Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu se manifestaciji “Noć muzeja” priključuje treću godinu zaredom predstavljajući svoju nastavnu i nenastavnu djelatnost široj javnosti. Ove godine smo za posjetitelje pripremili bogat program uz nekoliko sadržajnih noviteta. Tako će program uključivati otvorene klase na slikarskom, grafičkom i kiparskom odsjeku, kao i mnogobrojne radionice: Grafičkog odsjeka (duboki, plošni i digitalni tisak), Kiparskog odsjeka (drvo, kamen, modeliranje portreta, izrada medalja, lijevanje u gipsu), Slikarskog odsjeka (portretiranje posjetitelja), Nastavničkog odsjeka (crtež i zvuk), te Odsjeka za restauriranje i konzerviranje umjetnina (prikaz tradicionalnih tehnika pozlaćivanja na drvenoj podlozi, rezbarenje u drvu, klesanje dekorativnog elementa, nadoknada u sloju nosioca štafelajne slike, reintegracija slikanog sloja, transfer i restauracija zidnih slika, postupci prenošenja kompozicije i crteža, čišćenje zidnih slika). Od izložbi će posjetitelji moći vidjeti “Olga Hocker, pismo i tipografija an ALU”- izložba radova primijenjene grafike,”Art hoc 2″-izložba radova studenata Slikarskog odsjeka, “Glazba od srebra”-izložba skulptura malog formata akad.kipara Luke Petrinjaka, semestralna izložba radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije, izložba litografija te izložba radova u mediju digitalnog tiska-radova studenata  Grafičkog odsjeka. Osim radionica i izložbi, posjetitelji će moći nazočiti i sljedećim predavanjima: “Prostor zvuka-zvuk prostora” red.prof.art. Marcela Bačića, stručnom vodstvu prve nastavnice ukrasnog pisma Olge Hocker (program living history autorice Ariane Novine, prof.). Poseban dio ovogodišnjeg programa čini  i predstavljanje izbora emisija HRT-a-“Slika od zvuka” koja programski predstavlja izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarenih u mediju zvuka, autorice Eveline Turković. Od video projekcija  biti će prikazana video prezentacija projekta “Slikomon”, film o povijesti Akademije te prezentacija projekta Slikarskog odsjeka-izložbe “Art hoc”. Također, posjetitelji će moći uživo u akt sali pratiti i restauriranje skulpture. Osim toga, ALU će bogatu nastavnu produkciju u Noći muzeja predstaviti  i samostalnom izložbom alumnija  Igora Vujatovića pod nazivom “Od toliko plaćča, malo se toga vraća” u Galeriji  Šira.

I na kraju, pozivamo sve koji su već planirali doći ali i one koji se još uvijek predomišljaju, da nas svakako posjete jer će u Noći muzeja  ALU dobru atmosferu zajamčiti i koncert “Naturalne mistike” čiji su članovi benda ujedno i nekadašnji studenti ALU. Veselimo se vašem dolasku!

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu - PROGRAM


18:00 - 24:00 h
Otvorene slikarske, kiparske i grafičke klase / PREDSTAVLJANJE

U otvorenim klasama, studenti triju odsjeka će posjetiteljima predstaviti proces nastanka umjetničkog djela u različitim medijima kao i recentnu produkciju svojih radova.

18:00 - 24:00 h
Izložba "Od toliko plaćča, malo se toga vraća" u Galeriji Šira / IZLOŽBA

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u Preradovićevoj 13, biti će predstavljena izložba alumnija Grafičkog odsjeka ALU, Igora Vujatovića pod nazivom "Od toliko plaćča, malo se toga vraća".

18:00 - 24:00 h
Izložba Odsjeka za animirani film i nove medije / IZLOŽBA

Odsjek za animirani film i nove medije predstaviti će radove svojih studenata semestralnom izložbom u prostorima "Slave Raškaj", u Ilici 83, gdje će posjetitelji moći vidjeti animirane filmove, video radove, instalacije i sl.

18:00 - 24:00 h
Izložba Slikarskog odsjeka "Art hoc 2" / IZLOŽBA

U "Galuriji", izložbenom prostoru na prvom katu u Ilici 85, biti će postavljena izložba "Art hoc 2", koja predstavlja izbor radova izložbe "Art hoc " održane u Klovićevim dvorima u Zagrebu tijekom prosinca 2016. Autori izložbe su izv.prof.art. Ksenija Turčić i asist. Ivan Skvrce.

18:00 - 24:00 h
Izložba medalja "Glazba od srebra" / IZLOŽBA

Akademski kipar Luka Petrinjak predstavit će se izložbom medalja i skulptura malog formata pod nazivom "Glazba od srebra" na Kiparskom odsjeku- smjeru za malu plastiku i medaljerstvo.

18:00 - 24:00 h
Izložba primijenjene grafike "Olga Hocker, pismo i tipografija na ALU" / IZLOŽBA

Na Grafičkom odsjeku svojim radovima će se predstaviti studenti smjera primjenjene grafike izložbom "Olga Hocker, pismo i tipografija na ALU". Autor izložbe je izv.prof.art. Siniša Reberski.

18:00 - 24:00 h
Program "Living history" Olga Hocker-prva stručna učiteljica pisma na ALU / STRUČNO VODSTVO

Na svaki puni sat, autorica "living history" programa na ALU str. savjetnica Ariana Novina, prof., posjetiteljima će predstaviti pedagoški i umjetnički rad Olge Hocker -prve nastavnice ukrasnog pisma na ALU.

18:00 - 24:00 h
Izbor emisije HRT-a "Slika od zvuka" / PREDSTAVLJANJE

U maloj predavaonici na prvom katu biti će održana audio prezentacija izbora emisija HRT-a pod nazivom "Slika od zvuka". Emisija predstavlja izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost. Autorica programa: Evelina Turković

21:00 - 22:00 h
Predavanje "Prostor zvuka- zvuk prostora" / PREDAVANJE

U velikoj predavaonici na prvom katu, u vremenu od 21-22 h, red.prof.art. Marcel Bačić, ravnatelj Hrvatskog glazbenog zavoda održati će predavanje pod nazivom "Prostor zvuka-zvuk prostora".

18:00 - 24:00 h
Portretiranje posjetitelja / DRUŽENJE

U klasi 8 na prvom katu, studenti završnih godina Slikarskog odsjeka ALU će zainteresiranim posjetiteljima izrađivati krokije- portrete u maniri brzog crteža.

18:00 - 24:00 h
Radionica izrade medalja / RADIONICA

Na kiparskom odsjeku-smjeru mala plastika i medaljerstvo studenti tog usmjerenja će posjetiteljima prikazati proces izrade medalja i skulptura malog formata u glini i plastelinu. Voditelji radionice su red.prof. art. Damir Mataušić i akad.kipar Luka Petrinjak.

18:00 - 24:00 h
Modeliranje portreta i figure u kiparskim klasama / RADIONICA

U klasama na Kiparskom odsjeku u prizemlju, posjetitelji će moći nazočiti izradi skulptura, odn. modeliranju portreta i figure prema modelu.

18:00 - 24:00 h
Prezentacija lijevanja u gipsu,pozitiv-negativ / RADIONICA

U klasama na Kiparskom odsjeku, posjetitelji će moći vidjeti postupak lijevanja u gipsu po principu pozitiva i negativa.

18:00 - 24:00 h
Otvorene radionice kamena i drva / RADIONICA

Na Kiparskom odsjeku u prizemlju će za posjetitelje biti otvorene radionice za izradu skulptura u drvu i kamenu.

18:00 - 24:00 h
Otvorena radionica za duboki tisak / RADIONICA

U grafičkoj radionici za duboki tisak stručni suradnik Igor Konjušak sa studentima će posjetiteljima predstaviti proces izrade grafike u tehnici dubokog tiska.

18:00 - 24:00 h
Otvorena radionica za litografiju / RADIONICA

U grafičkoj radionici za litografiju asist. Miran Šabić će sa studentima posjetiteljima predstaviti proces izrade grafike u tehnici litografije.

18:00 - 24:00 h
Izložba radova studenta Grafičkog odsjeka u studiju za digitalnu grafiku. / IZLOŽBA

U studiju za digitalnu grafiku na prvom katu, studenti Grafičkog odsjeka predstaviti će se izložbom radova u mediju digitalne grafike. Voditelj dig. studija je izv.prof. art. Robert Šimrak.

18:00 - 24:00 h
Radionica crtanja Nastavničkog odsjeka / RADIONICA

U klasi 9, kao i dvije prethodne godine, radionicu crtanja, ovoga puta na temu zvuka i glazbe sa studentima Nastavničkog odsjeka održati će doc.art. Gordana Bakić Vlahov.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Od drva do zlata" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali, pod nazivom "Od drva do zlata". Radionica će prikazati tradicionalne tehnike pozlaćivanja na drvenoj podlozi. Voditeljica radionice je izv.prof.mr.art. Zvjezdana Jembrih, uz asist. mag.art. Anu Božičević.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Rezbarenje u drvu-motiv akantusa" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali, pod nazivom "Rezbarenje u drvu-motiv akantusa". Voditelj radionice je izv.prof.art. Andrej Aranicki.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Klesanje dekorativnog elementa dvorca Jakovlje u kamenu" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Klesanje dekorativnog elementa dvorca Jakovlje u kamenu". Voditelj radionice je izv.prof.art. Alen Novoselec.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Nadoknade u sloju platna štafelajne slike" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Nadoknade u sloju nosioca štafelajne slike". Voditeljice radionice su izv.prof.mr. art. Tamara Ukrainčik i as. Barbara Horvat Kavazović.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Reintegracija slikanog sloja" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Reintegracija slikanog sloja".Voditeljice radionice su izv.prof.mr. art. Tamara Ukrainčik i as. Barbara Horvat Kavazović.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU " Transfer i restauracija zidnih slika" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Transfer i restauracija zidnih slika (skidanje facinga, kitanje, retuš)- voditeljica radionice je izv.prof. mr.art. Suzana Damiani.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU " Postupci prenošenja kompozicije i crteža te ukrasne tehnike u zidnom slikarstvu" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Postupci prenošenja kompozicije i crteža te ukrasne tehnike u zidnom slikarstvu". Voditeljica radionice je doc.art. Neva Pološki.

18:00 - 24:00 h
Radionica ORKU "Čišćenje zidnih slika" / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost radionicom u akt sali pod nazivom "Čišćenje zidnih slika". Voditeljica radionice je doc.art. Neva Pološki.

18:00 - 24:00 h
Restuaracija drvene polikromirane skulpture "Anđeo Bubnjar"uživo / RADIONICA

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina predstaviti će svoju nastavnu djelatnost i prezentacijom istraživačkih i konzervatosrsko-restauratorskih radova na baroknoj drvenoj polikromiranoj skulpturi iz Dijecezanskog muzeja u Zagrebu, porijeklom iz župne crkve sv. Petra u Orehovcu-diplomski rad Dore Mihanović . Mentorica izv.prof.art. Zvjezdana Jembrih, komentorica as.mag.art. Ana Božičević.

- h
Projekcija filma "Stogodišnja sveučilišna dama" o povijesti Akademije / PROJEKCIJA

U velikoj predavaonici, u vremenu od 18-21 h i od 22-24 h, publika će moći pogledati film režisera Anđelka Hundića o povijesti Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom "Stoljetna sveučilišna dama".

19:00 - 24:00 h
Koncert benda "Naturalna mistika"" / ZABAVNI PROGRAM

Koncert benda "Naturalna mistika", čiji su članovi nekadašnji studenti, danas alumni Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, započinje u 19 h ispred akt sale.

Sadržaj i oblikovanje programa: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Ilica 85

Zagreb

Zagrebačka

18:00 - 24:00h

01 3711 333

alu@alu.hr

700