Dom Marina Držića

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

DOM MARINA DRŽIĆA 2017. OBLJETNIČKA GODINA

U 2017. godini Dom Marina Držića će nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.)  kojima želimo ukazati na činjenicu kako je to jedinstvena prilika kako bi se u potpunosti ispunila vizija i misija ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika te omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika.

Dom Marina Držića - PROGRAM


19:00 - 01:00 h
- U traganju za renesansom : staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području / IZLOŽBA

Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Poseban naglasak stavljen je na predmete iz razdoblja renesanse (15. i 16. stoljeće) što je vrijeme tzv. "zlatnog doba Dubrovnika" i ekonomskog, trgovačkog, znanstvenog, umjetničkog i svakog drugog procvata. To je ujedno doba Marina Držića koje je Domu Marina Držića najzanimljivije. Koncepcijski, nakon što je Dom Marina Držića postavio temelje bavljenju Držićem kao temom (likovnom, književnom, znanstvenom – izložbama, promocijama, radionicama, predstavljanjima knjiga itd.), napravio je korak dalje u promišljanju Doma Marina Držića kao muzeja književnosti (dubrovačka književnost kao izvor nacionalne književnosti i hrvatskog standardnog jezika) i nastavio s bavljenjem kontekstom Držićeva vremena, njegovih suvremenika, kulture življenja i slično. Ova izložba predstavlja upravo jedan takav kulturološki doprinos poznavanju Držićeva vremena jer nas, kroz predmete od stakla, upoznaje s obrtničkim prilikama, trgovačkim vezama i kulturi svakodnevice – življenja u kući u Dubrovniku. Autorica izložbe: NIkolina Topić

18:30 - 21:00 h
Ansambl Plazarius / GLAZBENI PROGRAM

Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

19:30 - 22:00 h
Kušajte delicije iz Držićevog doba / DRUŽENJE

Kušajte delicije iz Držićevog doba - autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

Sadržaj i oblikovanje programa: Dom Marina Držića

Dom Marina Držića

Široka 7

Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska

18:00 - 01:00h

020 323 296

ravnatelj@muzej-marindrzic.eu

3957