijeme i misteriozne svjedoke života i smrti. Podizana su uz putove na posebno odabranom geomorfološkom prostoru velebitskog krša, koji prirodno naglašava simboliku prijelaza pokojnikove duše iz ovostranog u onostrani svijet. Poradi toga topografski odabrani krajobraz dobio je sve oznake sakralnosti. U istom kontekstu ni kamen minijaturne plastike mirila nije bio više običan kamen, nego sveti kamen kojeg se nije smjelo gaziti i devastirati. Premda su geografski bila rasprostranjena kao kulturna pojava na cjelokupnom Dinarskom arealu, jedino se na Velebitu, osobito južnom, održao stari posmrtni ritual i stara vjerovanja o duši do sredine 20. stoljeća u religijsko-simboličkom, materijalnom (suhozidna arhitektura), epigrafskom i likovnom aspektu. Kao osobit kulturni fenomen Ministarstvo kulture zaštitilo ih je 2007. u vidu nematerijalne kulturne baštine.

21:30 - 22:00
Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav Etnografskoga muzeja

22:30 - 23:00
Nastup klape “Atlant” uz domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre / ZABAVNI PROGRAM

Nastup klape “Atlant” uz domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

18:00 - 01:00
Stalni postav Etnografskoga muzeja / IZLOŽBA

Stalni postav u prizemlju zgrade prikazuje skladištenje žita in situ, dok je na prvome i drugom katu predočeno tradicijsko gospodarstvo i ruralna arhitektura dubrovačke okolice uz svečane nošnje, među kojima se ističu unikatni primjerci iz 19. stoljeća, sa svom raznolikošću tekstilnoga rukotvorstva u dubrovačkom kraju.

18:00 - 01:00
Izložba „Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku“ / IZLOŽBA

Pomorske škrinje koje se čuvaju u fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja dio su zbirke brodskih predmeta u kojoj se čuva raznorodna građa korištena na brodovima. Sačuvano je četrnaest škrinja, od kojih su dvije sa sedlastim poklopcem (tzv. bauli), jedan poklopac škrinje i jedan mornarski pleteni koš od pruća. Osim predmeta iz zbirke, na izložbi su predstavljeni i jedna škrinja te jedan poklopac škrinje iz privatnog vlasništva. Cilj izložbe je prikazati dio dosad neizloženog fundusa dubrovačkoga Pomorskog muzeja i upoznati širu javnost s načinom izradbe, ukrašavanja i uporabe pomorskih škrinja, te upozoriti na potrebu intenzivnije zaštite ovih vrijednih predmeta.

Sadržaj i oblikovanje programa: Dubrovački muzeji – žitnica Rupe

Dubrovački muzeji – žitnica Rupe

Od Rupa 3

Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska

18:00 - 01:00h

020/321 422

marketing@dumus.hr

323, 1173, 1473, 1632