O nama

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

 

Godina

Broj gradova

Broj muzeja, galerija i ostlih kulturnih ustanova

Broj posjetitelja

2005

1

6

10.000

2006

0

0

0

2007

8

27

70.000

2008

20

60

111.000

2009

31

73

140.000

2010

43

116

278.000

2011

60

150

300.000

2012

80

180

315.000

2013

100

226

324.000

2014

100

210

360.000

2015

110

220

260.000

2016

100

216

340.000

2017

110

230

238.710

 

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

 

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati doo jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performans, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te ostala prigodna događanja. U press centru Noći muzeja prikupljaju se podaci o broju posjetitelje te izvješćuje javnost o uspjehu manifestacije. Manifestacija je podržana od Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i mnogih sponzora.

 
Noć muzeja 2015.
 

U Noći muzeja 2015. posjetitelji su mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2015. U 2015. godini usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je 260.000 posjetitelja. Posebno vrijedna činjenica je da su u Noći muzeja uključene i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, a organiziraju se i brojni programi na otvorenim gradskim prostorima.

 
Noć muzeja 2016.
 

Jedanaestu Noć muzeja 2016. obilježit će tema pod nazivom utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena kojom bi se 29. siječnja 2016. godine od 18:00 sati do 01:00 sat održala manifestacija Noći muzeja 2016 i odala počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Time bi se posebno naglasila vrijednost sakralnih fundusa kao vrijednih i značajnih kulturnih dobra, te utjecaj biskupa J.J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki kao i sve značajniju intenciju otvaranja sakralnih muzeja. Stoga se posebno pozivaju i očekuje sudjelovanje crkvenih muzeja i zbirki. No, tema desete obljetnice Noći muzeja je i nastavak ideja manifestacije da se kroz muzejske i sakralne funduse i događanja, predstave velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti, a s druge strane da se u kraju iz kojeg su te velike ličnosti potekle, afirmiraju moguće kulturno-turističke ture, poput prošlogodišnjih itinerera Meštrovićevim i Teslinim krajem, koje kroz kulturu mogu doprinjeti održivom razvoju destinacije. Stoga će Noć muzeja 2016. biti ostvarena u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, gradom Zagrebom, gradom Osijekom i Muzejom Slavonije Osijek kao glavnim partnerima, naglašavajući veze jednoga velikoga čovjeka, i njegova voljenoga grada. Strossmayera i Osijeka. Tema Noći muzeja 2016. utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena bit će podržana od strane muzejskih, sakralnih, arhivskih i baštinskih ustanova, obzirom na bogatstvo fundusa i stalnih postava istih u kojima se nalaze brojni izumi i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti, koji će za trajanja manifestacije biti prezentirani posjetiteljima.

 

U organizaciji HMD-a planiraju se dva veća događanja, jedan u Zagrebu kao centralni događaj s osmišljenim programom otvaranja Noći muzeja s visokim uzvanicima političkog i kulturnog ugleda, obilaska atraktivnih programa u muzejima Grada Zagreba, organizaciji atraktivnog umjetničko zabavnog programa na trgovima u centru Grada Zagreba. Organizacija koncerta na otvorenom i ostalih pratećih događanja bit će praćena ugostiteljskom ponudom i prodajom prigodnih suvenira u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom sloju korisnika, do kojeg organizatori Noći muzeja 2016. planiraju doprijeti i preko granica Republike Hrvatske, povezivanjem nacionalnih i lokalnih muzejskih ustanova sa regionalnim i europskim muzejskim institucijama.

 

Kroz popratno događanje u Osječko-baranjskoj županiji i centralno istaknute priče o hrvatskom meceni Josipu Juraju Strossmayeru naglasit će se važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi kulturnih ustanova s naglaskom na održivosti i razvoju turizma u regiji. Hrvatsko muzejsko društvo posebno naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera temeljenih na ponudi sakralnih i kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, što će biti posebno ostvareno 2016. godine povezivanjem osiječko baranjskog kraja sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske i regije kroz ličnost Josipa Juraja Strossmayera. Bogatstvo i raznovrsnost kulturne baštine i povezivanje lokalnih zajednica s muzejima i sakralnim ustanovama kvalitetna je podloga za promišljanje i razradu kulturno-turističkih itinerera i njihovu održivost tijekom čitave godine. Osim toga kulturne priče i događanja pokretač su za razvoj niza manjih obrtničkih djelatnosti kojima se može poboljšati kvaliteta življenja lokalnog stanovništva.

 

Tema jedanaeste Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.

 
Noć muzeja 2017.
 

Pod naslovom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

 

U Noći muzeja 2017. očekujemo predstavljanje fundusa zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima – skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti.

 

Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja.

 
Noć muzeja 2018.
 

Hrvatsko muzejsko društvo pozvat će na suradnju i partnerstvo u Noći muzeja Muzičku akademiju u Zagrebu, Muzičku akademiju u Splitu i Glazbenu akademiju u Osijeku, glazbeno-scenske, baštinske, znanstvene, obrazovne, pedagoške ustanove i udruge, organizatore festivala i predstavnike hrvatske klupske scene te muzikologe, teoretičare i novinare koji se bave glazbom.

 

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.
U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport.

 

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

 

Sport, prema opće prihvaćenim definicijama, je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

 

Danas, sport sagledavamo dijelom tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, sportska udruženja, pojedince, navijače i natjecanja, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku. Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.

 

Iako, u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno se prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.

 

Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

 

Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.


Noć muzeja započinje u Njemačkoj 1998. godine, a 1999. godine u Francuskoj.

U 2005. godine akcija prerasta u događaj na europskoj razini.

Kao pilot projekt počinje u gradu Zagrebu s uključenih 6 muzeja.

U 2011. godini broj posjetitelja prerasta brojku od 300.000.

U 2013. godini u manifestaciju se uključuje 100 gradova s 200 muzeja i ostalih kulturnih ustanova.

Za Noć muzeja 2013. godine otvoreno je 129 izložbi, održano je 40 predavanja, organizirano je 57 stručnih vodstava kroz postave muzeja, održano 40 projekcija, 9 predstava, 41 radionica, 67 glazbenih programa, 2 modne revije, mnogo literarne večeri, pripovjedaonica i perfomansa.

U Noći muzeja 2014. posjetitelji su mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2014.

U 10. jubilarnoj Noći muzeja 2015. vremenska prognoza nije nam bila naklonjena, no unatoč kiši i snijegu Noć muzeja posjetilo je 250.000 posjetitelja u 110 gradova na 250 lokacija u Hrvatskoj.

U Noći muzeja 2016. bilo je rekordnih 340.000 posjetitelja u 100 gradova i 216 institucija s programima na više od 250 lokacija! U Zagrebu je zabilježeno više od 145.000 posjetitelja, u Splitu više od 47.000, u Zadru 21.400, u Rijeci 18.000 posjeta, u Puli više od 15.000, u Dubrovniku više od 10.000, u Osijeku više od 8.000 posjetitelja …Noć muzeja uspješno je održana i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu i po prvi puta na Murteru!

U Noći muzeja 2017. bilo je rekordnih 238.710 posjetitelja. Održana je u 110 gradova i općina na 230 lokacija! Zagrebu je zabilježio 81.600, Split 39.200, Rijeka 16.600 posjeta, Dubrovnik 14 100, Zadar 12 798, Pula 11 841, Karlovac 6 560, Varaždin 5 460, Vukovar 5 200. Noć muzeja širi se van Hrvatske, ove godine ponovno je sudjelovala Gorica u BiH!