Društvo Terra banalis

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Prva Noć muzeja u Glini održat će se 27. siječnja 2017. godine (18.00-01.00) na inicijativu Društva Terra banalis. U izradu i prezentaciju kulturne ponude za prvu Noć muzeja u Glini s velikim su se entuzijazmom uključili Knjižnica i čitaonica Glina, Srednja škola Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, udruga mažoretkinja Glinske Banice, KUU Viduševac i KUD Čiče. Organizacijsku podršku pružili su Grad Glina, Hrvatsko muzejsko društvo i niz partnerskih znanstveno-istraživačkih institucija (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku i druge).

Kroz manifestaciju će se prezentirati povijesno-kulturni sadržaji u obliku izložbi te novi kulturno-turistički sadržaji na kojima se radilo proteklih godina, a ujedno će se vrednovati i prezentirati zavičajna povijest te upoznati javnost s vrijednim, domaćim, muzejsko-baštinskim potencijalima.

Program će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i druge banske pukovnije pred predstavnicima Grada Gline koji će svečano otvoriti manifestaciju, te prezentacijom projekta modernog muzeja Vojne krajine ispred Kapelnikovog stana u Glini, što će koreografijom popratiti mažoretkinje, Glinske Banice. Tijekom noći održavat će se izložbe “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” u Knjižnici i čitaonici Glina, “Slike iz povijesti Gline” u Srednjoj školi Glina, velika 3D maketa Banovine u Srednjoj školi Glina te “Viduševac u crno-bijeloj boji” u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina. Svaki događaj bit će posebno predstavljen i otvoren o čemu više u detaljnom programu ispod. Također, tijekom manifestacije predviđa se glazbeni i filmski program posvećen zavičajnoj tradiciji (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina). Organizirana su i stručna vodstva gradskom jezgrom u izvedbi učenika Srednje škole, posebno osvjetljenje grada bakljama u izvedbi Grada Gline i promotivna ponuda toplih napitaka.

Društvo Terra banalis - PROGRAM


18.00 - 18.20 h
Predstavljanje povijesne postrojbe Prve i druge banske pukovnije pred Gradom Glina (Park bana Josipa Jelačića) / PREDSTAVLJANJE

Otvaranje manifestacije u Parku bana Josipa Jelačića, uz pozdravne govore predstavnika Grada Gline i svečano predstavljanje odora prvih pet vojnika povijesne postrojbe Prve i druge banske pukovnije .

18.20 - 18.30 h
Nastup mažoretkinja Glinske Banice (Park bana Josipa Jelačića) / GLAZBENI PROGRAM

Glazbeno-plesni program udruge mažoretkinja Glinske Banice u Parku bana Josipa Jelačića. Glinske Banice predstavit će se koreografijom i defileom s prošlogodišnjeg državnog i europskog prvenstva.

18.40 - 19.00 h
Prezentacija projekta budućeg 'muzeja' - Referentnog i interpretativnog centra Vojne krajine u Glini (Kapelnikov stan, Trg Petra Krešimira IV) / PREDSTAVLJANJE

Prezentacija projekta budućeg muzeja Vojne krajine u Glini ispred zgrade Kapelnikovog stana, na Trgu Petra Krešimira IV. Kapelnik je bio meštar vojne glazbe u Vojnoj krajini, a moderni 'muzej', odnosno Referentni i interpretativni centar za povijest Vojne krajine u Glini, namjerava se urediti u njegovom bivšem stanu. Na zgradi budućeg interpretativnog centra bit će instalirane dvije cerade koje podrobnije opisuju cijeli projekt.

19.30 - 19.50 h
Otvorenje izložbe Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija (Knjižnica i čitaonica Glina) / PREDSTAVLJANJE

Otvorenje izložbe "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija", koju je izradilo 19 povjesničara, muzealaca, restauratora, konzervatora i stručnjaka okupljenih u udruzi Društvo Terra banalis, bit će održano u auli Knjižnice i čitaonice Glina (S. i A. Radića 10).

18.00 - 01.00 h
Izložba "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija" / IZLOŽBA

Izložba "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija" u organizaciji Društva Terra banalis, prezentira proces stvaranja obrambenog sustava protiv Osmanlija - poznate Vojne krajine. Polazeći od šire perspektive, tj. formiranja Vojne krajine na potezu od Jadrana do Erdelja u 16. stoljeću, odnosno od Jadrana do Karpata u 18. i 19. stoljeću, plakati se postepeno fokusiraju na hrvatsko-slavonski prostor, a zatim i na sam prostor Banovine i Gline, čime se u prostornom i kronološkom smislu ocrtava složen proces stvaranja te jedinstvene europske tvorevine. Kroz pet cjelina, na konkretnim se primjerima iz mjesta i gradova Banovine problematizira važne opće krajiške procese i fenomene. Bit će otvorena tijekom cijele Noći muzeja.

21.00 - 21.20 h
Predstava uz otvorenje izložbe "Slike iz prošlosti Gline" (Srednja škola Glina) / PREDSTAVA

Predstava povodom izložbe "Slike iz prošlosti Gline" koju je pripremio tim nastavnika i učenika iz Srednje škole Glina (Frankopanska 30).

18.00 - 01.00 h
Izložba "Slike iz prošlosti Gline" (Srednja škola Glina) / IZLOŽBA

Izložba "Slike iz prošlosti Gline" koju je pripremio tim nastavnika i učenika iz Srednje škole Glina, prikazuje stare, zaboravljene i pronađene slike iz prošlosti grada Gline, praćene komentarima o povijesnom kontekstu. Izložbu će biti moguće vidjeti tijekom cijele noći u Srednjoj školi Glina (Frankopanska 30).

21.20 - 21.30 h
Predstavljanje velike 3D makete Banovine i Sisačko-moslavačke županije (Srednja škola Glina) / PREDSTAVLJANJE

Predstavljanje velike 3D makete Banovine i Sisačko-moslavačke županije (4 m2), koju su izradili studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će se u auli Srednje škole u Glini (Frankopanska 30).

18.00 - 01.00 h
3D maketa Banovine i Sisačko-moslavačke županije (Srednja škola Glina) / IZLOŽBA

Velika 3D maketa Banovine i Sisačko-moslavačke županije (4 m2), koju su izradili studenti povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz reljef i riječnu mrežu, predstavlja današnje granice Sisačko-moslavačke županije, povijesne granice Prve i Druge banske pukovnije, te utvrde SMŽ i Banovine iz srednjeg i ranog novog vijeka koje su se danas očuvale u većim ili manjim ostacima, kao i neke važne utvrde koje su danas nestale, ali se pouzdano znade njihova lokacija. Maketu će se moći vidjeti tijekom cijele večeri Noći muzeja u auli Srednje škole u Glini (Frankopanska 30).

22.30 - 23.00 h
Predstavljanje izložbe i narodnih nošnji viduševačkog kraja (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina) / GLAZBENI PROGRAM

Predstavljanje izložbe "Viduševac u crno-bijeloj boji" i predstavljanje narodnih nošnji viduševačkog kraja, narodnog blaga, starog katkad i 40 godina, u organizaciji KUU Viduševac, u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina (S. i A. Radića 10).

18.00 - 01.00 h
Izložba "Viduševac u crno-bijeloj boji" (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina) / IZLOŽBA

Izložba "Viduševac u crno-bijeloj boji" predstavlja stare, rijetke sačuvane slike i prikaze nošnji, te je izuzetno vrijedan pokušaj očuvanja bogate etnološke baštine glinskog kraja. Izložba će biti otvorena tijekom cijele Noći muzeja u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina (S. i A. Radića 10).

23.00 - 23.30 h
Projekcija filma "Od lana haljina tkana (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina) / PROJEKCIJA

Projekcija filma "Od lana haljina tkana" koji prikazuje proces proizvodnje lana od pripreme zemlje do završnog tkanja i šivanja. Film su napravili KUU Viduševac i KUD Čiče, te predstavlja vrijedne elemente povijesti i tradicije glinskog kraja. Projekcija filma održat će se nakon prezentacije viduševačkih nošnji, u kino-dvorani Knjižnice i čitaonice Glina (S. i A. Radića 10).

23.30 - 01.00 h
Projekcije filmova vezanih za prošlost Banovine i glinskog kraja (kino-dvorana Knjižnice i čitaonice Glina / PROJEKCIJA

Prikazivanje filmova o prošlosti glinskog kraja i Banovine u organizaciji Društva Terra banalis i Srednje škole Glina.

18.00 - 24.00 h
Stručno vodstvo glinskom jezgrom (okupljanje ispred Knjižnice i čitaonice Glina) / STRUČNO VODSTVO

Učenici Srednje škole Glina organizirat će timove koji će svakih 30-45 minuta, počevši od zgrade Knjižnice i čitaonice, voditi zainteresirane grupe posjetitelja u stručno razgledanje najvažnijih zgrada glinske stare gradske jezgre (zgrada himne, Kovačićeva kuća, Kovačićev ured, stanovi vojno-krajiških zapovjednika, Kapelnikov stan, gradski park, današnje i povijesne lokacije katoličke i pravoslavne crkve i slično). Spomenute lokacije posjetitelji će moći vidjeti i na izložbama u sklopu Noći muzeja, uz stručne komentare i interpretaciju u širem povijesnom kontekstu.

18.00 - 01.00 h
Krajišnici Povijesne postrojbe Prve i druge banske pukovnije / MODNA REVIJA

Članovi Društva Terra banalis i njihovi gosti nosit će tijekom manifestacije odore krajišnika Prve i druge banske pukovnije s kraja 18. stoljeća. Inicijativu i znanje za osnutak povijesnih postrojbi Prve i druge banske pukovnije dalo je Društvo Terra banalis. Rekonstrukcija i izrada odora utemeljene su na pomnim istraživanjima i arhivskoj građi te su odore jedne od rijetkih na hrvatskom prostoru koje su vjerna replika originala. Izrađuje ih se ručno, kod niza kvalificiranih obrtnika (klobučar, obućar, remenar, švelje, puškari). Postrojbe se namjerava koristiti u razne ceremonijalne svrhe u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji, a preko njih se namjerava predstaviti i važan aspekt povijesne baštine Vojne krajine te osnažiti kulturna i turistička ponuda kraja. Krajišnike će se tijekom Noći muzeja u Glini moći vidjeti na raznim mjestima u gradu i moći će ih se upitati i za objašnjenja oko elemenata odore i oružja koje će nositi.

18.00 - 01.00 h
Osvijetlimo noć / OSTALO

Grad Glina će za posebnu priliku Noći muzeja organizirati dodatno svjetlo u gradu, u obliku baklji koje će biti postavljene uz "Muzejsku rutu grada Gline", odnosno uz rutu kojom će se posjetioci kretati od lokacije do lokacije.

Sadržaj i oblikovanje programa: Društvo Terra banalis

Društvo Terra banalis

Grad Glina

Glina

Sisačko-moslavačka

18:00 - 01:00h

044 882 844

terrabanalis@gmail.com

1000