Dubrovački muzeji – tvrđava sv. Ivana

Dubrovački muzeji – tvrđava sv. Ivana - PROGRAM


18:00 - 19:00
Predstavljanje edukativnog vodiča - slikovnice „Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju“ / PREDSTAVLJANJE

Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju novi je ilustrirani edukativni vodič Dubrovačkih muzeja. Učenici Gimnazije Dubrovnik (Adna Hebib 1. r., Romana Dominković 2. r., Matea Šišić 4. r., Dario Čerkić 4. r., Marko Pleslić 4. r., Petar Lonac 4. r. i Antonela Dragović 4. r.) s voditeljicom Tajanom Martić, oživjet će glavne likove koji će nas svojim pričama, zgodama i nezgodama prošetati bogatom pomorskom prošlošću Dubrovačke Republike, a i onom malo kasnije. Upoznat ćemo najslavnije brodove Republike, razna pomorska pomagala i saznati nešto o „politici“ trgovanja. Zaplovite s nama zajedno u Noći muzeja 2018. i počujte kako gospođa Cvijeta strpljivo kod kuće čeka muža, sina i oca. Saznat ćete kako je Đivo lukavo stekao bogatstvo i kako je Pavle, nestašna Konavoka postala dio piratske družine. Nećemo, naravno zaobići ni Antuna, nasljednika tradicije pomorske obitelji iz priče.

19:00 - 19:30
Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja

19:30 - 20:00
Predavanje o otvorenju za javnost Domorodnog muzeja 1873. / mr. sc. Tonko Marunčić, viši kustos, Kulturno-povijesni muzej / PREDAVANJE

Kulturno-povijesni muzej sudjeluje u programu Noći muzeja 2018. s dva predavanja koja se odnose na obilježavanja 145 godina od otvorenja za javnost ondašnjeg Domorodnog muzeja, prethodnika današnjih Dubrovačkih muzeja. Naime, Domorodni muzej – Museo Patrio, osnovan je 1. veljače 1872. na sjednici Općinskog vijeća i uz potporu Trgovačko - obrtničke komore čiji je predsjednik bio ljekarnik i prirodoslovac Antun Drobac. U travnju 1873. Domorodni muzej je svečano otvoren za javnost s izložbom smještenom na katu ondašnje općinske palače. Bio je to treći muzej osnovan na području Hrvatske, nakon Narodnog muzeja u Zadru (1832. ) i Narodnog muzeja u Zagrebu (1846.). U predavanju će biti prikazane društvene i političke okolnosti koje su prethodile otvaranju Domorodnog muzeja u Dubrovniku, i njegov prvi stalni postav iz 1873. godine.

20:00 - 20:30
Predavanje o istaknutim kustosima iz prošlosti Dubrovačkih muzeja / dr. sc. Vedrana Gjukić - Bender, muzejska savjetnica, Kulturno-povijesni muzej / PREDAVANJE

Kulturno-povijesni muzej sudjeluje u programu Noći muzeja 2018. s dva predavanja koja se odnose na obilježavanja 145 godina od otvorenja za javnost ondašnjeg Domorodnog muzeja, prethodnika današnjih Dubrovačkih muzeja. Naime, Domorodni muzej – Museo Patrio, osnovan je 1. veljače 1872. na sjednici Općinskog vijeća i uz potporu Trgovačko - obrtničke komore čiji je predsjednik bio ljekarnik i prirodoslovac Antun Drobac. U travnju 1873. Domorodni muzej je svečano otvoren za javnost s izložbom smještenom na katu ondašnje općinske palače. Bio je to treći muzej osnovan na području Hrvatske, nakon Narodnog muzeja u Zadru (1832. ) i Narodnog muzeja u Zagrebu (1846.).

20:30 - 21:00
Brodsko naoružanje od 15. do 18. stoljeća (prema nalazima iz podmorja istočnog Jadrana) / Igor Mihajlović, viši konzervator arheolog u Hrvatskom restauratorskom zavodu / PREDAVANJE

Tijekom 14. stoljeća zabilježena je prva pojava postavljanja vatrenog naoružanja - topova na brodove. Njihova masovnija primjena zabilježena je tijekom 15. stoljeća kada se topovi uglavnom izrađuju od kovanog željeza. Trajniji, ali i znatno skuplji lijevani brončani topovi ulaze u široku upotrebu tijekom 16. stoljeća. Ovisno o vrijednosti tereta te opasnosti koja je vrebala na plovidbi, trgovci su naoružavali svoje brodove s određenim brojem topova koje su kupovali ili pak iznajmili. Na predavanju biti će predstavljeni brodolomi u hrvatskom dijelu Jadrana tijekom čijih istraživanja su pronađeni topovi, s posebnim osvrtom na klasifikaciju i porijeklo naoružanja.

21:00 - 21:30
Dubrovačko pomorsko društvo (1868./1869. – 1888.) / Đivo Bašić, muzejski savjetnik, Pomorski muzej / PREDAVANJE

Skupina bogatih narodnjaka osnovala je Promicateljski odbor za osnivanje Dubrovačkog pomorskog društva, te su izdali proglas 2. kolovoza 1868. Jedan od glavnih pobornika za osnivanje Dubrovačkog pomorskog društva bio je dubrovački općinski načelnik Rafo Pucić (1828.-1890.). Po "Ustavu" [Statutu] Dubrovačkog pomorskog društva, predmet i cilj društva bili su građenje "brodova na jedro dalekog voza [duge plovidbe]" od najmanje 500 t, a brodovi su građeni na gruškim škarima (navozima). Iako je prijedlog Rafa Pucića da se prva dva broda društva prozovu "Zagreb" i "Biograd" usvojen 1869., te izmijenjen 1870. tako da budu "Beč" i "Biograd", naposljetku su 19. travnja 1870. godine utvrđena imena "Prvi dubrovački" i "Drugi dubrovački". Rednobrojčanim nazivima brodova željele su se izbjeći "političke namjere" kao moguće sredstvo protivnika društva u okviru ondašnje Austro-ugarske Monarhije. Austrijski car Franjo Josip I. nazočio je 30. travnja 1875. svečanom porinuću broda "Dvanaesti dubrovački", najvećeg dubrovačkog jedrenjaka duge plovidbe. Josip Bersa kaže da je taj jedrenjak bio "plod dubrovačke pomorske poduzetnosti i sjajne pomorske tradicije". Zbog izbjegavanja navodno nesretnog broja 13, zadnji brod društva nije bio "Trinaesti dubrovački", već "Petka". Članovi uprave bavili su se mišlju izgradnje i parobroda (relacija Gruž-Ston), ali to nije ostvareno. Skupština društva je početkom 1881. godine odlučila o donošenju nacrta za raspuštanje (likvidaciju) društva, a zadnji brod "Dvanaesti dubrovački" prodan je u New Yorku početkom 1888. godine, te je 10. listopada 1888. skupština dioničara donijela odluku o prestanku postojanja društva.

21:30 - 22:00
Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja / STRUČNO VODSTVO

Vodstvo kroz stalni postav Pomorskoga muzeja

18:00 - 01:00
Stalni postav Pomorskoga muzeja / IZLOŽBA

U stalnom postavu otvorenome 1986. predstavljeno je više od sedam stotina predmeta u okviru nekoliko tematskih cjelina koncipiranih tako da u kronološkom slijedu ilustriraju razvoj dubrovačkog pomorstva: "Od kasne antike do pada Dubrovačke Republike", "Pomorstvo dubrovačkog kraja u 19. stoljeću" i "Pomorstvo dubrovačkog kraja u 20. stoljeću".

Sadržaj i oblikovanje programa: Dubrovački muzeji – tvrđava sv. Ivana

Dubrovački muzeji – tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana

Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska

18:00 - 01:00h

020/321 422

marketing@dumus.hr

700, 1350, 1850, 1943